20 Kasım 1999 22:00

Geldiği gibi gitti!

Atinalı işçi ve emekçiler, Clinton'ı 'şanına layık' bir biçimde karşılamak için havaalanı yakınlarına 2000 metrekarelik dev bir pankart yerleştirdiler. Polisin emekçileri zor kullanarak sindirme girişimi ise sonuçsuz kaldı.

Paylaş
Geldiği gibi gitti!
Yunanistan halkı, ABD Başkanı Bill Clinton'ı, hükümetin tüm gösteri yasaklarına karşı protesto etti. İstanbul'da yapılan AGİT Zirvesi'nin ardından, önceki gece Yunanistan'a giden emperyalist lider Clinton'ı, protesto etmek için ABD'nin Atina büyükelçiliğine yürüyen binlerce kişi, polisin şiddetli saldırısına maruz kaldı. Polisle göstericiler arasındaki çatışmalarda onlarca kişi yaralandı ve gözaltına alındı. Dün sabah saatlerinde tarihi Akropolis'e çıkan Clinton'o protesto eden Yunanistan Barış Hareketi üyeleri, gökyüzüne binlerce siyah balon bıraktı. Clinton, dün Atina'dan apar topar ayrıldı.
Polis saldırdı
Clinton'ı taşıyan uçağın, saat 19.00 sularında Atina Havaalanı'na inişinin hemen öncesinde başlayan gösterilere polisin saldırması sonucu yaşanan çatışmalarda, bazı mağazalarda ve banka şubelerinde yangın çıktı, bazı motorlu araçlar tamamen yandı.
Atina sokaklarını dolduran işçi ve emekçiler, göz yaşartıcı spreyler ve bombalarla saldırıya geçen polislere taş ve sopalarla karşı koydular.
Yunanistan Komünist Partisi (YKP)'nin gençlik örgütünün yanı sıra, birçok örgüt tarafından düzenlenen eyleme katılanların çoğunluğunu üniversite öğrencileri ve işçiler oluşturdu.
Gösterilerde çıplak kuklalar ve çöp yığınları ateşe verildi. Atina'da temizlik işçilerinin yaptığı grev nedeniyle, meydanlarda büyük sayıda çöp yığınları bulunuyordu.
Atina polisi, Clinton'ın ve ABD heyeti üyelerinin kalacağı otellerle ABD Büyükelçiliği çevresindeki bölgenin her türlü gösteriye yasaklandığını açıklamıştı. Gösteriyi düzenleyen örgütler ise, özellikle Kosova krizindeki rolü nedeniyle Atina'ya gelmesini istemediklerini vurguladıkları Clinton'a karşı, kesinlikle eyleme geçeceklerini açıklamışlardı.
Hükümetten suçlama
Yunanistan Hükümet Sözcüsü Dimitri Reppas, hükümetin, olayları şiddetle kınadığını belirtti. Reppas yazılı açıklamasında, göstericilerin, parlamento binasının bulunduğu Sintagma Meydanı'nda polise saldırdıklarını öne sürdü. YKP ve diğer grupları "gerginlik ve çatışma ortamı hazırlamak" ile suçlayan Reppas, "Bu azınlığı kınıyoruz. Bu tür hareketlerin, görüşlerin serbestçe ifade edilmesi prensibi ile yakından uzaktan ilgisi olmadığı açıktır" dedi.
YKP'den yanıt
YKP tarafından yapılan açıklamada ise, hükümetin bazı bölgeleri gösteriye yasaklayarak, halkla polisi karşı karşıya getirdiği belirtildi. YKP açıklamasında, "Hükümet verdiği hizmetlere, provokatörlüğü de eklemiştir" ifadesi kullanıldı.
YKP, halkın ABD ve NATO'ya karşı eylemlerinin haklı olduğunu, ancak hükümetin ve anamuhalefet partisinin, bunu gizlemeye çalıştığını duyurdu. YKP'nin yayın organı Rizospastis gazetesinde, "Terör-Manda ve Provokasyon Hükümeti" manşeti kullanıldı.
Yunanistan'da dün ayrıca Patra, Eraklio, Kalamata, Tirgos, Argos, Tripoli, Cakinto kentlerinde gösteriler düzenlendi.
Güleryüz bekliyormuş!
Bu arada Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu tarafından karşılanan ABD Başkanı Clinton, buradaki açıklamasında, "Atina'da olmaktan mutluluk duyduğunu, Yunanistan'ın ünlü misafirperverliğini görmek için sabırsızlandığını" söyledi.
Clinton, "Buraya Yunanistan'ın dostu olarak geldim. Hızla gelişen ve yakında Avrupa Para Birliği'nin bir üyesi olacak ve Balkanlar'daki demokrasilere örnek olacak bu ülkenin, bölgedeki önde gelen rolünün görülmesini istiyorum" dedi. Clinton, daha sonra Cumhurbaşkanı Kostis Stefanopulos ve Başbakan Kostas Simitis ile bir araya geldi.
ABD Başkanı, İstanbul'da yaptığı açıklamada "Gösterilerden kaygı duymuyorum. ABD ve Yunanistan çok iyi birer müttefiktir ve Yunanistan bizim için çok önemlidir" demişti.
ÖNCEKİ HABER

Çocukların günleri var, hakları yok...

SONRAKİ HABER

Filistin'den sert çıkış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...