20 Kasım 1999 22:00

'Başkanın çiftliği'nde eylem

Brezilyalı topraksız köylüler, Devlet Başkanı Cardoso'ya ait dev çiftliğin önünde eyleme başladılar. Köylülerin bir işgale girişmesini önlemek amacıyla, çiftliğe devlet başkanlığı muhafızları gönderildi.

Paylaş
'Başkanın çiftliği'nde eylem
Brezilyalı topraksız köylüler, devletin toprak reformu taleplerine kayıtsız kalmasını protesto etmek amacıyla, Devlet Başkanı Fernando Henrique Cardoso'nun çiftliği önünde protesto eylemine başladılar. Beş gündür çiftlik önündeki eylemlerini sürdüren yoksul köylülere, devletin yanıtı sert oldu. Ordu birlikleri, olası bir işgalden korumak amacıyla çiftlikte ve çevresinde yığınak yaptılar.
Özel mülkiyet tehlikede!
Eylemle ilgili bir açıklama yapan Devlet Başkanlığı Askeri Danışmanı General Alberto Cardoso, Topraksız Köylüler Hareketi (MST) üyesi yüzlerce köylünün, son olarak çiftlikten çıkan bir kamyonu yağmaladığını söyledi.
Köylülerin "özel mülkiyete yönelik bir tehdit" olduğunu söyleyen Cardoso, "Ama bununla kalmıyor. Tehdit, Brezilya halkı için otoritenin simgesine yönelmiştir" dedi. General Cardoso, MST'nin "tarihi boyunca hep çizmeyi aştığını ve özel mülkiyete hiçbir zaman saygı göstermediğini" söyledi.
Toprak ağalarının yüzbinlerce dönüm kullanılmayan toprağını işgal etmesiyle tanınan MST'li köylülerin, salı gününden bu yana çiftliğin dışında kurdukları çadırlarda bekledikleri ve aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu belirtildi.
Özel muhafızlar
MST liderleri, toprak reformu talepleri yerine getirilene kadar, Devlet Başkanı'na ait 3200 dönümlük çiftlik önünde bekleyeceklerini vurguladılar. Önceki gün bölgeye ulaşan askerler ise, çiftliği işgalden korumak amacıyla yoğun yığınak yaptı. Askerlerin, devlet başkanlığı özel muhafızları olduğu öğrenildi.
MST'nin başkent Brasilia'daki koordinatörü Lucinio Ravanelli, ordu karşısında geri adım atmayacaklarını dile getirdi.
Ravanelli açıklamasında, "Olacakların sorumlusu işçiler ve köylüler değil, toprak reformu bakanı ve devlet başkanıdır" dedi. Ravanelli, çiftlik önünde bekleyen köylülerin sayısının 450 olduğunu kaydetti.
Bakan gezisini kesti
Olay üzerine İtalya gezisini yarıda kesen Toprak Reformu Bakanı Raul Jungmann ise, eylem sona erene dek MST ile tüm görüşmeleri kestiklerini ilan etti. Hükümetin topraksız köylülerin dertleriyle ilgilendiğini öne süren Jungmann, bakanlığının bütçesinin bu yıl 1.45 milyar reaisten 500 milyon reaise düşürülmesi konusunda yorum yapmadı.
Devlet Başkanı Cardoso, hafta sonlarını özel çiftliğinde geçirmekten hoşlanıyor.
ÖNCEKİ HABER

Okuyan, sahte sendika tasarısı

SONRAKİ HABER

NATO 'acil demokrasi' aramıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...