09 Kasım 1999 22:00

Bütçe her açıdan zararlı

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüsnü Erkan, 2000 yılı bütçesinin mevcut içeriğiyle...

Paylaş
Bütçe her açıdan zararlı
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüsnü Erkan, 2000 yılı bütçesinin mevcut içeriğiyle, ülke açısından da çalışanlar açısından da umut verici olmadığını vurguladı.
Erkan, Anadolu Ajansı muhabirinin sorularını yanıtlarken, hükümetin zor koşullarda 2000 yılı bütçesini hazırladığına işaretle, buna, son 20 yılı kapsayan enflasyon sürecinin yarattığı iç borç faizlerinin yol açtığını kaydetti. Bütçenin yarısına yakın bir oranının borç faizi ödemelerine gittiğini hatırlatan Erkan, şöyle dedi:
"Son 5 yıldır bütçenin yüzde 30 ile yüzde 45'i arasındaki oranı, iç ve dış borç faiz ödemelerine gidiyor. Enflasyon nedeniyle borç faizleri rakamsal olarak her yıl katlanarak artıyor. Rakamlar büyüdükçe ödenmesi gereken faiz miktarı çok yüksek boyutlara ulaşıyor. Bu durumda bütçe, faiz yükü altında eziliyor. Daha en başta bütçe yapılırken üçte bir oranında açık veriyor."
Erkan, hükümetin 2000 yılı sonu itibariyle enflasyonu yüzde 25'e indirmeyi hedeflediğini hatırlatarak, bütçe açığının söz konusu hedefi engelleyeceğini belirtti ve "Üçte bir oranındaki bir bütçe açığıyla enflasyonun yüzde 55-60 aralığından yüzde 25'e inmesi oldukça zor gözüküyor" dedi.
Enflasyon arttıkça borç faizlerinin de yükseldiğini dile getiren Erkan, bu durumda faizin bütçe üzerindeki yükünün kümülatif olarak artış kaydettiğini söyledi.
2000 yılı bütçesinin çalışanların beklentilerine yanıt verebilecek bir durumda olmadığını da belirten Erkan, "Bütçe çalışanlar açısında iyi görünmüyor. Enflasyon yüzde 65 dolayında. Böyle bir durumda enflasyonun yükünün tamamen memurların, çalışanların sırtına bindiği ortadadır" diye konuştu.
Erkan, memurların, çalışanların ücretlerinin düşük kalmasına bağlı olarak iç talepte daralma ortaya çıkacağını da dile getirdi.
ÖNCEKİ HABER

Birlikler yolsuzluk ve

SONRAKİ HABER

Prof. Boratav: Ana sorun dış borçlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...