21 Kasım 1999 22:00

Asgari Ücret Komisyonu

   üçüncü kez toplanıyor

Paylaş
Asgari Ücret Komisyonu 3. kez toplanıyor
Yaklaşık 4.5 milyon işçinin gözünü diktiği Asgari Ücret Tespit Komisyonu (AÜTK), sanayi kesiminde 1 Ocak 2000'den itibaren geçerli olacak yeni rakamı belirlemek üzere bugün üçüncü kez toplanacak. Komisyon yarın da tarım kesimi için bir araya gelecek.
İşçi, işveren ve hükümet kesimlerini temsilen beşer kişinin katıldığı AÜTK'nın bugünkü toplantısında, Hacettepe Üniversitesi'nin beslenme kalıpları ile DPT, Hazine ve DİE'nin ekonomik verilerini içeren raporlar tartışılacak. Toplantıda bir rakam belirlenmesi beklenmiyor. İşçi kesimi, toplantıda, asgari ücret rakamı belirlenirken dört kişilik bir ailenin esas alınması ve günlük 3500 kalorilik beslenme kalıbının dikkate alınması talebini yineleyecek.
Türk-İş 18. Olağan Genel Kurulu için hazırlanan Çalışma Raporu'nda asgari ücretin belirlenmesinde, "etkin bir sosyal politika aracı olarak çalışanların düşük ücretlere karşı korunmasının" öncelikli amaç olması gerektiği hatırlatıldı. 1991 yılının baz alındığı raporda, 1995 yılı hariç, 1991 yılından beri asgari ücretin reel olarak artış gösterdiğine, 1999 yılında reel artışın, 1991'e göre yüzde 25.8 oranında olduğuna vurgu yapılarak, "Ancak bu durum, asgari ücretin 'sefalet ücreti' olma niteliğini ortadan kaldırmamaktadır. Bugün ele geçen net asgari ücret ABD Dolar değeriyle günde 5 dolar bile değildir" denildi.
Asgari ücret düzeyinde gelir elde edebilen bir çalışanın bir kilo et için bir işgünü, bir kilo kuru fasulye için bir saat 47 dakika, bir kilo peynir için 5 saat 41 dakika, bir kilo ekmek için 1 saat 11 dakika çalışmak zorunda kaldığı örnekleri verilen raporda, işçi açısından ücretin önem taşıyan bir yönünün de ele geçen net tutarı olduğu ifade edildi.
ÖNCEKİ HABER

Niğdeli çiftçiye haciz darbesi

SONRAKİ HABER

Ormanlara yasal tehdit

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa