09 Kasım 1999 22:00

Türk-İş genel başkanlığı

   için 'uzlaşma' toplantısı

Paylaş
Türk-İş genel başkanlığı
    için 'uzlaşma' toplantısı
Sultan Özer
1-5 Aralık tarihlerinde toplanacak Türk-İş 18'inci Genel Kurulu için çalışmalar ve kulisler yoğun bir şekilde başladı. Genel Başkan Bayram Meral'in yeniden aday olacağını açıklamasının ardından, Meral muhalifleri de çalışmalarını hızlandırdılar. Türk-İş yönetimi için bugün Afyon Oruçoğlu Tesisleri'nde, Meral'in davet edilmediği, "Türk-İş'i 2004 yılına taşıyacak bir yönetimin belirlenmesi amacıyla" bir toplantı yapılacak. TEKSİF Genel Başkanı Zeki Polat'ın çağrısını yaptığı toplantıya, 20-25 civarında sendika başkanının katılması bekleniyor.
Zeki Polat, gazetemize yaptığı açıklamada, toplantının amacının, Türk-İş'i 2004 yılına taşıyacak, işçi sınıfının sorunlarına eğilecek, çözüm bulacak bir yönetimin belirlenmesi olduğunu söyledi. Toplantı için, Çimse-İş Genel Başkanı Tamer Eralan ve Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral dışında tüm başkanlara bizzat kendisinin telefon ederek çağrı yaptığını belirten Polat, kendisinin aday olmadığının, "arabulucu" görevi gördüğünün altını çizdi. "Teşkilatından tepki gördüğü için aday olmuyor" eleştirilerinin yanlış olduğunu belirten Polat, 2000 yılında Türk işçi hareketinin önünde büyük engellerin olduğunu, bu engellere karşı koyabilecek bir yönetim belirlenmesi gerektiğini söyledi.
'Ne adayım ne adayım var'
"Tüm teşkilat başkanlarına telefon ettim. Ankara havasından uzak, İstanbul'a da yakın bir yer olan Afyon'da buluşarak, bir masa etrafında bunları tartışalım, dedim. Sosyal Güvenlik Yasası çıktı ama, yeni maddeler geliyor. Küreselleşen, globalleşen dünyada, sorunlara çözüm bulabilecek yeni yönetim bulmak zorundayız diye düşünüyorum" diyen Polat, herkesin kafasında bir şeytanın olduğunu, ama kendi kafasında hiçbir şeytan olmadan böyle bir toplantı çağrısı yaptığını söyledi.
"Ne adayım, ne adayım var. Bunun iyisi Meral diyorlarsa oturur ona karar veririz. İşçi sınıfının kavgasını verecek, ayrım yapmayacak, her kafadan bir ses gelmeyecek bir ekip" olmasını isteyen Polat, şu anda herhangi bir isim vermesinin, kimin bunun için uygun olduğu konusunda değerlendirme yapmasının doğru olmadığını dile getirdi.
Sendikalarının mutlaka Türk-İş'te temsil edilmesi gerektiğini belirten Belediye-İş Genel Başkanı Nihat Yurdakul da, toplantıya çağrıldığını, ancak maaşlarını alamayan işçilerin Erzurum'dan Ankara'ya yürüyüşleri başlayacağı için orada bulunmak zorunda kaldığını söyledi. İşkollarının zor bir işkolu olduğunu, tüm kararlarına yüzde 90-95 oranında uydukları halde Türk-İş'te Belediye-İş'e istenilen ihtimamın gösterilmediği değerlendirmesini yapan Yurdakul, bunun için de Türk-İş yönetiminde olmalarının zorunlu olduğunu dile getirdi. Meral'in listesinde adının geçmediğinin hatırlatılması üzerine Yurdakul, "Şunun listesi, bunun listesi diye bakmıyoruz. Belediye-İş demokrat bir yapıya sahiptir. Meral'in ya da Özbek'in listeleri dışında listeler çıkmıyor mu?" diyerek, başka alternatiflere dikkat çekti. Yurdakul, isimlere bakmak gerektiğini, Türk-İş'in kimsenin tekelinde olmadığını belirtti.
Şimdiye kadar adaylığını kesin olarak açıklayanlar Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral ile Sağlık-İş Genel Başkanı Mustafa Başoğlu. Meral'in çıkması muhtemel listesinde; Tes-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Tek Gıda-İş Genel Başkanı Hüseyin Karakoç, Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Salih Kılıç, Türkiye Maden-İş Genel Başkanı Hasan Hüseyin Kayabaşı ve Deri-İş Genel Başkanı Yener Kaya'nın adı geçiyor. Ancak, isimlerin her an değişebileceğinden de söz ediliyor.
ÖNCEKİ HABER

Toptan, Çiller'e resmen rakip

SONRAKİ HABER

BTS üyesi 147 kişi yargılandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...