19 Kasım 1999 22:00

Kayıp trilyon davasında

   Erbakan'a hapis istemi

Paylaş
Kayıp trilyon davasında
   Erbakan'a hapis istemi
Kapatılan RP'nin son Genel Başkanı Necmettin Erbakan, eski Genel Başkan Yardımcıları Şevket Kazan ve Ahmet Tekdal'ın da aralarında bulunduğu 77 sanık hakkında, 1997 yılı Hazine yardımını 71 il teşkilatına makbuz karşılığı dağıtılmış gibi göstererek, "kamu kurumunu dolandırdıkları ve bu yolla Siyasi Partiler Yasası'na aykırı davrandıkları" gerekçesiyle 10 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası istendi.
Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın dünkü duruşmasına, sanık ile müdahil Hazine'nin avukatları katıldı. Duruşmada esas hakkındaki görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı Kadri Söğütlüoğlu, sanıkların yetki konusunda yaptıkları itirazların yerinde olmadığını kaydetti.
Savcı Söğütlüoğlu, Anayasa Mahkemesi'nde partinin kapatılmasına ilişkin davanın görüldüğü 1997 yılı içinde, partinin kapatılma ihtimalini gören parti üst düzey yöneticileri olan Genel Başkan Necmettin Erbakan, Genel Başkan Yardımcıları Aydın Menderes, Ahmet Tekdal, Recai Kutan, Şevket Kazan, Fehim Adak, Abdullah Gül, Musa Demirci ve Abdülkadir Aksu ile Genel Sekreter Oğuzhan Asiltürk ve Genel Muhasip Abdurrahim Bezci'nin, partiyi bankalar nezdinde tek imza ile temsil etmeye yetkili Genel Başkan Yardımcısı Rıza Ulucak aracılığı ve müşterek kararları ile bankadan parayı çektiklerini bildirdi.
Yöneticilerin, 10 milyon markın karşılığı olan 869 milyar 300 milyon lirayı, 2820 sayılı Siyasi Partiler Yasası'nın "Anayasa Mahkemesi kararıyla kapatılan siyasi partinin malları Hazine'ye geçer" hükmünü imkânsız hale getirmek amacıyla 71 il başkanı ve bir kısım il yönetim kurulu muhasip üyelerini genel merkeze çağırdıklarını anlatan Söğütlüoğlu, bu amaçla il başkanlarına, Hazine yardımı dağıtılmış gibi göstererek makbuz imzalattırdıklarını kaydetti.
'Yöneticilerin kararı ile'
"Rıza Ulucak tarafından dağıtıldığı belirtilen yüksek miktardaki paranın parti üst düzey yöneticilerinin bilgisi ve kararı olmadan dağıtılamayacağı kararına varılmıştır" diyen Savcı, kapatılan RP'nin son Genel Başkanı Necmettin Erbakan, Genel Başkan eski yardımcıları Şevket Kazan ve Ahmet Tekdal'ın da aralarında bulunduğu 77 sanık hakkında 4'er yıldan 10 yıl 6'şar aya kadar ağır hapis istedi.
Savcı Söğütlüoğlu, sanıklar hakkında Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) "müteselsil suçlar" hükmünü içeren 64/1, "kamu kurum ve kuruluşlarını dolandırma" fiilini düzenleyen 504/7, "suç ortaklığı" başlığını taşıyan 80 ve "cezayı artıran veya azaltan haller" hükmünü taşıyan 522 ile 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'nun "parti defter ve kayıtlarının tutulmaması, tahrifi, defterlerin yok edilmesi veya gizlenmesi" hükmünü içeren 113. maddeleri uyarınca ceza isterken, FP Ankara Milletvekili Zeki Çelik ile FP Iğdır Milletvekili Ali Güner'in milletvekili olmaları dolayısıyla dosyalarının ayrılmasını talep etti.
Savunma için süre
Sanık avukatları, soruşturmanın genişletilmesi ve esas hakkındaki savunmalarını yapmak için süre isteminde bulundular. Mahkeme Başkanı Ömer Yılmaz Çamlıbel, sanık avukatlarına esas hakkındaki savunmalarını hazırlamaları için süre vererek duruşmayı erteledi.
ÖNCEKİ HABER

DYP'de parti içi hesaplaşma günü

SONRAKİ HABER

KESK bölge mitingleri bugün başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...