09 Kasım 1999 22:00

Bahçeli 'söz'de sertleşti

MHP Genel Başkanı Bahçeli, af ve Rusya gezisinde ortaya çıkan sorunlara ilişkin sert bir üslup kullandı. Bahçeli, Kırcı'ya af getiren maddeyi savunurken...

Paylaş
Bahçeli 'söz'de sertleşti
MHP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, hükümette af ve Rusya gezisi nedeniyle ortaya çıkan sorunlar konusunda üslubunu sertleştirdi. Bahçeli, "Türk milliyetçileri, ülkemizin başbakanının bir çöl çadırında boyun eğip oturmasını da, Türkiye Cumhuriyeti'nin bakanlarının küçük düşürülmesini de bu ülke insanına yapılmış büyük bir hakaret olarak kabul ederler" dedi.
Bahçeli, 12 Eylül hakkında ara rejimince kurulan mahkemelerin hazırladığı dosyalar ve iddianameler dışında hiçbir resmi ve ayrıntılı inceleme yapılmadığını kaydetti. Bahçeli, daha sonra şöyle devam etti: "Biz bu konuda bütün partilere samimi bir öneri getiriyoruz. Gelin 12 Eylül öncesinin terör olaylarını ve 12 Eylül dönemini meclis araştırması yoluyla çok yönlü olarak inceleyip, araştıralım. Bunu da geçmiş yaraları deşmek, geçmişle kavga etmek için değil, geçmişle yüzleşmek için yapalım. 12 Eylül öncesi döneminde vuku bulmuş bazı olayları bugün partimizin önüne koyarak tavrını eleştirmeye çalışmanın kimseye bir faydası yoktur."
Ülküdaşları için alkış
Bahçeli'nin "7 İşçi Partili gencin katillerinin peşinde iz sürenlerin, bu ülkeyi canından çok sevmekten başka düşünceleri olmayan binlerce ülkücü gencin katillerinin hesabını da sorması gerekmez mi? Bunun en azından daha tutarlı ve ahlaki olmak adına yapılması şart değil mi" sözleri büyük alkış aldı. Devlet Bahçeli, kimse için özel af istemediklerini öne sürerek, PKK'lilere tek idam cezası verilirken, başka davalarda yargılananların sadece "sağcı" oldukları için birkaç misli cezaya çarptırılmasının adaletsizlik olduğunu söyledi.
Ecevit'in takdiri
Devlet Bahçeli, konuşmasında Başbakan Ecevit'in Moskova ziyaretine de değinerek, Ecevit'in gezisinde kamuoyunda çıkan hassasiyetleri dikkate aldığını, Mavi Akım Projesi'nin imzalanmadığını belirtti. Gezide MHP'li iki bakanın programlanmış bütün resmi toplantı ve davetlere katıldıklarını bildiren Bahçeli, "Bunun dışında yapılan görüşme ve buluşmalar Sayın Başbakan'ın özel toplantılarıdır ve bunlara kimin katılacağı da kendilerinin takdiridir" şeklinde konuştu.
Resmi heyete mensup iki bakanın toplantılara katılmasının engellendiğini düşünmenin ve bunu siyasi malzeme yapmanın iyi niyetle bağdaşmadığını ifade eden Bahçeli, muhalefeti "Bu hadiseyi böyle görüp yorumlamaktan ısrarla kaçınanlar bir çırpıda siyasi prim savaşına girmişler. Aklı sıra partimizi küçük düşürmeye çalışmışlardır. Her konuşmalarında Türk siyasetinin klasik hastalıklarından kurtulamadıklarını ortaya koyanların bu durum karşısında da aynı hastalıkları nüksetmiştir" diye eleştirdi.
Libya gezisine gönderme
Bahçeli, konuşmasında muhalefete yüklenirken, isim vermeden Başbakan Ecevit'i ve MHP'yi kışkırtma politikası yürüten FP'lileri -Erbakan'ın Libya gezisinde yaşadıklarını anımsatarak- şöyle eleştirdi: "Son günlerde Amerika'yı yeniden keşfetmeye çalışanlara söyleyeceğimiz ilk söz şudur. Türk milliyetçileri, ülkemizin Başbakanı'nın bir çöl çadırında boyun eğip oturmasını da, Türkiye Cumhuriyeti'nin bakanlarının küçük düşürülmesini de en başta bu ülke insanına yapılmış büyük bir hakaret olarak kabul ederler. Böyle durumlarda ne gerekiyorsa onu yapmasını da çok iyi bilirler. Bunun için başkalarının akıl vermesine de ihtiyaçları yoktur. Türk milliyetçileri, aynı zamanda sadece büyük Türk milletine hesap verirler, şikâyetlerini de sadece Türk milletine yaparlar."
ÖNCEKİ HABER

ADT oyunları turnede

SONRAKİ HABER

Liderler zirvesi bugün

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...