20 Kasım 1999 22:00

Su projesinde büyük rant

Belediye Başkanı Aytaç Durak'ın, "en ucuz şekilde" yaptığını iddia ettiği Çatalhan Su Temin Projesi, uzmanlar tarafından ciddi bir rant alanı olarak nitelendiriliyor.

Paylaş
Su projesinde büyük rant
Halil İmrek
Dünya Bankası kredisi ile yürütülen yerel projeler, hizmetleri özel şirketlere devrederken, temel ve vazgeçilmez hizmetlerin fiyatlarını da hızla artırıyor. Bunun son örneği Adana'da başlanan
Çatalhan Su Temin Projesi oldu. Uzmanlar bu proje ile su fiyatlarının inanılmaz bir hızla arttığına dikkat çekerken, Adana Büyükşehir Belediyesi ise projeyi savunuyor.
Çatalhan Su Temin Projesi, yapıldığından bu yana tartışmalara neden oluyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, "en ucuz kredi ile en ucuz şekilde" yaptığını iddia ettiği projeyi överken, birçok mühendis ise pahalı ve Adana'nın geleceğini ipotek altına alan bir proje olarak nitelendiriyor.
İhalesi ALARKO Holding'e verilen Çatalhan projesi konusunda birçok firmadan da kredi alınmış. Dünya Bankası'nın ve Çatalhan içme suyu için kredi veren Alman Kredi Bankası (KFW)'nın dayatması ile daha projenin başladığı 1998 başında su fiyatları 1.10 marka endekslendi. Adana halkına sürekli olarak "en büyük proje" diye reklam edilen içme suyu projesi, daha faaliyete girmeden suyun fiyatının hızla artmasına neden oldu.
Son olarak geçtiğimiz günlerde Adana'da suya yüzde 80, Ceyhan'da ise yüzde 100 oranında zam yapıldı. Üstelik Çatalhan Su Projesi'nin devreye girmesi ile su hizmetlerinin tümü de özel şirketlere verilecek.
Adana'nın içme, kullanma ve endüstri suyu gereksiniminin karşılanması için Adana Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürlüğü'nce yürütülen "Adana Su Temin Projesi"nde Seyhan Gölü geçişi de önemli bir problem yaratacak. Lahmeyer-Su Yapı ve Dolsar Müşavirlik grubundan oluşan konsorsiyum tarafından hazırlanan kesin fizibilite raporu ile proje kapsamında yapılacak işlerin üç aşamada gerçekleştirilmesi öngörülüyor.
1997-2000 yılları arasında gerçekleştirilecek 1. aşama işlerin toplam maliyeti 164 milyon mark olarak hesaplandı. Çatalhan İçme Suyu İhalesi ise 125 milyon 500 bin mark bedelle yüklenici konsorsiyuma verilmiş. Seyhan Gölü geçişinin 'yüzdürmeli sistemle' yapılması öngörülmüştü. Yüzdürmeli sistemin sakıncalı olduğu görüşlerinin ağırlık kazanması üzerine geçişin 1650 ve 850 metre uzunluğundaki iki köprü ile sağlanması gündeme geldi.
Köprülerin 12.5 metere genişliğinde 75 metre yol kodunda yapılması durumunda, metrekaresinin 4 bin dolara mal olacağını bildiren uzmanlar, en iyimser tahminle köprülerin maliyetinin 125 milyon dolar, yani yaklaşık 237 milyon 500 bin mark düzeyine ulaşacağını hesaplıyor. Bu durumda köprülerin toplam maliyeti, projenin tamamının iki katına ulaşacak.
Uzmanlar, üçüncü bir seçenek olarak da suyun Yüreğir ilçesi üzerinden Seyhan'a aktarılmasını öneriyorlar. Uzmanlar, Yüreğir üzerinde su verilmesi durumunda ise oluşabilecek su kaybının boru çapının 2200 mm'den 2400 mm'ye çıkarılarak giderilebileceğini, bu durumda projenin toplam maliyetinin ihale bedeli olan 125 milyon 500 bin mark düzeyinde gerçekleşeceğine dikkati çekiyorlar. Yine Yüzüncü Yıl semtinde CarrefourSA'nın yanında 1500 metre uzunluğunda bir tünel inşatının gerçekleştirildiği, bu iş için de 10 milyon mark harcandığı, köprülü ya da yüzdürmeli geçişin yapılmaması durumunda bu tünelin hiçbir işe yaramayacağı da vurgulanıyor.
ÖNCEKİ HABER

Yeltsin AGİT'ten 'genel olarak' memnun

SONRAKİ HABER

İşsizin 10 trilyonu uçtu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...