18 Kasım 1999 22:00

Politeknik yıldönümünde

   ABD'ye öfke haykırıldı

Paylaş
Politeknik yıldönümünde
   ABD'ye öfke haykırıldı
Seyit Aldoğan
Yunanistan'daki Politeknik anmaları, önceki gün yapılan büyük bir yürüyüşle son buldu. 30 bin kişilik bir katılımla ABD Konsolosluğu önünde biten yürüyüş sırasında, hükümetin ve polisin tehditleri karşısında boyun eğilmeyeceği ortaya konuldu.
Akşamüstü toplanmaya başlayan ve Politeknik Üniversitesi önünden harekete geçen kitle, yürüyüş boyunca ABD, AB ve işbirlikçilerini protesto etmek amacıyla "Kahrolsun Emperyalizm", "Emperyalizm Dünyayı Paylaşıyor, Sınırlar Halkların Kanıyla Çiziliyor", "Nato ve Üsler Defolsun" ve "Yunanistan Sömürge Değildir" gibi sloganlar attı.
Clinton'ın Yunanistan'a yapmayı planladığı bir günlük ziyaret ise "Simitis Koş Halı Ser, Amerikalı Katiller Geliyor" sloganlarıyla protesto edildi.
ABD Konsolosluğu önünde
Hükümetin, bugün yapılacak olan antiemperyalist gösterileri yasaklaması karşısında, emekçiler "Cuma Günü Konsolosluğun Önündeyiz, Terör Sökmeyecek" sloganıyla kararlılıklarını dile getirdiler.
Başkentteki gösteriye partiler, siyasi örgütler ve barış örgütlerinin yanısıra sendikalar, Türk-Yunan Barış Derneği, sanatçılar, askerler, Politeknik Direnişi sırasında katledilen öğrencilerin aileleri, ve Komünist Partisi milletvekilleri de katıldı. Yürüyüş boyunca binlerce kişi yollarda birikerek alkışlarıyla göstericilere destek sundular.
Bu arada Yunan basını, yürüyüşün hemen sonrasında, Clinton'ın kurmaylarının ABD konsolosluğunu arayarak, eylemle ilgili bilgi aldığını duyurdu.
Öte yandan, hükümetin gösteri yasağına karşı gelişen tepkiler giderek büyüyor. Şu ana kadar bini aşkın kitle örgütü, sendika, sendikacı ve aydın, yaptıkları açıklamalarla yasaklamaları protesto etti.
ÖNCEKİ HABER

Levi: 'Suriye'ye yalvarmayız'

SONRAKİ HABER

Mimar ve mühendisler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...