16 Kasım 1999 22:00

Meral'den muhaliflerine

   'küçük hesap' suçlaması

Paylaş
Meral'den muhaliflerine
    'küçük hesap' suçlaması
Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral, genel kurul öncesinde yapılan son Başkanlar Kurulu toplantısında, kongreye yönelik olarak kendisine karşı toplantılar yapan sendikacıları, 'küçük hesaplar' yapmakla suçladı. Sendika başkanlarına seslenen Meral, "Küçük hesapları aşın, karşımızda büyük sorunlar var" diyerek, uzlaşma çağrısında bulundu. Meral, IMF'yi de eleştirerek, IMF'nin kendi sahası dışına çıkmaması gerektiğini, aksi takdirde Türk-İş'in cevabının ağır olacağını öne sürdü.
Türk-İş Başkanlar Kurulu, genel kurul öncesi hazırlıkları görüşmek üzere konfederasyonun genel merkezinde toplandı. Toplantının açış konuşmasını yapan Bayram Meral, "Türk-İş, bu genel kurulunda da demokrasinin gereklerini yerine getirecektir. Genel kurulun kararlarına saygı duyacaktır. Bütün arkadaşlarımdan istediğim küçük hesapları aşmaları ve karşımızda bizi bekleyen dev gibi sorunları hep birlikte çözebilmek için Türk-İş'in tüzel kişiliğini daha kararlı bir biçimde korumaları ve güçlendirmeleridir" dedi.
Bütçeyi eleştirdi
Konuşması sırasında IMF politikaları ve bütçeyi de eleştiren Meral, 1985 yılında vergi gelirlerinin yüzde 20'si faiz ödemelerine giderken, bu oranın 1999'da yüzde 75, 2000 yılında ise yüzde 88'i geçtiğini söyledi. 24 katrilyon verginin toplanacağına, bunun 21.1 katrilyonunun faiz ödemelerine gideceğini belirten Meral, bu durumun Türkiye'nin ekonomik bağımsızlığını tehdit ettiğini ifade etti. IMF ile ilişkilerin ekonomik bağımsızlığı zedeleyici bir biçime girdiğini vurgulayarak, IMF'nin kamu kurum ve kuruluşlarını çökertmek, KİT'leri satarak özelleştirme yağmasına devam etmek istediğini belirten Meral, "IMF ile Dünya Bankası gibi çokuluslu şirketlerin çıkarlarını gözeten uluslararası kurumların taleplerini yerine getiren hangi ülke kalkınmıştır, belini doğrultmuştur? IMF, Türkiye ekmesin, biçmesin, tarım ve hayvancılığı öldürsün, Avrupa'dan tahıl ithal etsin, et ithal etsin istiyor" dedi.
IMF'ye tehdit
"Gelecek hafta başında IMF ile stand-by anlaşması imzalanma hazırlıkları tamamlanacak. IMF'ye eleştirileriniz sözlü mü olacak, yoksa bir tavrınız olacak mı" diye soran gazeteciye Meral, "Bize gelen bilgilere göre IMF asgari ücrete, toplusözleşmelere, emeklilerin aylık artışlarına bile müdahale ediyor. IMF kendi sahasının dışına çıkmasın. Eğer tutumunu sürdürürse bunun cevabı ağır olacaktır" diye karşılık verdi. Halkın önünde bekleyen sorunlara, Erzurum Belediyesi işçilerinin yürüyüşüne, işten çıkarmaları protesto direnişlerine, yürüyüş ve açlık grevlerine de değinen Meral, Sümerbank Beykoz Kundura ve Bakırköy Dokuma fabrikaları işçileri ile bor maden işçilerinin mücadelelerini yürekten desteklediklerini söyledi.
Meral: 'Listem hazır'
Öte yandan Bayram Meral, ANKA'ya yaptığı açıklamada, kendisine karşı aday çıkarma girişiminde olan sendikaların tutumunu "Çay içip içip dağılıyorlar" diye değerlendirdi. Meral, adaylık için isimleri geçen sendika başkanları Zeki Polat ve Mustafa Özbek için de "Zeki Polat önce Musatfa Özbek'i ortaya attı, tutmuyor ayaklarına yattı. Daha sonra Polat aday oldu. Özbek kendisine atılan kazığın farkına varmaz mı? On Zeki Polat bir Özbek eder. Bir yürüyüş olsa Polat bir şey yapamaz, Mustafa Özbek neyi var neyi yok ortaya koyar" diye konuştu. Meral, kendisinin listesinin hazır olmasına karşın muhalefet sendikalarının henüz bir liste çıkarmamasını göz önüne de alarak, "Onlar sonunda Bayram Meral'e evet derler" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

Ziraat Bankası yöneticileri yargılandı

SONRAKİ HABER

'Çadırları sökersek yeni kıyımlar başlar'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...