18 Kasım 1999 22:00

İntiharın nedeni işsizlik

Özellikle son yıllarda sayıları artan intihar olaylarını 'psikolojik' etkenlere dayandırmaya çalışan anlayışa karşı, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Faruk Güçlü'nün araştırması başlıca nedenin işsizlik olduğunu belirledi.

Paylaş
İntiharın nedeni işsizlik
Türkiye'de son yıllarda yaşanan ekonomik gelişmelerin tümü emekçiler aleyhine dönüşüyor. Yapılan bütün ekonomik düzenlemeler emeğiyle geçinenleri vururken maddi güçlükler her geçen gün daha fazla insanı bunalıma sürüklüyor. Ekonominin iyi yönetilmemesinden dolayı ortaya çıkan toplumsal yapıdaki bozukluk, Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Faruk Güçlü'nün yaptığı inceleme ile bir kez daha ortaya çıktı.
Dr. Güçlü, intihar riskinin tüm az gelirlileri ve işsizleri kapsadığını belirlerken, intihar edenlerin 173'ünün emekli, 56'sının devlet memuru olmasını da, düşünülmesi ve altı çizilmesi gereken bir durum olarak değerlendirdi.
5 yılda 10 bin girişim
Dr. Faruk Güçlü, son 5 yılda on bin intihar girişimini ve iki bin ölümlü intihar olayını inceledi. Güçlü'nün araştırmasında, sağlanan verilerin irdelenmesinde intihar riskinin az gelirlileri ve işsizleri kapsadığı ortaya çıktı.
Dr. Güçlü'nün araştırmasında, insanları intihara götüren nedenlerin başında işsizlik geldi. Geçim zorluğunun ikinci sıraya yerleştiği araştırmada; borçları ödeyememe, iflas etme, icra takibine uğrama, işyerini kapatmak zorunda kalma ve diğer ekonomik nedenler diğer sıralara yerleşti.
Savaşta ölenlerden fazla
Güçlü'nün araştırmasında, intihar olaylarının ülkenin ruh sağlığının barometresi olduğu vurgulandı. İntihar edenlerin sayısının savaşlarda meydana gelen ölümlerden çok olduğuna dikkat çeken Güçlü, "Böyle bir durumda kimse ekonomik durumunun iyi olduğunu söyleme hakkına sahip değildir" dedi.
Emekli ve memurlar
Güçlü araştırmasında, son beş yılda yaşamına kendi eliyle son verenlerin 173'ünün emekli ve 56'sının devlet memuru olmasının da düşünülmesi ve altı çizilmesi gereken bir durum olduğunu ifade etti.
ÖNCEKİ HABER

'Biz de eyleme hazırız'

SONRAKİ HABER

Amerika Rusya'yı 'ciddiye almıyor'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...