20 Kasım 1999 22:00

ÖSYM'nin sınav bütçesi 53 trilyon

Her yıl yüzbinlerce kişiye sınav yapan Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), gelecek yıl yapacağı sınavlardan 40 trilyon liraya yakın gelir bekliyor.

Paylaş
ÖSYM'nin sınav bütçesi 53 trilyon
Her yıl yüzbinlerce kişiye sınav yapan Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), gelecek yıl yapacağı sınavlardan 40 trilyon liraya yakın gelir bekliyor. Bu gelirin sadece 31 trilyon 700 milyar lirasının Öğrenci seçme sınavı (ÖSS) ve Devlet Memurluğu Sınavı (DMS)'ndan elde edilmesi hedefleniyor. Alınan bilgiye göre YÖK, ÖSYM'nin 2000 yılı için öngördüğü fon bütçesini onayladı.
ÖSYM'nin gelecek yıl için öngördüğü fon bütçesinde, 2001'de yapılacak Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) ücretlerinden 21 trilyon lira, kılavuz ücretlerinden de 2 trilyon 400 milyar lira olmak üzere, sadece ÖSS'den 23.4 trilyon lira gelir bekleniyor. Ayrıca gelecek yıl, yükseköğretim programları kontenjanları kılavuzu, tercih formu ve yerleştirme ücretlerinden de 5 trilyon lira gelir amaçlanıyor.
ÖSYM gelecek yıl Devlet Memurluğu Sınavı (DMS)'ndan da, 8 trilyon 300 milyar lira gelir sağlamayı hedefliyor. Bunun 7.5 trilyon lirasının sınav ücretinden, 800 milyar lirasının da kılavuz ücretinden elde edilmesi öngörülüyor.
ÖSYM bu sınavların dışında, Yabancı Dil Sınavı'nı, Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı'nı, Tıpta Uzmanlık Sınavı'nı, Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (KPDS)'nı ve Lisansüstü Eğitim Sınavı (LES)'nı da yapıyor. Bu sınavlardan alınacak sınav ve kılavuz ücretleri de dahil edildiğinde, ÖSYM'nin tüm sınavlardan elde etmeyi hedeflediği gelir miktarı 39 trilyon 752 milyar lirayı buluyor.
10 trilyon devretti
ÖSYM, bu yılki sınav ve diğer gelirlerden sağladığı paranın fazlası olan 10 trilyon 192 milyar lirayı, 2000 yılı fon bütçesine devretti. ÖSYM 2000 yılında, 2.5 trilyon faiz geliri, 750 milyar lira da diğer hizmetlerinden gelir bekliyor. Böylece ÖSYM, 2000 yılının sınav bütçesini 53 trilyon 194 milyar lira olarak öngörüyor.
ÖNCEKİ HABER

AGİT demokrasi getiremez

SONRAKİ HABER

Belediye işçisi dert küpü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...