20 Kasım 1999 22:00

Belediye işçisi dert küpü

Seçimler öncesinde vaatler vererek seçilen belediye başkanları, bu vaatleri unuttular. Ücretleri ödemeyen belediye başkanları, bir yandan işçi kıyımı yaparken, diğer yandan kendi yandaşlarını işe yerleştiriyorlar.

Paylaş
Belediye işçisi dert küpü
18 Nisan seçimleri öncesinde büyük vaatler vererek seçilen belediye başkanları, seçimlerin bitmesinden hemen sonra işçilere kan kusturmaya başladılar. Aylardır ücretleri ödemeyerek işçilere ve ailelerine açlığı dayatan belediye başkanları, kendi yandaşlarını da işe yerleştirerek kadrolaşmaya hız veriyorlar. Belediye başkanlarının uygulamalarına tepki gösteren işçiler ise çeşitli etkinlikler geliştirerek protestolarını dile getiriyorlar.
Kumluca'da belediye başkanına dava
Antalya'nın Kumluca ilçesine bağlı Mavikent beldesi Belediye Başkanı Mustafa Çetinkaya hakkında, işine son verdiği 6 işçi tarafından dava açıldı. Konuya ilişkin soruları yanıtlayan Mavikent Belediye Başkanı Mustafa Çetinkaya, ekonomik sıkıntılar nedeniyle işlerine son verdiği 6 işçi tarafından, hakkında dava açıldığını bildirdi. Çetinkaya, "Bu işçilerin tazminatlarını vererek işlerine son verdik. Eğer tazminatlarını ödeyebilsem, 10 işçinin daha işine son vereceğim. Çünkü, aylık 18.5 milyar lirayı bulan brüt işçi maaşını ödeyecek hiçbir gelirimiz yok" sözleriyle yeni kıyımların haberini verdi. Çetinkaya, işçilerin kışlık ve yazlık giysi yardımı paralarını, kasım ayı maaşlarını hâlâ ödeyemediklerini belirterek, Mavikent Belediyesi'nin SSK ve maliyeye olan 2 aylık borçlarının da ödenemediğini kaydetti.
Samsun'da yürüyüş hazırlığı
Samsun'un Terme Belediyesi'nde çalışan işçilerin, maaşlarını ve diğer yasal haklarından doğan alacaklarını alamadıkları takdirde Ankara'ya yürüyecekleri bildirildi. Belediye-İş Sendikası Samsun Şube Başkanı Mustafa Çift, düzenlediği basın toplantısında, "Terme Belediyesi'nden her işçinin yaklaşık 1 milyar 200 milyon lira alacağı var" dedi. Çift, Terme Belediyesi'nde çalışan sendika üyesi 141 işçinin 1994 yılından bu yana yasal haklarını, 4 aydır ise maaşlarını alamadıklarını belirterek, şunları söyledi: "Terme Belediyesi'nde çalışan işçilerimiz 1994 yılından bu yana toplam 50 milyar 565 milyon lira tutarındaki yasal haklarının yanı sıra 840 milyar lira tutarındaki 4 aylık maaşlarını hâlâ alamadılar. Belediyeden her işçinin yaklaşık 1 milyar 200 milyon lira alacağı var. Tüm bu acı tabloya rağmen, belediye başkanı, işçilere maaş ödemek yerine, komik avanslar ödemeyi tercih etmekte, bunu da alışkanlık haline getirme eğilimindedir."
Mersin işçileri Ulukışla'da
İşten çıkarıldıkları için 3 gün önce Mersin'den Ankara'ya doğru yaya olarak yola çıkan işçiler, Ulukışla ilçesine ulaştı. İşçilerin sözcüsü Ramazan Kara, Ulukışla'daki molada yaptığı açıklamada, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan'ın mayıs ayından kasım ayı başına kadar, belediyenin ekonomik olumsuzluklarını gerekçe göstererek 280 işçinin iş akitlerini feshettiğini belirtti. Belediye Başkanı Özcan'ın, iş akitlerini feshettiği Belediye-İş üyesi arkadaşlarının yerine daha fazla yeni eleman aldığını, bunların içinde bir de mahalle muhtarının bulunduğunu kaydeden Kara, "iş akitlerimizin feshedilişini protesto etmek için biz 4 arkadaş yaya olarak yola çıktık. Diğer arkadaşlarımızla Ankara'da buluşacağız. Siyasi parti liderleriyle görüşmeye çalışacağız ve belediye başkanını şikâyet edeceğiz. Bir arkadaşımız da Mersin'de sendika binasında açlık grevi başlattı" dedi. Kara, önümüzdeki hafta Ankara'ya ulaşmayı hedeflediklerini belirtti.
Erzurum işçileri beklemede
Maaş, ikramiye ve sosyal haklarını alabilmek için Ankara yollarına düşen Erzurumlu belediye işçilerinin Ankara'daki bekleyişi sürüyor. Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral ve Belediye- İş Başkanı Nihat Yurdakul'un Başbakan Bülent Ecevit'le görüşme çabaları, Başbakan'ın AGİT'te olduğu gerekçesiyle sonuçsuz kaldı.
'Artık dönüşü yok'
Pazartesi gününe kadar işçilerin Türk-İş'te bekleyişlerinin süreceğini belirten Yurdakul, hükümetten kesin yanıt beklediklerini, "olacak" ya da "olmayacak" diye bir cevap verilmesini isteyerek, tavırları net olmakla birlikte, verilecek cevaba göre program belirleyeceklerini söyledi. Yurdakul, "Artık bu işin dönüşü yok" diyerek, cevabın olumsuz olması halinde eylemlerinin süreceği işaretini verdi.
ÖNCEKİ HABER

ÖSYM'nin sınav bütçesi 53 trilyon

SONRAKİ HABER

Menemenliler dispanser için stant açtı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...