11 Kasım 1999 22:00

Brezilya'da genel grev

Brezilya'nın IMF'ci Cardoso hükümeti, yüzbinlerce emekçinin sokaklara döküldüğü bir genel grevle protesto edildi.

Paylaş
Brezilya'da genel grev
Brezilya'da yüzbinlerce işçi ve emekçi, IMF'ci hükümetin ekonomik politikalarına karşı bir günlük genel grev gerçekleştirdi. Önceki gün düzenlenen genel grev boyunca ülkenin tüm anayollarını işgal eden onbinlerce işçi ulaşımı engellerken, tüm büyük şehirlerde protesto eylemleri düzenlendi.
Birleşik İşçi Merkezi (CUT) adlı sendika konfederasyonu tarafından örgütlenen genel greve katılan topraksız köylüler, işçiler, öğrenciler ve memurlar, Fernando Henrique Cardoso başkanlığındaki hükümetin istifasını talep eden sloganlar attılar. İşçi ve emekçiler, hükümetin; eğitim, sağlık, barınma, toprak reformu gibi toplumsal konulardaki kayıtsızlığını da kınadılar.
MST üyelerine saldırı
Şehir sokaklarındaki eylemler birkaç saat boyunca sürerken, Sao Paolo şehrinde otobüs ve metro çalışanlarının greve katılması, şehir trafiğini felç etti. Sao Paolo Üniversitesi'nde de 2000'e yakın öğrenci ve üniversite çalışanı bir yürüyüş gerçekleştirdi. Sao Paolo'nun 100 kilometre batısındaki Sorocaba'da polisle göstericiler arasında çatışma çıkarken, Topraksız Köylüler Hareketi (MST)'nin üyesi çok sayıda yoksul köylü dövülerek gözaltına alındı. Yağışlı havaya rağmen Sao Bernardo do Campo ve Diadema şehirlerinin gecekondu mahallelerinde de halk sokağa döküldü.
1.5 milyon emekçi katıldı
Ülkenin güneyindeki Rio Grande do Sul eyaletinde banka emekçileri ve otobüs şoförleri greve katılırken, çiftçiler de ürünlerini hale götürmediler. Eyaletteki gösterilere 200 binden fazla emekçi katıldı.
Ülkenin en büyük kenti olan Rio de Janeiro'da 160 bin öğretmen greve katılırken, kuzeydoğudaki Bahia, Pernambuco, Sergipe ve Alagoas eyaletlerinde tüm bankalar ve dükkanlar kapandı. Buradaki eylemlere katılan MST üyeleri, polis saldırısıyla karşılaştılar.
Genel grevin sonunda CUT tarafından yapılan açıklamada, eyleme en az 1.5 milyon emekçinin katıldığı belirtildi.
Daha önce de birçok sokak eylemiyle protesto edilen Cardoso hükümeti döneminde yapılan özelleştirmeler ve rant ekonomisinin gelişmesi nedeniyle işsizlik olağanüstü boyutlara ulaştı. Enflasyonu düşürmek adına yürürlüğe konulan "kemer sıkma" politikaları ile milyonlarca emekçi sefalete itildi ve sosyal hizmetler neredeyse sıfırlandı.
ÖNCEKİ HABER

AKSAzedeler davalarında kararlı

SONRAKİ HABER

Rusya: 'Silahlı Çeçenler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...