19 Kasım 1999 22:00

Hükümet işkenceciyi korudu

ANAP'lı Yalçınbayır'ın işkence yapan polislerin doğrudan yargı önüne çıkartılmasını içeren önergesi reddedildi.

Paylaş
Hükümet işkenceciyi korudu
ANAP'lı Ekrem Pakdemirli ve Ertuğrul Yalçınbayır, işkence yaptığı öne sürülen polislerin doğrudan yargı önüne çıkarılmasını istedi. Pakdemirli ve Yalçınbayır'ın bu yöndeki değişiklik önergesine, MHP ile birlikte DSP ve ANAP'ın büyük çoğunluğu karşı oy kullandı. Değişikliğe Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk de karşı çıktı.
TBMM Genel Kurul'unda 86 yıllık "Memurin Muhakematı Hakkında Kanunu Muvakkat"ı değiştiren yasa tasarı görüşülmeye başlandı. Genel kurulda tasarının görüşülmesine gelecek hafta devam edilecek. Memurların yargılanmasına idare kurulları yerine yetkili kılınan amirlerin izin vermesini öngören yasa tasarısının dün geceki görüşmeleri sırasında verilen işkenceci polislerin "izin" zırhından çıkarılmasına ilişkin önerge hükümet partilerini böldü.
Bu nasıl reformsa...
Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk Yasa tasarısının tümü üzerindeki görüşmeler sırasında, yasanın insan haklarına aykırı davrananların yargı önüne çıkarılmasını hızlandıracağını savunarak, "reform" nitelendirmesi yaptı. ANAP'lı Ekrem Pakdemirli de, bu amaca ulaşılması için işkenceyle suçlananların izin alınmasına gerek kalmadan genel hükümlere göre doğrudan yargı önüne çıkarılması gerektiğini söyledi. Pakdemirli, "Yasayı değiştirmenin ana motivasyonu insan hakları ihlallerini aza indirmek. İşkence suçlarının da suçüstü hali gibi değerlendirilmesini oraya koyarsak fevkalade doğru bir iş yapmış oluruz" dedi.
Pakdemirli, Anayasa Komisyonu Başkanı Ertuğrul Yalçınbayır ile birlikte ortak bir önerge vererek, memurların ancak izinle yargılanmasını düzenleyen yasanın kapsamı dışında kalan durumları düzenleyen ikinci maddesinin değiştirilmesini istedi. Pakdemirli ve Yalçınbayır'ın önergesinde izin almadan doğrudan yargı önüne çıkacak suçlar arasına işkence suçlarının da eklenmesi öngörüldü. Önergede fıkranın, "Ağır cezayı gerektiren suçüstü hali ve işkence suçları genel hükümlere tabidir" şekilde değiştirilmesi istendi.
Hükümet bölündü ama...
Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk ise genel kurulda yasanın insan hakları ihlallerini önlemek için getirildiğini vurgulamasına karşın hükümet adına önergeye katılmadı.
Türk yasanın tümü üzerindeki görüşmeler sırasında yaptığı konuşmada, "Bu tasarının bir reform olduğunu söyleyebiliriz. Yürürlükteki kanun insan hakları ihlallerini soruşturmayı geciktirmektedir, bir insan hakları engeli olarak karşımıza çıkmaktadır. Getirdiğimiz bu tasarı ise engelleri kaldırmaktadır" diye konuştu.
Hükümet ile birlikte Adalet Komisyonu Başkanı DSP'li Emin Karaa'nın da katılmadığı önerge, az sayıda DSP ve ANAP'lı milletvekili ile birlikte FP ve DYP de destek vermesine karşın, MHP'nin firesiz, ANAP ve DSP'nin de çoğunlukla karşı oy kullanması nedeniyle reddedildi. Böylece hükümet, kendi içindeki bölünmeye rağmen, işkence yaptığı iddia edilen polislerin, ancak yetkili amirlerin izniyle yargılanmasını sağlayan yasayı deldirmedi.
ÖNCEKİ HABER

Brecht'in laboratuarındaki Hitler

SONRAKİ HABER

DYP'de parti içi hesaplaşma günü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...