14 Kasım 1999 22:00

Düzce'de yaşam savaşı

Kaynaşlı'da dün öğle saatlerinde alınan bilgiye göre 150'ye yakın kişi hayatını kaybetti, yüzlerce insan da yaralandı.

Paylaş
Düzce'de yaşam savaşı
Depremden en fazla etkilenen Düzce'nin Kaynaşlı beldesinde arama ve kurtarma çalışmaları yaşam belirtisi olan binalarda gecenin ilerleyen saatlerine kadar devam etti. Yaklaşık 10 bin nüfuslu Kaynaşlı'da binaların yüzde 90'ının yıkık olduğu gözlendi. Kaynaşlı'da dün öğle saatlerinde alınan bilgiye göre 150'ye yakın kişi hayatını kaybetti, yüzlerce insan da yaralandı. Hayatını kaybedenler Sarıyer Mahallesi'ndeki mezarlığa defnedildi.
Kaynaşlı'da Kriz Masası önünde uzun kuyruklar oluşmaya başladı. Depremzedeler kimi zaman talepleri karşısında Kriz Masası yetkililerinden azarlar işitti. Kızılay, beldeye 10 bine yakın battaniye, 980 de çadır gönderdi. Ancak çadır dağıtımına henüz başlanmadı. Çadır ve battaniye almak isteyen depremzedeler Kriz Masası'na isimlerini yazdırıp sıraya girdiler. Kaynaşlı'da halkın en acil ihtiyaçlarını gıda, su ve temizlik malzemeleri oluşturdu. Beldeye gelen bazı yardımların da sivil kurtarma ekipleri tarafından dağıtımı yapıldı.
Çok sayıda bakan ve milletvekilinin bölgeye akını dün de sürdü. Ancak bakan ve milletvekillerinin sadece Kriz Masası'ndan bilgi alıp ve ardından da sözler verip gitmesi dikkat çekti. Bolu-Kaynaşlı yol güzergâhında Bolu Dağı inişinde yolun yaklaşık 100 metresinin tamamen çökmesi nedeniyle dün de trafik sorunu yaşandı. Araçların tek şeriti kullanması nedeniyle uzun süreli trafik sıkışıklıkları meydana geldi. Sokakları dar olan Kaynaşlı'da depremde büyük hasar gören çok sayıda binanın bir an önce yetkililer tarafından yıkılmaması durumunda yeni ölümlerin meydana gelebileceği bildirildi. Hem Kaynaşlı'da hem de Düzce'de halk dün de geceyi sokaklarda soğuğa karşı korunmasız geçirdi.
Bolu'nun Düzce ilçesinde yaşanan 7.2 büyüklüğündeki depremin ardından arama kurtarma çalışmaları dün de sürdü. Ancak hava şartlarının elverişsiz olması ve canlı ihbarının olmaması gerekçesiyle kurtarma çalışmaları dün gece yaklaşık 8 saatliğine durdu. Sabah saatlerinde kurtarma ekiplerinin Kriz Masası'nda toplandığı, ancak Kriz Masası yetkililerinin görevlendirme konusunda yetersiz kaldığı gözlendi. Kurtarma çalışmalarına Almanya, İngiltere, Rusya, İsrail, Macaristan gibi ülkelerden gelen kurtarma ekipleri de katıldı. Öte yandan artçı depremlerin hasar gören binaları da yıktığı ve bu durumun kurtarma çalışmalarını etkilediği gözlendi. Canlı insan ihtimali olan enkazlarda ambulanslar bekletildi. Düzce Stadyumu askeri havaalanına dönüştürüldü. Bazı yaralılar askeri helikopterlerle İstanbul ve Ankara hastanelerine taşındı. Deprem bölgesinde elektrik, su ve telefon kesintisi devam ederken dün cep telefonları ile kısmen görüşmeler yapılabildi.
ÖNCEKİ HABER

Clinton protestoları başladı

SONRAKİ HABER

Deprem vuruyor, devlet uslanmıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...