11 Kasım 1999 22:00

Yayıncılar Kitap Fuarı'ndan ne bekliyor?

Kitap Fuarı'na katılan yayınevleri ve vakıflar, fuarın tanıtım için iyi bir avantaj olduğunu düşünürken, yayınevlerinin bir amacı da kitap satmak.

Paylaş
Yayıncılar Kitap Fuarı'ndan ne bekliyor?
Özlem Ergun
18. TÜYAP Kitap Fuarı panelleri, imza günleri, söyleşileri ve kitap alışverişleriyle tüm hızıyla sürüyor. Bu kez teybimizi yayıncılara ve TÜYAP'ın diğer katılımcıları olan dernek ve vakıflara uzatıyoruz. TÜYAP'tan ne bekliyorlar, bu beklentileri yaşamda karşılığını ne kadar buluyor ve yıllar öncesinden bugüne gelindiğinde TÜYAP'ta değişen ne? İşte onların ifadeleriyle TÜYAP...
Parantez Yayınları: Metin Celal
Bol bol kitap satmayı ve okuyucularımızla buluşmayı istiyoruz. Okuyucumuzla buluşuyoruz ama satışlar düşük. Çünkü ekonomik durumun kötülüğünden herkes etkileniyor, zaten kitap okuyan kesim daha çok öğrenciler. Onlar da her istedikleri kitaba sahip olabilecek ekonomik düzeyde değil. Fuar eskidiği için tavsamaya başladı gibi geliyor, artık süprizler yok, sessiz sakin bir fuar geçiriyoruz. Olumlu yönde bir değişimin yaşanması için fuar yönetiminin istekli olması gerek, ama yönetim kendi kendine karar verip uyguluyor. Yayıncılardan da bu konuda görüş alınsa inanıyorum ki daha renkli bir fuar etkinliği söz konusu olacak.
Öteki Yayınları: Vedat Yeniçeri
Beklentimiz daha çok reklam ve tanıtım. Biz Ankaralı bir yayıneviyiz, İstanbul'da genel olarak bir dağıtım problemi yaşıyoruz. Biz de işte mümkün olduğunca bu etkinliklere katılarak okurumuzla yüz yüze gelmeyi amaçlıyoruz. Ama bu beklentinin yaşamda karşılığını çok fazla bulduğunu söyleyemem. Biz çok eski bir yayınevi değiliz ve şimdi yavaş yavaş görüyoruz ki, Öteki okuru diyebileceğimiz bir kitle oluşmuş.
Çınar Yayınları: Aydın Ilgaz
Bu sene Sunay Akın'ın 'Önce Kadınlar ve Çocuklar' adlı kitabı çıktı. Fuarda en çok satan kitaplardan biri. Onun dışında geçmişte yayınlanmış diğer eserleri değerlendiriyoruz. Ama yayınevleri de ticari bir kaygı içinde, çünkü getireceği yazarı yurtdışından getirilip burada ağırlaması ve kitapları üzerinden bir promosyon yapması müthiş bir maliyet istiyor. Bu durumda kurumların ve en önemlisi de Kültür Bakanlığı'nın devreye girmesi gerekir.
Sokak Çocukları Gönüllüleri Derneği: Tunç Caner
Sesimizi insanlara duyurmak için TÜYAP'ın bize verdiği büyük bir fırsat bu. Beklentimiz ise her şeyden önce daha geniş bir alan. İnsanları planlarımızdan, projelerimizden haberdar ediyoruz. Birebir ilişki çok önemli bizim için, işte burada o fırsatı yakalıyoruz. TÜYAP geçmiş yıllara göre daha düzenli görünüyor, ama tabii ki daha da iyi olabilir. Bu da bizim elimiz de. İçerik olarak ise kültürel faaliyetlere daha fazla ağırlık verilebilir.
Arkeoloji ve Sanat Yayınları: Serdar Kıran
