15 Ağustos 2011 11:25

İşçi hakları kırpılmaya çalışılıyor

Denizli Organize Sanayi Bölgesinde çalışan işçilerle, kıdem tazminatları, iş güvenliği ve iş kazaları üzerine konuştuk.Akhan’da Denizli Organize Sanayi yolu üzerindeki işçi kahvesinde görüştüğümüz işçiler, kıdem tazminatlarının zaten taşeron sistemi ile çoktan ortadan kaldırıldığını

İşçi hakları kırpılmaya çalışılıyor
Paylaş
Deniz İpek

Denizli Organize Sanayi Bölgesinde çalışan işçilerle, kıdem tazminatları, iş güvenliği ve iş kazaları üzerine konuştuk.
Akhan’da Denizli Organize Sanayi yolu üzerindeki işçi kahvesinde görüştüğümüz işçiler, kıdem tazminatlarının zaten taşeron sistemi ile çoktan ortadan kaldırıldığını vurguluyorlar.

Denizli’de son 2 ay içinde 12 işçi iş kazalarından dolayı hayatını kaybetti. Birçok işçinin de meslek hastalıkları ile karşı karşıya oldukları bilinmekte. İş güvenliği ise birçok iş yerinden formalite olarak görüldüğü aktarılıyor.  

İlke Çelik’te taşeron olarak çalışan Uygar Akdoğan, işyerinde Türk Metal Sendikası’nın örgütlü olduğunu ancak taşeronda çalıştığı için sendikaya üye olamadığını kaydetti.

Taşeronlaşmanın kıdem tazminatını zaten ortadan kaldırdığını düşünen Akdoğan, her yıl sonunda kendilerine girdi-çıktı yaptırıldığını ve tazminat haklarının gasp edildiğini söyledi.

Çalıştığı fabrikada iş kazalarının yaşandığını belirten Akdoğan, “Tel üzerine çalışıldığı için sıcak telden yanma, tel batması, vinç, fork lift kazaları, asit yanıkları oluyor” diye konuştu.

Asitten ve tozdan dolayı bazı arkadaşlarının meslek hastalıklarına yakalandığını aktaran Akdoğan, iş güvenliğinin formaliteden uygulandığının herkes tarafından bilindiğini kaydetti.

DOKTORA GİTMEYE KORKUYORUZ

Bir metal fabrikasında çalışan Danış Genç de, 5 aydır çalıştığı fabrikada taşeron uygulaması olduğunu, kendisinin de taşeronda çalıştığını söyledi. İkinci sınıf muamelesi gördüklerini belirten Genç, taşeron çalışanla kadrolu çalışan arasında ücret farkı olduğunu, aynı işi yaptıklarını ama farklı ücretler aldıklarını kaydetti.

Daha önce tekstilde çalışan Genç, metal sektörünün daha iyi olduğunu düşünmesine rağmen eski elektrik ve mekanik sistemden dolayı daha çok iş kazası riski ile karşı karşıya olduklarını belirtiyor. Fabrikalarında iş kazalarının yaşandığını, bazı arkadaşlarının sağır olduğunu aktaran Genç, “Biz kaza oldu mu doktora gitmeye bile çekiniyoruz, 5 gün rapor verdi diyelim doktor; o günler ücretimizden düşürülüyor” diyor.

Hükümetin kıdem tazminatları ile ilgili diğer yasalarda olduğu gibi yine işçiler için yanlış bir politika yürüttüğünü düşünen Genç, “Kıdem tazminatı işçinin müjdesi gibi bir şey, emeğinin karşılığı; kimisi oğlunu evlendirecek, kimisi ev alma hayali kurar o parayla, bizim babalarımız o para için ömrü boyunca asgari ücretli çalışmaya katlandı” diye konuştu.  

GİRDİ-ÇIKTI YAPILIYOR

Bir tekstil fabrikasında özel güvenlik olarak çalışan Adem Özgen, patronların yıllardır girdi-çıktı yaparak, fabrika ismini değiştirerek tazminattan kurtulma yolunu bulduğunu, şimdi işlerinin daha da kolaylaşacağını söyledi.

Kendi çalıştığı işyerinde de aynı uygulamanın olduğunu belirten Özgen, “İşçiler girdi-çıktı yapılmasına işini kaybetmemek için karşı çıkamıyor” dedi. İş güvenliği için yapılan denetlemelerinde danışıklı dövüş olduğunu belirten Özgen, denetleyenin de patronun adamı olduğunu kaydetti. Güvenlik sektöründe çalışanlarında çok yoğun çalıştırıldığını anlatan Özgen, “Günde 12-14 saat çalışıyoruz. Bu da yetmezmiş gibi başka işler de bize yaptırılmaya çalışılıyor” diye konuştu.

Ardöküm’de çalışan Mustafa Gülcan, 9 yıldır bu işyerinde çalıştığını, yıllardır hükümetlerin hep işçinin parasını kısmak için uğraştığını, kıdem tazminatının fona çevrilmek istenmesinin nedeninin de bu olduğunu söyledi.

İş güvenliği ve işçi sağlığı konusunda fabrikalarında gerekli bütün önlemlerin alındığını düşünen Gülcan, kendisinin torna bölümünde çalıştığını fakat döküm bölümündeki bazı arkadaşlarının aşırı tozdan dolayı meslek hastalıkları ile karşı karşıya olduklarını aktarıyor.

Kendi fabrikalarında düzenli sağlık kontrollerinin ve eğitimlerin yapıldığını anlatan Gülcan diğer fabrikaların da böyle olması gerektiğini düşünüyor.  (Denizli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

TOKİ Menemenlileri kaderine terk etti

SONRAKİ HABER

6 kişiden biri açlıktan ölüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...