20 Kasım 1999 22:00

Denktaş New York'a gönülsüz gidiyor

ABD ve BM'nin zorlamasıyla Kıbrıs görüşmelerini kabul eden KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş, Klerides'i Kıbrıs'ın devlet başkanı gibi davranmakla suçladı.

Paylaş
Denktaş New York'a gönülsüz gidiyor
Ankara'nın da zorlamasıyla yeni bir ABD ve BM planı çerçevesinde masaya oturmayı kabul eden KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, New York'a gönülsüz gidiyor.
Rauf Denktaş, Rum yönetimi lideri Glafkos Klerides'in yaklaşımının, New York'ta yapılması planlanan dolaylı görüşmelerden, iyi haberler bekleme temayülünde olan insanları bile hayal kırıklığına uğrattığını söyledi. BM Genel Sekreteri Kofi Annan ile görüşmek üzere dün İstanbul'a gelen Cumhurbaşkanı Denktaş, temaslarını tamamlayarak özel GAP uçağı ile KKTC'ye döndü.
Denktaş, Ercan Havaalanı'nda yaptığı açıklamada, "Klerides bu yaklaşımla giderse, demek ki hiçbir şey öğrenmiş değildir. Sırf bir manevra için gidecektir. İnşallah bu değerlendirmemde yanılırım diye düşünüyorum" dedi. Klerides'in "Güvenlik Konseyi kararları çerçevesinde, bunca yıldır meselenin hallini önleyen kriterlere sarılarak ve gayet tatlı konuşarak, 'Rauf gel konuşalım, anlaşalım bu işi bitirelim' çağrısı yaptığına" işaret eden Denktaş, Klerides'in bu çağrıyı, "devletin cumhurbaşkanı" olarak, "dünyaya azınlık olarak taktim ettiği halkın liderine" yaptığını belirtti. Denktaş, BM Genel Sekreteri Kofi Annan ile New York'ta yapılacak görüşmelerle ilgili temasları olduğunu belirterek, Annan'ın yeni atadığı Alvaro De Soto ile de tanışma fırsatı bulduklarını söyledi. Denktaş, De Soto'yu "gayet zeki, güçlü bir diplomat" olarak niteleyerek, tanımaktan memnun olduğunu belirtti.
Annan'ın görüşmelerin çağrısı çerçevesinde kalacağını teyit ettiğini dile getiren Denktaş, "Temaslar bir hafta on gün diye düşünülmüştü. Anlaşmamız öyleydi. Tabiatıyla, bir şeyler oluyorsa 10-15 güne kadar devam edebilir görüşünü belirttik. Bir şey oluyorsa kaçacak değiliz. Ama Kıbrıs meselesini New York'ta oturarak tamamlamak gibi bir durum da yoktur. Yol açılırsa yüz yüze görüşmenin zemini oluşabilirse, tabiatıyla görüşmeler Kıbrıs'a nakledilecek" diye konuştu. Cumhurbaşkanı Denktaş, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile bir değerlendirme yaptıklarını da belirterek, "Demirel'in verdiği güvence, esas davamızda haklı olduğumuz ve Türkiye'nin bizi desteklemeye devam edeceğidir" dedi.
ABD Başkanı Bill Clinton, New York'ta yapılacak Kıbrıs görüşmeleriyle ilgili olarak yeni başlatılan Kıbrıs girişiminden Yunanistan'ın umutlandığını düşündüğünü söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Memur IMF bütçesini reddediyor

SONRAKİ HABER

Korsan üniversiteye devlet açılışı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...