Beklentilerimiz içinde kitap satışı da var, ama daha çok halkı tarihi geçmişimize yönlendirmek gibi bir amacımız var. Sonra, özellikle arkeoloji öğrencilerine faydalı olabilmeyi amaçlıyoruz, ama beklediğimizin gerçekleştiğini söyleyemem. Kitap alımlarında önceki yıllara göre önemli bir düşüş söz konusu. Bunda en çok etkili olan da kitap fiyatlarının artması sanıyorum.
Nükleer Karşıtı Platform: Tülin Dizdaroğlu
Nükleer santrallerin insan sağlığına ne kadar zararlı olduğunu anlatmak için buradayız. Bütün dünyanın artık terk ettiği bir enerji türünü biz neden tercih ediyoruz. Amacımız insanları bu konuda bilinçlendirmek. En çok da gençlerin ilgisini görüyoruz. Bu yıl stantlara ilginin daha fazla olduğunu düşünüyorum.
Ozan Yayınları: Abdullah Demir
Fuarlardan çok fazla şey beklemiyoruz. Yurtdışında açılan hiçbir fuara benzemiyor bizim fuarımız, dünyanın hiçbir yerindeki fuarda gidip kitap satın alamazsınız. O yıl çıkan kitaplar tanıtılır, diğer yayınevleriyle görüşmeler yapılır. Fakat biz de yazar ve okurun buluşma noktası haline geliyor kitap fuarları. Sokaktaki insana kitabı anlatmak, sevdirmek noktasında çok etkili oluyor. Ve böylesi bir fuar anlayışı ülkemiz gerçeğinden hareket ettiği için cidden olumlu bir etkinlik. Türkiye'de kitaba yönelik fuarcılık öyle uzun geçmişi olan bir yapılanma değil. İnsanlar kitabı TÜYAP'la birlikte anmaya başladı ya da kitap TÜYAP'la özdeşleşti.
Ruhi Su Kültür ve Sanat Vakfı: Şengül Yaşar
Aslında bu yılki katılımımız ani oldu, çünkü çok belirgin değildi katılıp katılmayacağımız. Son bir hafta içinde karar verdik ve geldik. İlgi beklediğimizin çok üstünde, çok güzel, olumlu tepkiler alıyoruz. İnsanlar Ruhi Su'yu burada göremeyeceklerini sanıyorlardı, onlar için de süpriz oldu. Aslında her geçen sene biraz daha durgun geçtiğini düşünüyoruz, ama yine de çok güzel.
Nâzım Hikmet Vakfı: Kıymet Coşkun
Fuar, vakfımızla ilişki kurmak, vakfın faaliyetleri hakkında bilgi almak isteyenlerle bir buluşma noktası öncelikle. Gördüğünüz gibi Nâzım Hikmet'le ilgili yayınlarımız var. Daha çok gençlerin yoğun ilgisiyle karşılaşıyoruz. Beklentilerimiz büyük ölçüde gerçekleşmiş durumda. Geçtiğimiz yıllarla kıyaslayınca, bu yıl gençlerimizin daha bilinçli olduğunu gözlemliyorum.
Çok daha bilinçli ve ne istediğinin farkında, nereden ne almak istediğini bilen bir okur gurubu var. Burayı İstanbul için bir şans olarak görüyorum. Keşke ülkenin birçok yerinde böyle fuarlar olabilse, çok güzel bir buluşma noktası. Yalnız kitapla değil etkinlikleri ile de çok güzel bir kültür paylaşımı. Umarım sürekli olur.
İnsan Hakları Derneği: Leman Yurtsever
Derneğin en temel amacı hak ihlallerini geniş kitlelere ulaştırmak. Burası da bu amacı yaşama geçirebilicek bir platform. Hak ihlallerini bildiren bir panomuz var. Haklarını bilenler olduğu gibi bilmeyen insanlar da var. Stantımız ilgi görüyor. Bir pano açtık, isteyenler insan hakları ile ilgili düşüncelerini yazıyorlar. Sonra bültenlerimiz ve insan hakları ile ilgili kitaplarımıza ilgi var.
ÖNCEKİ HABER

İkinci göç dalgası kapıda

SONRAKİ HABER

Meclis evlere şenlik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...