20 Kasım 1999 22:00

Memur IMF bütçesini reddediyor

Kamu emekçileri, KESK'in çağrısıyla; Ankara, Adana, İzmir, Samsun, Çorum, Lüleburgaz, Zonguldak, Kastamonu, Erzincan, Bursa'da alanlara çıktı.

Paylaş
Memur IMF bütçesini reddediyor
KESK, IMF dayatması olan 2000 yılı bütçesine ve kamu emekçilerine verileceği açıklanan yüzde 15'lik maaş zammına karşı eylemlerini sürdürüyor. Yoksulluk ve talan bütçesini kabul etmeyeceklerini bir kez daha açıklayan kamu emekçileri, daha çok IMF ve Amerikan emperyalizmini hedef alan sloganlar attılar. Eylemlerde, 4 Aralık'ta Ankara'da yapılacak mitinge kitlesel katılım çağrıları yapıldı.
Lüleburgaz'da 2000 kişi
KESK Trakya bölge mitingi, Lüleburgaz'da düzenlendi. Yoğun yağmura rağmen oldukça coşkulu geçen mitinge yaklaşık 2000 emekçi katıldı. Kristal-İş Lüleburgaz Şubesi, Petrol-İş Trakya Şubesi, ÖDP, EMEP'in de katılarak destek verdiği miting, kamu çalışanları ve işçilerin şehiriçinde yaptıkları iki kilometrelik yürüyüşle başladı.
"IMF'ye değil, emekçiye bütçe", "Kahrolsun IMF; bağımsız, demokratik Türkiye", "Kahrolsun Amerikan emperyalizmi", "Sadaka değil, toplusözleşme", "Yaşasın iş, ekmek, özgürlük mücadelemiz", "İşçi, memur el ele, genel greve" sloganlarının sık sık atıldığı yürüyüş, Belediye Meydanı'nda sona erdi.
Burada yapılan mitingde KESK Kırklareli Dönem Sözcüsü ve Eğitim-Sen Şube Başkanı Yahya Balcı ve KESK Genel Başkanı Siyami Erdem birer konuşma yaptılar. Erdem, IMF direktifleriyle bütçe hazırlayanların emekçilerin suskun kalmasını istediklerini belirterek, her şeye rağmen eylemlere devam edeceklerini söyledi. Erdem, "Sefalet ücretine teslim olmayacağız" dedi.
Memura sadaka IMF'ye yalaka
IMF bütçesine ve yüzde 15'lik artışa tepki gösteren kamu emekçileri, Aydın'da eski Belediye Meydanı'na yürüdüler. Oldukça coşkulu olan mitinge 1500'i aşkın kamu emekçisi katıldı. Miting için saat 12.00'de Zafer Meydanı'nda toplanan emekçiler, "IMF bütçesine hayır", "Memura sadaka, IMF'ye yalaka" sloganları eşliğinde Belediye Meydanı'na yürüdüler. Eyleme Tes-İş, Belediye-İş, TEKSİF, Tek Gıda-İş, Sağlık-İş, Yol-İş sendikaları yöneticileri ile EMEP'liler destek verdi.
Samsun ve Zonguldak
Samsun'da saat 13.00'te İstasyon Caddesi'nde toplanan 1500'ü aşkın kamu emekçisi, sloganlar atarak Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü. Emekten yana siyasi partilerin ve meslek odalarının destek verdiği mitingde, Eğitim-Sen'in kitlesel katılımı dikkat çekti. Eylem, 4 Aralık'ta Ankara'da yapılacak mitinge katılım çağrısıyla sona erdi. Zonguldak'ta saat 12.00'de İstasyon Caddesi'nde toplanan yaklaşık 1500 kamu emekçisi, Madenci Anıtı'na kadar yürüdü. Attıkları sloganlarla IMF dayatması bütçeyi protesto eden kamu emekçilerinin burada yaptığı mitinge EMEP, SİP, ÖDP, CHP ve GMİS yöneticileri destek verdi.
Çorumlu emekçiler: IMF defol
Çorum'da 2000 yılı bütçesine tepki gösteren yaklaşık 1000 kamu emekçisi, saat 13.00'te Saat Kulesi önünde toplandılar. Buradan TEDAŞ'a yürüyen kamu emekçileri, "Deprem yüreklerimizi sarstı" pankartı açtılar. "Bu topraklar bizim", "IMF defol", "Kahrolsun emperyalizm", "Yüzdelik zam değil, toplusözleşme" sloganlarının atıldığı eyleme, Genel-İş Sendikası, EMEP ve ÖDP'liler de katıldı. Eylem KESK Çorum Dönem Sözcüsü Hikmet Aydın'ın konuşmasının ardından sona erdi.
Bursa'da emperyalizme öfke
Bursa Fomara Meydanı'nda toplanan 1000 kamu emekçisi, IMF ve ABD emperyalizmini protesto etti. Mitingde sık sık, "Kahrolsun IMF; bağımsız, demokratik Türkiye", "Sahte sendika yasasına hayır", "MAI, MIGA, tahkim, kahrolsun emperyalizm" sloganları atan kamu emekçilerine Bursa Sendikalar Birliği, EMEP, ÖDP, SİP ve CHP destek verdi.
Kastamonu
Kastamonu'da Nasrullah Meydanı'nda bir araya gelen kamu emekçileri, yüzde 15'lik maaş artışını protesto ettiler. Eylemde konuşan Eğitim-Sen Kastamonu Şube Başkanı Ayhan Balabanlı, sefaleti kabul etmeyeceklerini söyledi.
Erzincan'da kararlı eylem
Erzincan'daki kamu emekçileri, bölge mitingine katılmayarak ayrı bir miting yapma kararlarını dün uyguladılar. Saat 11.00'de toplanmaya başlayan 500 emekçi, kortejler halinde yürüyerek, Belediye Sarayı önüne geldiler. "Yaşasın demokrasi mücadelemiz", "Yaşasın halkların kardeşliği", "Sefalet ücreti istemiyoruz", "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganlarını atan kamu emekçileri adına KESK Erzincan Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Ergün Yılmaz konuştu. Yılmaz, konuşmasında, halka yönelik dayatmalara, demokrasi ve insan hakları sorunlarına değindi. Polisin sert bir tutum takındığı emekçiler, eylemlerini kararlılıkla attıkları sloganlarla bitirdiler.
Muğla'da yasağa tepki
KESK'in Muğla'da yapacağı mitingin valilik tarafından engellenmesine tepki gösteren kamu emekçileri, dün mitingin yapılacağı yer ve satte basın açıklaması yapmak istediler. Ancak polis Eğitim-Sen Şube binası önünde toplanan emekçilere izin vermeyerek, basın açıklamasının ancak sendika binasında yapılabileceğini söyledi. Polisin engelleme tutumu emekçiler tarafından alkışlarla protesto edildi. Eyleme 200 kişi katıldı.
Eskişehir mitingi 28 Kasım'da
KESK'in Eskişehir'de 21 Kasım'da yapılacağını duyurduğu miting ise 28 Kasım Pazar gününe alındı. KESK Eskişehir Şubeler Platformu tarafından gerçekleştirilecek olan miting için başvuru yapıldı. Miting, saat 12.00'de Odunpazarı Meydanı'nda yapılacak.
Bugün miting yapılacak iller
  • İstanbulAbide-i Hürriyet MeydanıSaat:13.00
  • AntalyaÇallı KavşağıSaat:13.00
  • Gaziantep İstasyon MeydanıSaat:12.00
  • Kayseri Fuar MeydanıSaat:12.00
  • MalatyaEmeksiz MeydanıSaat:12.00
  • ÖNCEKİ HABER

    İran da Bakü-Ceyhan imzasına

    SONRAKİ HABER

    Denktaş New York'a gönülsüz gidiyor

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...