12 Kasım 1999 22:00

Katiller tutuklansın

Diyarbakır E Tipi Cezaevi'ndeki 10 tutuklunun, 3 yıl önce, asker ve polisler tarafından dövülerek öldürülmesi üzerine açılan katliam davası yerinde sayıyor.

Paylaş
Katiller tutuklansın
Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nde 3 yıl önce yaşanan katliam sonrasında haklarında dava açılan 29'u asker, 36'sı polis 65 'güvenlik görevlisi'nin yargılanmasına devam edildi. Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün yapılan duruşmaya, tutuksuz olarak yargılanan 65 sanıktan hiçbiri katılmadı. Müdahil avukatları, davanın 3 yıldır devam ettiğini ve eksik evrakların bir türlü tamamlanamadığını, bu gidişle davanının 10 yıl daha sürebileceğini belirterek, daha önce sanıkların tutuklanmaları ile ilgili taleplerini yinelediler.
Sanıklar tutuklanmalı
Davanın kısa bir sürede tamamlanmasını isteyen avukatlar, şöyle dediler: "Burada, devletin emrinde görev yapan ve görevlerini kötüye kullanan kişiler yargılanmaktadır. Davanın başlangıcından beri sürekli eksik evraklar tamamlanamıyor. Bazı sanıklar talimatla bile ifade verme zahmetine girmiyorlar. Daha önce sanıkların tutuklanması ile ilgili yaptığımız talebin kabul edilmesini istiyoruz. Sanıkların, müştekilerin ve mağdurların bir araya getirilerek davanın sonuçlanmasını istiyoruz.''
Tutuklama çıkmadı
Sanık avukatları ise, önceki savunmalarının halen geçerli olduğunu belirterek, tutuklama talebine karşı çıktılar. Mahkeme heyeti, kısa bir aradan sonra, müdahil avukatların, sanıkların tutuklanması ile ilgili talebinin bir kez daha reddedilmesine karar vererek, duruşmayı, dosyadaki eksikliklerin tamamlanması amacıyla ileri bir tarihe erteledi.
10 tutuklu öldürülmüştü
24 Eylül 1996'da, Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nde yaşanan katliamda, 10 tutuklu öldürülmüş, 25 tutuklu yaralanmış, katliam ile ilgili olarak 29'u asker, 36'sı polis olmak üzere toplam 65 sanık hakkında, "görevi ihmal, zaruretin tayin ettiği sınırı aşarak, kastı olmaksızın ölüme sebebiyet vermekten" dava açılmıştı. İddianamede, sanıklar hakkında 3 ile 15 yıl arasında değişen oranlarda ağır hapis cezası isteniyor. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


IMF zamları geliyor
2000 yılı bütçesinin yarısına yakınını iç ve dış borç faiz ödemelerine ayıran hükümet kaynak bulmak amacıyla "iğneden ipliğe" her şeye zam yapacak. IMF'nin isteği üzerine "gelir artırıcı tedbirler" adı altında uygulanacak olan zam fırtınası, dayanıklı tüketim mallarından emlak vergilerine, taşıt vergisinden iletişim vergisine kadar bir dizi kalemi kapsıyor.
IMF ile imzalanmasına sayılı günler kalan stand-by dahilinde hükümet, borç faizlerini ödeyebilmek amacıyla zam yapmaya hazırlanıyor. 3-4 katrilyonluk bir gelir beklenen zamlar, daha çok vergiler üzerinden yapılacak. Ancak bu zam dalgasının hemen bütün mal ve hizmetlere de yansıması bekleniyor. Çarşamba günü yapılan "liderler zirvesi"nde alınan kararlar uyarınca 120 metrekare ve üzerinde olan evlerden mükerrer emlak vergisi alınacak. Yeni getirilen "iletişim vergisi" ile de tüm telefon konuşma ücretleri için kontur sayısı tutarının yüzde 25'i oranında vergi alınacak.
Bu da kontur ücretlerine yeni bir zammın gelmesine neden olacak. Ayrıca tekel ürünleri ile tüm içki ve sigara ürünleri üzerinden yüzde 10 oranında ilave vergi alınması da kararlaştırıldı. Bunun yanında zirvede motorlu taşıt vergisi 1999 tutarı kadar ilave "mükerrer motorlu taşıt vergisi" alınması üzerine de hükümet yetkilileri mutabakata vardı. En çok zamma neden olacak uygulama ise KDV oranlarının artırılması konusunda olacak. En yaygın uygulama olan yüzde 15 ve dayanıklı tüketim malları için uygulanan yüzde 23'lük KDV oranının 1'er puan artırılması kararı alındı. Bu verginin yükü ise tamamen çalışan kesimlerin üzerinde olacak. Ayrıca gayrimenkul sermaye iratları, kira gelirleri ve serbest meslek erbabı stopajlarının da 5'er puan artırımı üzerinde anlaşmaya varıldı.
ÖNCEKİ HABER

İstanbul'da Clinton protestosu

SONRAKİ HABER

Aydınlarda AGİT karmaşası...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...