08 Kasım 1999 22:00

Ecevit'in açıklaması

   'gezi krizi'ni çözemedi

Paylaş
Ecevit'in açıklaması 'gezi krizi'ni çözemedi
MHP, Başbakan Bülent Ecevit'in Rusya gezisinde 2 MHP'li bakanın teknik toplantıya alınmamasıyla ilgili açıklamasını yeterli bulmadı.
Başbakan Bülent Ecevit, Rusya gezisi sırasında Türkiye'nin Moskova Büyükelçiği'nde düzenlenen enerji teknik toplantısına 2 MHP'li bakanın alınmamasında bir kasıt olmadığını açıklamıştı. Başbakan Ecevit, MHP'li bakanlara aynı anda düzenlenen işadamları yemeğinde hükümeti temsil etme talimatı verdiğini bildirmişti. Ancak geziden dönen MHP'li Devlet Bakanı Şuayip Üşenmez, kendisine Elçilik'te teknik toplantı devam ederken, işadamları yemeğine katılmaları yönünde bir talimat gelmediğini söyledi.
MHP'liler Bahçeli'yle görüştü
Ecevit'in Rusya gezisine katılan Devlet Bakanı Şuayip Üşenmez ve Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, Başbakanlık'a gelerek Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli'yle görüştü. Şuayip Üşenmez, daha sonra gazetecileri kabul ederek, Rusya gezisinde yaşanan olayla ilgili soruları yanıtladı. Üşenmez, "İşadamlarının yemeğine bütün heyet katılacaktı. Ancak Büyükelçi Başbakan Ecevit'e Büyükelçilik'te teknik toplantı davetini iletti. Başbakan, Sayın Miras'tan müsade istedi. O sırada Sayın Elçi'nin iki ANAP'lı bakanı davet ettiği de ortaya çıktı. Bizim için bir program öngörülüyor mu diye sorduk. Bize serbest olduğumuz söylendi. Ama Sayın Başbakan'ın talimat verdiğini, o yemeğe katılmamızı söylediğini belirtiyorlar. Böyle bir şey bize intikal etmedi" dedi. Kendilerine yapılan hareketin şık olmadığını söyleyen Üşenmez, "Biz de hükümet ortağıyız. Bizim de söyleyeceklerimiz olurdu. Ancak estetik olmamıştır. Biz bir devlet adamının tavrı içinde yanlış tavra girmedik. Yaygara koparmaya da niyetimiz yok" dedi.
MHP germeyecek
Üşenmez, Devlet Bahçeli'yle görüşmelerinde konunun ele alındığını, MHP olarak gerginlik çıkarmayacaklarını belirtirken, "Bardakta boşluk varken taşırmak için laf etmenin manası var mı?
Bardak henüz boş ama bardağı taşıracak damla noktasına gelirse biz de gerekeni yaparız" dedi. Koalisyona başka sıkıntı eklemenin kendilerine yakışmayacağını söyleyen Üşenmez, "Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Nabi Şensoy görevine devam edecek mi" biçimindeki soruya, "Şu anda bir şey yok. Zaman gösterecek" yanıtını verdi.
Büyükelçilikte toplantıda kendilerinden saklanacak bir şey olduğuna inanmadıklarını belirten Üşenmez, kendisinin de enerji uzmanı olduğunu ve bu konuda kitap yazdığını anımsattı. Rus doğalgazına hayır demediklerini, Bakü-Ceyhan boru hattının sekteye uğramasının söz konusu olmadığını söyleyen Üşenmez, "Mavi Akım Projesi"yle ilgili Karadeniz'in jeolojik yapısından ve çifte vergilendirmeden kaynaklanan sorunlar bulunduğunu belirtirken, Rus doğalgazına sırt dönme niyetinde olmadıklarını da söyledi.
Bu arada, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin bugünkü MHP grup toplantısında Moskova'daki toplantı krizine değinebileceği öğrenildi. MHP, Dışişleri Bakanlığı'ndan konuyla ilgili bilgi isteyecek. Devlet Bakanı Üşenmez, kendilerine Moskova'da yaşanan olayla ilgili gerek Başbakan Ecevit'ten gerek Dışişleri teşkilatından herhangi bir sözlü açıklama da yapılmadığını bildirdi.
ÖNCEKİ HABER

DYP'de adayları
   GİK listeleri terletecek

SONRAKİ HABER

Mücadele boşa gitmeyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...