09 Kasım 1999 22:00

Clinton: Soykırımcı ve saldırgan

Atina'da, Yunanistan Komünist Partisi öncülüğünde biraraya gelen onbine yakın kişi, bir halk mahkemesi kurarak ABD Başkanı Bill Clinton, ABD, BM ve NATO yöneticileri ile NATO üyesi ülkelerin yöneticilerini gıyaben yargılayarak mahkûm etti. Clinton ve 'suç ortakları' soykırımcılıktan ve savaş saldırganlığından suçlu bulundu!

Paylaş
Clinton: Soykırımcı ve saldırgan
Atina'da Yunanistan Komünist Partisi öncülüğünde yapılan ve yaklaşık 10 bin kişinin katıldığı gösteride, ABD Başkanı Bill Clinton, gıyaben yargılandı. Başkan Clinton, YKP öncülüğünde çeşitli derneklerce organize edilen "halk mahkemesi" tarafından yargılanarak, Kosova harekâtı nedeniyle "soykırım, tahrik edilmeksizin saldırarak savaşa yol açma ve çevreyi tahrip etmekten" suçlu bulundu. Yunanistan'ın ünlü aktörlerinin avukat, savcı, yargıç ve davacı rollerini üstlendikleri gösteride, izleyiciler de jüri görevini üstlendi.
Atina'da meclis binasının önünde, sağanak yağışa rağmen bir araya gelen binlerce kişi, Clinton ve suç ortaklarını bir halk mahkemesinde yargıladı. Kalabalığın coşkuyla karşıladığı iddianamade ise şöyle denildi: "Emperyalizmin çıkarları uğruna dünyayı savaş ve felaketlere sürükleyen, halkların katliamını gerçekleştiren, çevreyi yaşanmaz duruma getirerek, ülke ve halklar üzerine bomba yağdıran, işgal ve operasyonlarla onbinlerce insanın mülteci yollarında ölümüne ya da topraklarından sökülüp atılmasına neden olan bu yönetimler, suç işlemeye devam etmektedirler. İşlenen bu insanlık suçları 'demokrasi', 'barış' ya da 'halkların korunması' adına yapılmaktadır. Uluslararası sözleşmelerin hiçe sayıldığı, ulusal hakların ayaklar altına alındığı, halkları bombalamanın ve katliamlar gerçekleştirmenin ise yasallaştığı bir dünya düzeni kurulmaktadır."
Mahkeme sonunda Clinton'la beraber, NATO üyesi ülkelerin başkan ya da başbakanları ile, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın, ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright'in, NATO Kuvvetler Komutanı Wesley Clark'ın suçlu olup olmadıkları kitleye soruldu. Kitle de "Katiller, katiller", ve "Kahrolsun emperyalizm" sloganlarıyla karşılık verdi.
Kararın okunmasının ardından ABD Konsolosluğu'na doğru yürüyüşe geçen kitle, "Clinton, Blair öldürüyor; Simitis alkışlıyor", "Düşman tektir, emperyalizmdir", "Ey halk başını eğme, tek yol mücadele ve direniştir" sloganları atıldı. Oldukça coşkulu geçen yürüyüş ABD Konsolosluğu'nda polis ablukasıyla karşılaştı. Bunun üzerine, bir sendikacı ve iki aydından oluşan bir heyet, kararı iletmek üzere kapıya yöneldiler. Polisin engel olma girişimlerine rağmen, sinema ve tiyatro sanatçısı Kostas Kazakos, kararı elçiliğin parmaklıklarına astı. Burada gazetecilere bir açıklama yapan Kazakos, "Hiçbir halk katili, halktan kararı almaya gelememiştir. Onlar kararı duymuşlardır" dedi. Yürüyüş 13 Kasımda yapılacak merkezi gösteri için yapılan çağrılarla son buldu.
Clinton nefreti
Öte yandan, Atina'da yayımlanan Ethnos gazetesinin yaptırdığı bir anket, Yunanlıların yüzde 80.5'inin Clinton hakkında olumsuz kanıya sahip olduklarını ortaya çıkardı. Ankete katılanların yüzde 92.4'ünün de, Türk-Yunan ilişkilerinde Clinton'ın arabuluculuğuna güvenmediklerini belirttikleri kaydedildi. Gençler arasında ABD aleyhtarı görüşlerin daha yaygın olduğunu belirten Ethnos gazetesi, ankete katılanların destekledikleri siyasal partilerin farklılığının, ABD'yi konu alan olumsuz tutum söz konusu olduğunda, verilen yanıtlara yansımadığına dikkati çekti.
ABD'den kınama
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü James Rubin, Clinton'ın Yunanistan ziyareti öncesinde ABD hedeflerine düzenlenen saldırıları, en sert şekilde kınadıklarını bildirirken, Yunan Hükümet Sözcüsü Dimitri Reppas da, Clinton'ın Atina'da olacağı süreyi de içine alan ve bir hafta süreceği açıklanan protesto gösterilerine değinerek, "Vatandaşlarımız, demokratik bir biçimde, kişisel tavırlarını yansıtma hakkına sahiptir. Clinton, diğer tüm yabancı konuklarımız gibi geleneksel misafirperverlik ruhu içinde ağırlanacaktır" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Petlas işçilerine açılan dava reddedildi

SONRAKİ HABER

Clinton'ın gözü korktu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...