11 Kasım 1999 22:00

FP'den Anayasa uzlaşma taslağı

FP Genel Başkanı Kutan, Anayasa uzlaşma taslağını açıkladı. Pakette, cumhurbaşkanını halkın seçmesi ve MGK'nın sivilleştirilmesi de öngörülüyor.

Paylaş
FP'den Anayasa uzlaşma taslağı
FP Genel Başkanı Recai Kutan, Anayasa uzlaşma taslağı adını verdikleri değişiklik paketini açıkladı. Kutan, yeterli milletvekilleri olmadığı için diğer partilerden destek isteyeceklerini, bu desteği bulmaları halinde teklifi TBMM'ye sunacaklarını belirtti.
Pakette, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi düzenlenirken, hem Ecevit'e hem de Demirel'e cumhurbaşkanlığı yolu açılıyor. FP-TSK çekişmesini su üstüne çıkaran pakette MGK sivilleştiriliyor. Anayasa'nın başlangıç hükmünün partiler arası uyum komisyonu tarafından değiştirilmesi istenen taslakta, "Değiştirilmesi Teklif Dahi Edilemeyecek Cumhuriyetin Nitelikleri" başlıklı 2. maddesi değiştirilerek hukukun üstünlüğü ilkesi ekleniyor.
14. madde kaldırılıyor
Af Yasası'nda da "affedilmeyecek suçlar" arasında yer alan 14. madde tamamen Anayasa'dan çıkarılıyor. Anayasa'nın 15. maddesinde yer alan hak ve hürriyetlerin Anayasa'da sayılan güvencelere aykırı olarak sınırlandırılabileceğine ilişkin hüküm de kaldırılırken, madde 20-21-22 ile de, konutlara yazılı izin olmadan girilmemesi, haberleşmenin kısıtlanmaması öngörülüyor. Basına yasağın sınırlandırıldığı, yabancı dil yasağının kaldırıldığı, gösteri hakkının genişletildiği, devletleştirme hükmünün iptal edildiği FP'nin değişiklik taslağında, asgari ücretin vergilendirilemeyeceği belirtiliyor.
Demirel'e seçilme yolu
Milletvekili seçilme yaşını 25'e indiren değişiklik paketinde seçimlerin 4 yılda bir yapılmas öngörülüyor. Milletvekili dokunulmazlığına dokunulmayan değişiklik paketinde sadece fezlekelerin en geç 4 ay içinde Meclis'te sonuçlandırılması, ceza davalarının ise Yargıtay'da görülmesi isteniyor. Cumhurbaşkanının halk tarafından 4 yıl için seçilmesi, bir kişinin ikinci kez Cumhurbaşkanı olabilmesi ve yüksek tahsil şartı aranmamasını düzenleyen pakette, ayrıca aday gösterebilecek kurum ve kişiler de genişletiliyor.
Askere by-pass maddeleri
Pakette, 12 Eylül döneminin konsey üyeleri, başbakan ve bakanların o dönemde yaptıkları işlemlere ilişkin yargılanmalarını yasaklayan geçici 15. maddenin kaldırılması isteniyor. Silahlı Kuvvetleri Devlet Denetleme Kurulu'nun yetki alanı içine alan ve askerlerin askerlik dışındaki suçlar nedeniyle askeri mahkemeler dışında yargılanmasını öngören değişiklik paketi, MGK'nın sivilleşmesini düzenliyor. Kuvvet komutanlarını MGK'dan çıkaran değişiklik, Yüksek Askeri Şûra kararlarıyla cumhurbaşkanının tek başına yapacağı işlemleri de yargı denetimine açılıyor.
DGM ve YÖK kalkıyor
Değişiklik paketinde DGM'lerin ve YÖK'ün kaldırılması, rektörlerin öğretim elemanları tarafından, dekanların da o fakültenin öğretim elemanları tarafından seçilmesi hükmü getiriliyor. Pakette, Diyanet İşleri Başkanlığı özerkleştirilirken, Adalet Bakanı Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'ndan çıkarılıyor. Ayrıca OHAL, sıkıyönetim ve savaş hallerinde çıkarılan kanun hükmünde kararnameler de Anayasa Mahkemesi denetimine tabi kılınıyor.
İşbirliği şansı
Kutan, basın toplantısında gazetecilerin ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ın da benzer isteklerini dile getirdiğini anımsatarak işbirliği yapıp yapmayacaklarını sorması üzerine, "ANAP genel başkanının son zamanlarda yaptığı değişiklik tekliflerini memnuniyetle karşılıyoruz. Bu hususta hükümet partileriyle işbirliği yapabileceğimize inanıyoruz" dedi.
Kutan, yeterli milletvekilleri olmadığı için diğer partilerden destek isteyeceklerini, bu desteği bulmaları halinde teklifi TBMM'ye sunacaklarını belirtirken, partiler arası uzlaşmayı hedeflediklerini açıkladı.
ÖNCEKİ HABER

Meclis evlere şenlik

SONRAKİ HABER

Kahrolsun emperyalizmden

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...