13 Kasım 1999 22:00

Halk, kış günü sokağa düştü

Merkez üssü Bolu'nun Düzce ilçesi olan 7.2 şiddetindeki deprem, Türkiye'nin 7 bölgesinden 5'inde hissedildi. Bolu ve çevresindeki illerde yaşayan onbinlerce kişi telaşla sokağa fırladı. Depremin hemen ardından telefonların kilitlenmesi halkı çileden çıkardı.

Paylaş
Halk, kış günü sokağa düştü
Merkez üsssü Bolu'nun Düzce ilçesi olan 7.2 büyüklüğündeki deprem, Marmara Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Karadeniz Bölgesi ve Ege Bölgesi'nin yanı sıra Çanakkale, Zonguldak, Samsun, Afyon, Çorum, Kastamonu, Kayseri, Antalya, Isparta ve civarındaki illerde de hissedildi. Halk panik halinde sokaklara çıkarken, telefon hatları kilitlendi. Zonguldak merkez, Ereğli ve Devrek ilçelerinde 632 kişi yaralanırken, Sakarya'da iki kişi yaşamını yitirdi.
Zonguldak'ta çok sayıda yaralı
Zonguldak merkez ilçede 50, Ereğli ilçesinde 580, Devrek ilçesinde 2 olmak üzere toplam 632 kişi, panik nedeniyle düşerek yaralanma veya kalp krizi sonucu kaldırıldıkları Zonguldak SSK Bölge Hastanesi, Devlet Hastanesi ile Ereğli ilçesindeki SSK ve Devlet Hastanesi'nde yapılan tedavilerinin ardından taburcu edildi. Zonguldak'ta hissedilen depremde can kaybı olmazken, zarar gören binaların hasar tespit çalışmalarına başlandı.
Depremde Armutçuk beldesindeki Kandilli Jandarma Karakolu hasar gördü. Zonguldak'ın merkez, Ereğli ve Devrek ilçeleriyle Çaycuma ilçesine bağlı Saltukova beldesindeki Velidağ köyünde de bazı binalarda hasar meydana geldi. Devrek ilçesinde deprem nedeniyle 1 ahşap ev tamamen yıkılırken, can kaybı olmadı. İlçe merkezindeki Hacıahmet Camii'nin de minaresi yıkıldı.
Sakarya'nın Karasu ilçesinde paniğe kapılarak yüksek binadan atlayan bir kişi ile elektrik akımına kapılan bir başka kişi, kaldırıldıkları Karasu Devlet Hastanesi'nde hayatlarını kaybetti.
76 kişi tedavi altında
Sakarya'daki hastanelerde kırıklar ve baygınlıklar nedeniyle 76 kişinin tedavi altına alındığı belirtildi. Bursa ve ilçelerinde de hissedilen deprem, can ve mal kaybına yol açmazken, insanlar panik içinde sokağa çıktı. Kentte oluşturulan çadırkentlerden bir süre önce evlerine dönen Yalovalılar, depremden sonra yine sokaklarda sabahladılar. Ulviye Tetik (45) adlı bir kadının, kalp krizi geçirerek hayatını kaybettiği Yalova'da, yaşanan panik sonucu 49 kişi de yaralandı. Naylon çadır ve derme çatma baraka yapmaya başlayan Yalovalı depremzedeler, bir süre daha evlerine girmeyeceklerini söylediler. Deprem psikolojisiyle yaşamanın son derece güç olduğunu vurgulayan depremzedeler, "Düzce'de yapılan hasar tespit çalışmalarında az veya orta hasarlı oldukları belirlenen binalar yıkıldı. Yalova'da da aynı durumun yaşanmasından korkuyoruz" dediler.
Kocaeli'de, paniğe kapılarak yüksek yerlerden atlayan ya da şoka giren 40 kişi hastanelere kaldırıldı. Bu kişilerden durumu ağır olan bulunmadığı belirtildi. İzmit merkezdeki Bekirpaşa semtinde 2. Sipahi Sokak'ta, 17 Ağustos'daki depremde hasar görerek, boşaltılan 6 katlı bir apartman çöktü.
Çankırı ve İzmir'de panik
Deprem Çankırı'da da paniğe neden oldu. Çankırı'da paniğe kapılarak yüksekten atlayan 10 kişi yaralandı. Yaralılar, Çankırı Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Bu kişilerden Çankırı 9. Zırhlı Tugay'da askerliğini yapmakta olan Asker Tatar, durumu ağır olduğu için Ankara Gülhane Askeri Tıp Akademisi'ne sevk edildi.
Akdeniz illerinde de hissedildi
Deprem, Antalya, Isparta ve Burdur'un merkezleri ile ilçelerinde de hafif şekilde hissedildi. Her üç ilde de halk yaşanan panik nedeniyle kısa süreli de olsa sokağa çıktı. Depremin İzmir'de de hissedildiği haber verildi.
ÖNCEKİ HABER

Belediye işçileri yürüyüşe ara verdiErzurum Büyükşehir Belediyesi çalışanları, 7 aydır ödenmeyen ücretleri için Ankara'ya doğru başlattıkları yürüyüşe, Düzce'deki depremden ötürü 2 gün ara verdiler.

SONRAKİ HABER

Yunanistan'da öfkeli eylem

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...