08 Kasım 1999 22:00

Mücadele boşa gitmeyecek

Başaracağımıza inanıyorum. Onlar beklemedikleri bir tepkiyle karşılaştılar, boyutları çok büyüdü. Aynı zamanda rant beklentisi olanların rahatları bozuldu.

Paylaş
Mücadele boşa gitmeyecek
Sinan İmrek
Zarar ettiği gerekçesiyle peşkeş çekilmek istenen Bakırköy Sümerbank Konfeksiyon Fabrikası işçileri, yaklaşık bir aydır yaptıkları çeşitli eylemlerle, "vatana ihanet" olarak değerlendirdikleri bu kararı protesto ediyorlar. Daha etkili eylemler için, şimdilik Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın kararını bekleyen işçiler, kamuoyunun desteğini almaya çalışıyor.
İşçilerin her türlü mücadeleye hazır olduğunu dile getiren TEKSİF Bakırköy Şube Başkanı Çetin Yelken, konuyla ilgili son gelişmeleri gazetemize değerlendirdi.
- Fabrikanızın özelleştirilmesine karşı yaptığınız çeşitli eylemlerle sesinizi kamuoyuna duyurmaya çalıştınız. En son Ankara'ya gittiniz ve fabrikanın kapatılmasına karşı alternatif önerilerde bulundunuz. Önerileriniz nelerdi?
Yelken: Birincisi burayı mevcut halde kâra geçirmek. İkincisi karşıdaki 10 dönüm yere taşınıp prefabrik bir işletmenin yapılması ve bizim oraya taşınmamız; buranın da değerlendirilip devlete katkı sağlanması. Üçüncüsü, Metris'te buraya ait bir yerleri var. Uzun vadeli olarak oraya taşınmamız ve üretime devam etmemiz. Bunun dışında hiçbir şartı kabul etmediğimizi deklare ettik.
- Devlet Bakanı Yüksel Yalova, Sümerbank'ın zarar ettiğini, bundan dolayı işçilerin başka yerlere nakledileceğini, kabul etmeyen işçinin de iş akdinin feshedileceğini açıkladı. Bu açıklamaları nasıl değerlendiriyorsunuz?
Yelken: Biz ne kadar haklı olduğumuzu kamuoyuna göstermek istiyoruz. Ben burada üreticiyim, üretmek istiyorum. Bu amaca yönelik çalışıyoruz. Bunu da başaracağımıza inanıyorum. Onlar beklemedikleri bir tepkiyle karşılaştılar, boyutları çok büyüdü. Aynı zamanda rant beklentisi olanların rahatları bozuldu. Birçok insan bunu haksız buluyor. Bu iş ama hukuki, ama siyasi mutlaka çözülecek. İşçinin buradaki mücadelesi boşa gitmeyecek. Ankara'ya teklifimizi gönderdik, Özelleştirme Yüksek Kurulu bu hafta içi konuyla ilgili iki sendikayı (TEKSİF ve Deri-İş) çağırıp gerekli uzlaşmayı yapacağını belirtmiş. Uğur Bayar kararın ertelendiğini söylemiş ve "şimdilik dokunmayacağız" demiş. Diğer fabrikalar da durumlarını 12 Ekim öncesi gibi muhafaza ediyor. Başka yere nakledilmeyi ise kabul etmedik. İş akdini de feshedebilen varsa etsin.
- Teklifleriniz reddedilirse ne yapmayı düşünüyorsunuz?
Yelken: Biz şartlarımızı sunduk. Öyle bir çerçeveyle yaklaşırlarsa yaklaşırlar. Yaklaşmazlarsa bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da her türlü mücadeleyi veririz. Özelleştirme İdaresi'nin kararını bekleyeceğiz. Olumsuz bir karar olursa, çok daha yoğun bir şekilde eylem sürecine devam edeceğiz. Bizim görüşlerimiz çerçevesinde görüşmeler sürecek, işimize gelmeyen kısımlara kavgayla karşı çıkmaya devam edeceğiz. İstediğimiz noktaya varılırsa, oturup buranın daha kârlı, olması için teklifleri görüşürüz.
ÖNCEKİ HABER

Ecevit'in açıklaması

SONRAKİ HABER

Balıkesir SEKA işçileri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa