16 Kasım 1999 22:00

'Çadırları sökersek yeni kıyımlar başlar'

Fazilet Partili Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın tarafından 'kadro fazlalığı' gerekçe gösterilerek işten atılan 9 işçiden 5 işçinin başlattığı direniş...

Paylaş
'Çadırları sökersek yeni kıyımlar başlar'
Şahin Bayar
Fazilet Partili Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın tarafından 'kadro fazlalığı' gerekçe gösterilerek işten atılan 9 işçiden 5 işçinin başlattığı direniş, 13'üncü gününe girdi. Hiç bildirim yapılmadan garip bir şekilde işten atıldıklarını söyleyen işçiler, 'kadro fazlalığı' olduğunu söyleyen Aydın'ın işten atmalardan hemen önce 5 kişiyi işe aldığını belirttiler. Belediyenin hizmet üretilen bütün işleri taşerona verdiğine dikkat çeken işçiler, direniş çadırlarının kaldırılması halinde yeni kıyımların başlayacağını ifade ettiler.
Yıllardır Zeytinburnu Belediyesi'nde çalıştığını belirten İşyeri Temsilcisi Şenel Döl adlı işçi, belediye başkanının seçilir seçilmez, "Bu kadro çok, siz çok para alıyorsunuz. Belediyenin bir kişiye verdiği parayla 4 kişi çalıştırırım" sözlerini kullandığını hatırlatarak Aydın'ın zihniyetini ortaya koydu. Kadronun fazla olmadığını kaydeden Döl, asfalt, süpürge ve çöp işlerinin taşeron şirketlere verilmesiyle birlikte belediye işçilerinin boşta kaldığını söyledi.
"Zorluklarımız çok aslında. Örneğin bir arkadaşımız şu anda hasta yatıyor. Soğuk, çocuklarımızı göremiyoruz. Ama buna rağmen ekmeğimiz için direniyoruz" sözleriyle yaşadıklarını anlatmaya başlayan Yusuf Lale ise, "İşimiz zor. Başarılı olabilmemiz için, çalışan arkadaşlarımızın yanımızda olması şart. Onlar olmazsa bu iş olmaz" dedi. Eylemlerin başarısının birlikten geçtiğini belirten Lale, sözlerini şöyle sürdürdü: "Birlikte olmazsak, onları rahatsız ederiz ama sonuç alamayız. Kesinlikte işçi arkadaşlarımızın yanımızda olması gerekir. Biz burada bu çadırları söktüğümüz zaman sıra onlara gelecek. Onların da atılacağını biliyoruz. Onlar bunun farkında ama biraz korkuyorlar. 'Korkunun ecele faydası yok' diye bir söz var. Biz bu direnişten başarılı çıkarsak bu belediyede bir daha işçi kıyımı olmayacak."
Dinsiz imansızlar!
Veis Metin, 53 yaşında emekli bir işçi. O da FP'li Başkan Murat Aydın'ın hışmına uğrayan işçilerden biri. Yıllardır, Fazilet'e oy veren Veis Metin; öfkesini şöyle dile getirdi: "Ben Faziletçiydim. Yani Fazilet'in de koyusuyum. İlk başta beni çıkardı. Ben memnun oldum. Paramızı vereceklerine dair namusları üzerine söz verdiler. Geçen gün gittim yanına, bana, 'Sen para için mi geldin' dedi. 'Hayır' dedim ben para için gelmedim. 'Ellini vicdanına koy' dedim. Arkadaşlarımızı işten uzak tutmuşsun. Kiminin çocukları var, kiminin ev kirası var' dedim. O halen benimle dalga geçiyor. 1.5 milyardan fazla Fazilet'e para vermişim. Kitap defter aldım, kömür aldım. Fazilet kazansın diye. Nerden bileyim Fazilet'in böyle dinsiz imansız olduğunu. Din imanı hiç yokmuş, vicdanlarını göğüslerinden çıkarmışlar bir tarafa koymuşlar, geziyorlar."
Bir eve iki maaş girmezmiş!
Direnişçi iki kadın emekçiden biri olan Ayşegül Memiş ise, yıllardır belediyede her işi yaptığını, erkek işçilerle birlikte sokak süpürdüğünü anlattı. Ancak Murat Aydın'ın, Ayşegül Memiş'e ayrı bir 'takıntısı' var.
FP'li Aydın, sendika yöneticileri ile yaptığı görüşme sırasında "Atılan işçilerin hepsini alırım ama Ayşegül Memiş'i almam" demiş. Sendikacılar da nedenini sormuş. Aydın şu cevabı vermiş: "Onun eşi de çalışıyor. Kendisi de çalışıyor. Bir eve iki maaş girmez. Onun için onu işten attım." Ayşegül Memiş, bu bağnaz anlaşıya "Ben işe gelmek için çocuğumu sağda solda bırakıyorum. Demek ki para ihtiyacımız var ki çalışıyoruz" diyerek tepki gösterdi.
12 yıldır Zeytinburnu Belediyesi'nde çalışan Erdinç Öztunç adlı işçi de, işçi arkadaşlarından destek beklediklerini söyledi. Yetkililerin sorunlarına duyarlı olmasını isteyen Öztunç, işlerine dönmek istediklerini ifade etti.
ÖNCEKİ HABER

Meral'den muhaliflerine

SONRAKİ HABER

İşten atılan işçiler açlık grevinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...