10 Kasım 1999 22:00

Clinton'ın gözü korktu

Yunanistan halkının NATO'nun Balkanlar'a düzenlediği saldırı döneminde sergilediği antiemperyalist tavrı kararlılıkla sürdürmesi ABD'ye geri adım attırdı.

Paylaş
Clinton'ın gözü korktu
Yunanistan halkının günlerdir düzenlediği antiemperyalist kampanya başarılı oldu ve ABD emperyalizminin başı Bill Clinton, 13 Kasım'da Yunanistan'a yapacağı ziyareti erteledi.
ABD yönetimi, ziyaretin ertelendiğini ve bu kararın "ülkedeki gergin durumun yatıştırılması" amacıyla alındığını açıkladı.
ABD Başkanı Clinton'ın büyük bir olasılıkla, İstanbul'da düzenlenecek Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Zirvesi'nin ardından 19 Kasım tarihinde Yunanistan'a geçeceği, fakat aynı gün ülkesine döneceği bildiriliyor.
Yunanistan'da devam eden antiemperyalist gösterilerin başını çeken Yunanistan Komünist Partisi (KKE)'nin gençlik örgütü sözcüsü, gazetemize yaptığı açıklamada, Clinton'ın ayın 19'unda Yunanistan'a gelmesi durumunda yine gösteriler düzenleyeceklerini belirtti.
Akademisyenlerden tepki
Sendikaların, partilerin ve kitle örgütlerinin yanı sıra aydın ve sanatçılar da emperyalist lidere tepki gösterirken, tepkiler zincirine dün bir yenisi daha eklendi. Yunanistan'daki 39 profesör, ABD Başkanı'nın ziyaretine karşı olduklarını ortak bir açıklamayla duyurdular.
Clinton'ın kararını değiştirmeden önce ziyaretini gerçekleştirmeyi planladığı 13 Kasım tarihinde yapılacak olan merkezi gösterilere ise onbinlerce insanın katılması bekleniyor. KKE Genel Sekreteri Aleka Paparigas, "Clinton'ı Atina sokaklarında gezdirmeyeceğiz" demişti.
Yüzsüz açıklama
Yunanistan'daki antiemperyalist eylemler devam ederken, Clinton, önceki gece yaptığı açıklamada, gösterilerden "çekinmediğini" öne sürerek, "Yunanistan'da uzun süreli ve zengin bir komünist, anarşist ve diğer sol gösteri geleneği var" diye konuştu. Clinton, "Bu gösterileri bekliyorum ve çekinmiyorum. Güvenlik durumunun da iyi olacağını düşünüyorum" dedi.
Yunanistan'da kendisine karşı düzenlenen gösterilerin nedeninin Kosova sorunu olduğunu söyleyen Clinton, "Yunan halkının duygularını anlıyorum. Biliyorsunuz orada herkes Kosova'daki konumuma karşı çıktı. Ancak ABD ve Yunanistan, sadece NATO'da değil birçok başka konuda da müttefiktir" şeklinde konuştu.
Simitis'e mesaj
Aynı gece Yunanistan'daki ana muhalefet partisi Yeni Demokrasi'nin lideri Konstantinos Karamannis ile bir görüşme yapan ABD Atina Büyükelçisi Nicholas Berns'ün, gösterilerin Clinton'ın gezisine ve iki ülke ilişkilerine "gölge düşürebileceği" uyarısında bulunduğu öğrenildi.
Halkın ABD'ye ve Clinton'a yönelik tepkileri, Kostas Simitis başkanlığındaki PASOK hükümetini oldukça zora soktu. İlk günlerde gösterilerin yasaklanabileceğini açıklayan Kostas Simitis, ülke genelinde kitlesel gösterilerin örgütlenmesi karşısında bu karardan geri adım atmıştı.
Clinton yönetiminin, ziyareti erteleyerek, bir yandan da Simitis'e '19 Kasım'a kadar ülkedeki tansiyonu düşür' mesajı vermek istediği belirtiliyor.
'Terör' masalı
Öte yandan, ABD Dışişleri'nin üst düzey yetkilileri, Yunanistan'da var olduğunu ileri sürdükleri 'terör sorununun' çok ciddi bir sorun olmaya devam ettiğini savundular. Washington Post gazetesinde önceki gün yayımlanan 'Yunan Terörü' başlıklı bir yorum da ülkede geniş tepkilere yol açtı. Gösterileri düzenleyen komiteler bunun terör değil, Yunan halkının emperyalizme ve halklara yönelik saldırılara karşı tepkisi olduğunu vurguladılar.
ÖNCEKİ HABER

Clinton: Soykırımcı ve saldırgan

SONRAKİ HABER

Hindistan'da ölü sayısı 7500

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...