08 Kasım 1999 22:00

FP, tiyatroların özelleştirilmesini istedi

TBMM'de bütçe yasaları görüşülürken her yıl opera ve baleyi eleştiren Fazilet Partisi milletvekilleri muhalefetlerini diğer yöntemlerle de sürdürüyor.

Paylaş
FP, tiyatroların özelleştirilmesini istedi
TBMM'de bütçe yasaları görüşülürken her yıl opera ve baleyi eleştiren Fazilet Partisi milletvekilleri muhalefetlerini diğer yöntemlerle de sürdürüyor.
Merve Kavakçı'nın akrabası olan FP Karaman Milletvekili Zeki Ünal, Kültür Bakanı İstemihan Talay'ya opera ve bale sanatçılarına yıllık ne kadar maaş ödendiğini ve ne kadar hasılat sağlandığını sordu. Ünal, TBMM'ye sunduğu yazılı soru önergesinde Devlet Tiyatroları'nın özelleştirilmesini önerdi.
Kültür Bakanı Talay, Ünal'ın önergesine verdiği yanıtta, Türkiye'de 9 Opera ve Bale Müdürlüğü bulunduğunu, 1783'ü sanatkâr toplam personelin 3045 kişi olduğunu bildirdi. Talay, stajyer sanatçılar dahil opera ve bale sanatçılarına bu yıl toplam olarak 9 trilyon 820 milyar 14 milyon lira maaş, 4 trilyon 400 milyar lira ikramiye ödeneceğini açıklayan Talay, 1998-99 temsil sezonunun toplam izleyici sayısının 357 bin 241, 1998 yılı öz gelirin 117 milyar 615 milyon lira olduğunu, 1999 yılında 260 milyar lira tahmini hasılat sağlandığını kaydetti.
Talay, özelleştirme önerisi konusunda da, "Günümüzde tiyatro sanatını gerçekleştirmenin ekonomik zorlukları göz önüne alındığında, tiyatroyu özelleştirmenin zorluğu açıktır. Kaldı ki bu yıl özel tiyatrolara 340 milyar lira devlet yardımı yapılmıştır. Bu bilgiler ışığında Devlet Tiyatroları'nı özelleştirmenin doğru olmayacağı kanısındayız" dedi.
İstemihan Talay, bale sanatçılarının yaş ortalamasının 36, opera sanatçılarının yaş ortalamasının 40 olduğunu belirtirken, balerin ve balet olmak için 8 yıllık kesintisiz eğitimin 5'inci sınıfından 6'ncı sınıfına geçen ve 12 yaşını aşmamış olan öğrencilerden yetenek sınavıyla konservatuvara öğrenci alındığını söyledi. Talay, Devlet Orkestra, Koro ve Topluluklarınca periyodik olarak konser ve temsiller verildiğini, kültür merkezi olmayan illerde salon sıkıntısı çekildiğinden düzenli olarak bu illere kültürel etkinlik götürülmesinin olanaklı olamadığını kaydetti. İllerden gelen talepler doğrultusunda, belediye başkanlıkları tarafından düzenlenen yerel festivallerde, anma günlerinde, moral gecelerinde, bahar şenliklerinde Devlet Koro ve Topluluklarınca bütçenin elverdiği ölçüde konser ve temsiller verildiğini belirten Talay, bu hizmetlerin arzulanan ölçüde gerçekleştirilebilmesi içinde öncelikle bütçe olanaklarının artırılmasının zorunlu olduğunu bildirdi. Talay, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü'nce, kültür merkezi olmayan illerde de sanatsal etkinlikler planlandığını söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Onur ödülleri verildi...

SONRAKİ HABER

Demirel, 'başkanlık' için beklemeye razı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...