10 Kasım 1999 22:00

Ermenistan'da milletvekili tutuklandı

Ermenistan'da 27 Ekim'deki parlamento baskınında Başbakan da dahil olmak üzere bazı üst düzey yetkililerin öldürülmesi olayı ile ilgili yeni tutuklamalar yapıldı.

Paylaş
Ermenistan'da milletvekili tutuklandı
Ermenistan'da 27 Ekim'deki parlamento baskınında Başbakan Vazgen Sarkisyan ve Parlamento başkanı Karen Demirciyan dahil üst düzey yetkililerin öldürülmesi olayı ile ilgili yeni tutuklamalar yapıldı.
Tutuklananlar arasında yer alan Musheg Movsisyan isimli milletvekilinin, Sarkisyan ve Demirciyan'ın liderliğindeki "Birlik" adlı blokun içinde yer alan bir isim olduğu öğrenildi.
Suikastin hemen ardından, daha soruşturma bile tam olarak başlamamışken, Ermenistan Devlet Başkanlığı ile Dışişleri Bakanı Vartan Oskanyan, olay günü tutuklanan beş teröristi kastederek,
"Bunlar bireysel olarak davranmışlar. Kendilerini destekleyen kimse yok" görüşünü savunmuşlardı.
'Teröristlik' suçlaması
Başsavcılığın talebi üzerine dün tutuklanan milletvekili Movsisyan, "terörist eylem içerisinde yer almak" ile suçlanıyor. Başsavcı Agvan Ovsepyan, parlamenterlere hitaben yaptığı konuşmada, Nairi Unanyan liderliğinde gerçekleştirilen silahlı saldırıda, milletvekili Movsisyan'ın da "gerek hazırlık, gerekse gerçekleştirilme aşamalarında yer aldığına dair açık seçik ipuçları olduğunu" belirtti.
Ülkede 1995 yılında yapılan önceki parlamento seçimlerinde Movsisyan ve öldürülen başbakan Vazgen Sarkisyan arasında adaylık tartışması olduğunu, Movsisyan'ın, ülkenin bugünkü sosyo-ekonomik durumundan Sarkisyan'ı sorumlu tuttuğunu ve sık sık, "Onun öldürülmesi gerekir" dediğini söyleyen Başsavcı, "Movsisyan ve Unanyan suikasti birlikte planladılar. Ardından da, belirli bir siyasi gücün desteği ile darbe yapmak istiyorlardı" şeklinde konuştu. Bu "siyasi" gücün kim olduğu ise açıklanmadı.
Toplam 4 kişi tutuklandı
Musheg Movsisyan dışında tutuklananlar arasında, olay günü saldırganları parlamento binasına getiren aracın sürücüsü ile, bu araçta yer alan ve binaya girmeyen bir diğer kişi de bulunuyor. Öte yandan eski gazetecilerden ve Logos adlı bir kamuoyu araştırma şirketinin başkanı olan Nairi Badalyan adlı bir kişi de tutuklandı. Bu kişinin, olay günü parlamento binasının içinde olduğu, saldırganların lideri Unanyan ile yakın arkadaşlığının bulunduğu saptandı. Ermenistan Parlamentosu Savunma ve Güvenlik Komitesi başkanı Vahan Hovanisyan, yaptığı açıklamada, olay günü parlamento binası içerisinde bulunan yedi yetkilinin daha tutuklandıklarını söyledi. Tutuklanan milletvekili Movsisyan da, Hovanisyan başkanlığındaki bu komitenin üyesi.
Son tutuklamalar hakkındaki detaylı açıklamanın Askeri Başsavcı Gagik Jahangiryan tarafından yapılması bekleniyor.
ÖNCEKİ HABER

Hindistan'da ölü sayısı 7500

SONRAKİ HABER

'IMF patentli yoksulluk ve talan belgesi'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...