12 Kasım 1999 22:00

Hükümet ücretleri öğütüyor

Hükümetin IMF direktifleri doğrultusunda izlediği politikaların, çalışanlar ve emeklilerin gelirlerinin reel anlamda giderek daha da aşınmasına...

Paylaş
Hükümet ücretleri öğütüyor
Hükümetin IMF direktifleri doğrultusunda izlediği politikaların, çalışanlar ve emeklilerin gelirlerinin reel anlamda giderek daha da aşınmasına yol açacağı belirtiliyor. Yapılan hesaplamalar, Sosyal Güvenlik Yasası ile getirilen aylıkların TÜFE'ye endekslenmesi uygulamasının işçi emeklilerinin zararına olacağını gösteriyor. TÜFE'ye ilişkin yıl sonu gerçekleşme tahminleri de memur maaşlarının bu yıl da enflasyonun altında kalacağına işaret ediyor. Enflasyon ve memur maaşlarının geçmişteki seyrine ilişkin veriler, yüzde 15'lik yılbaşı zammına tepkilerini çeşitli eylemlerle dile getiren memurları haklı çıkarıyor.
TÜFE'ye endeksli aylık
Sosyal Güvenlik Yasası ile getirilen işçi emekli aylıklarının her ay enflasyon oranında artırılması uygulamasında, emeklilerin mevcut sisteme göre zararlı çıkacağı belirlendi. Türkiye İşçi Emeklileri Cemiyeti, yasa ile getirilen sistemin 1 Ocak 1997'den itibaren uygulandığı varsayımına göre, emekli aylıklarının geleceği düzeyleri hesapladı. Buna göre, halen 84 milyon 280 bin lira aylık alan bir emekli, TÜFE'ye endeksleme uygulaması 1 Ocak 1997'de başlatılmış olsaydı şu an 74 milyon 474 bin lira düzeyinde bir aylık alacaktı. Bu da yüzde 11.6'lık bir kaybı ifade ediyor.
Bu hesaplamaya göre, aylıkları TÜFE'ye endeksli olsaydı, işçi emeklileri 1 Ocak 1997'den bu yana yüzde 0.3 ile yüzde 28 arasında gelir kaybı yaşayacaktı.
Memur yine ezilecek
Enflasyon ve memur maaş artışlarının geçmişteki seyrine ilişkin veriler, 2000 yılının ilk yarısı için yüzde 15 oranında öngörülen maaş zammına karşı çeşitli eylemlerle tepkilerini dile getiren memurları haklı çıkarıyor. Yıl sonu gerçekleşme tahminleri, memur maaşlarının bu yıl da enflasyonun altında kalacağını gösteriyor. 2000 yılının ilk yarısı için öngörülen yüzde 15'lik artış ise düşük dereceli memurlarda yalnızca 15 milyon lira dolayında bir artış getiriyor.
Bu yıl memur maaşlarına yılın ilk yarısında yüzde 25, ikinci yarısında yüzde 20 zam yapıldı. Böylece maaşlardaki yıllık kümülatif artış yıl başı-yıl sonu itibariyle yüzde 50 düzeyinde gerçekleşti. Maaş zamlarının geçerli oldukları ay sayısıyla ağırlıklandırılması yoluyla yapılan hesaplamaya göre, memur maaşlarında yıllık ortalama artış ise yüzde 60.6 olarak bulundu. Buna karşılık tüketici fiyatlarında yıl başı-yıl sonu artışının yüzde 64, on iki aylık ortalamalara göre yıllık artışın da yüzde 63.9 düzeyinde gerçekleşeceği tahmin edildi.
Buna göre memurlar, 1999 yılında reel anlamda gelir kaybına uğruyor. Yıllık enflasyon ortalama enflasyon yüzde 63.9 olarak esas alınırsa, ortalama maaşa göre memur yıllık reel kaybı yüzde 2 düzeyinde oluşacak. Yıl başı-yıl sonu artışı olarak yüzde 50'ye göre ortaya çıkacak kayıp ise yüzde 8.5'e ulaşacak. Bütçe yasasında 2000 yılında memurlara verilen maaş artışlarının enflasyonun altında kalması durumunda aradaki farkın giderilmesi bir madde ile düzenleniyor. Ancak memurlar, 1999 ve önceki yıllardan gelen reel kayıplar giderilmeden bir çeşit eşel mobil olarak nitelendirilen bu sistemin getirilmesinin bir anlam taşımadığını ifade ediyorlar.
ÖNCEKİ HABER

AGİT kimilerine teyp kapattırdı

SONRAKİ HABER

Zeytinburnu'nda işten atmalara

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa