14 Kasım 1999 22:00

'Clinton öncesi' gözaltı terörü

AGİT Zirvesi ve ABD Başkanı Bill Clinton'ın Türkiye gelmesini gerekçe göstererek İstanbul'da bir haftadır çok sayıda kişiyi gözaltına alan polis, önceki gece de Ankara'da terör estirdi.

Paylaş
'Clinton öncesi' gözaltı terörü
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Zirvesi ve ABD Başkanı Bill Clinton'ın Türkiye gelmesini gerekçe göstererek İstanbul'da bir haftadır çok sayıda kişiyi gözaltına alan polis, önceki gece de Ankara'da terör estirdi. "Şüpheli oldukları" iddiasıyla 300 kişinin gözaltına alındığı operasyonlara, Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı, şube müdürleri, emniyet amirleri ve çok sayıda polis katıldı. İstanbul'da EMEP'in "Clinton defol" yazılı afişlerini asanlar gözaltına alınırken, Balıkesir'de aynı afişlerin asılması keyfi olarak engellendi.
Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, il merkezi ve dış ilçe merkezlerini kapsayan bir "AGİT operasyonu" yaptı. AGİT operasyonunda, şüpheli görülen çok sayıda kişi gözaltına alındı. Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı, şube müdürleri, emniyet amirleri ve çok sayıda ekibin katıldığı operasyon, dün 21.00-24.00 saatleri arasında gerçekleştirildi. Operasyonda, şüpheli görülen 300 kişi ile İnfaz Büro Amirliği'nce aranan 6 kişi gözaltına alındı.
Kimliksizler toplandı
Operasyonlarda, ayrıca 23 kimliksiz ve 13 yabancı uyruklu şahıs yakalandı. 23 işyerine idari işlemin yapıldığı uygulamada, 30 adet fişekle birlikte 2 ruhsatsız av tüfeği, 1 bıçak ele geçirildi. 750 aracın kontrol edildiği uygulamada, 16 araç trafikten men edildi. Uygulamada trafik kurallarına uymadıkları belirlenen araç sahiplerine, toplam 1 milyar 227 milyon 200 bin lira para cezası kesildi.
EMEP afişlerine gözaltı
Emeğin Partisi (EMEP) Genel Merkezi tarafından hazırlanan, "IMF'nin ve NATO'nun patronu Clinton defol" yazılı afişleri asan çok sayıda kişi de gözaltına alındı. Önceki gün onlarca kişinin gözaltına alınmasının ardından, dün afiş asan bazı EMEP'liler de gözaltına alındı. Tuzla'da söz konusu afişleri asan Hüseyin Yüksel, Rüştü Yıdırım, Şahin Sezer, Mustafa Palta polis tarafından gözaltına alındı.
Balıkesir'de "defol" yasağı
EMEP'in afişleri, Balıkesir Valiliği tarafından "uygun görülmemiştir" ibaresi ile engellendi. Balıkesir Vali Yardımcısı Özey Eker, EMEP Merkez İlçe Başkanı Muammer Akbay'ın başvurusuna verdiği yanıtta, "uygun görülmeme" kararı 5442 sayılı İller İdaresi Kanunu'nun 11. maddesinin c bendine dayandırıldı. Ancak, herhangi bir gerekçe belirtilmedi.
Mersin'de gözaltılar
Mersin'de EMEP'in 'Clinton Defol' afişlerini asan, İl Yöneticisi Celal Şahin ile Emek Gençliği'nden Ali Yılmaz gözaltına alındı. Polisler gözaltına gerekçe olarak, 'Belediyece yasaklanan yere afiş asmak' bahanesini gösterdiler.
ÖNCEKİ HABER

İşkencenin çıkmaz sokağı

SONRAKİ HABER

Meclis'te Clinton 'nutuk'ları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa