08 Kasım 1999 22:00

Bütün doğu bir Çağlar etmiyor

2000 mali yılı bütçe tasarısının Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmeleri, memur maaşlarına yapılması planlanan yüzde 15'lik zamma eleştirilerle başladı.

Paylaş
Bütün doğu bir Çağlar etmiyor
2000 mali yılı bütçe tasarısının Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmeleri, memur maaşlarına yapılması planlanan yüzde 15'lik zamma eleştirilerle başladı. DYP ve FP, bütçenin tümüne eleştiriler yöneltirken, ANAP memur maaş zamlarının düşük tutulmasını eleştirdi. MHP ise, KİT'lerin özelleştirilmesine hız verilmesini istedi. Tunceli Bağımsız Milletvekili Bekir Gündoğan ise, doğu illerine ayrılan kredi miktarının, Cavit Çağlar'a verilen krediden az olduğunu söyledi.
Bütçenin tümü üzerinde ilk konuşmayı yapan DYP'li Mehmet Ali Yavuz, toplumun bütün kesimlerinin kan ağladığını, hiç kimsenin hükümetten memnun olmadığını söyledi.
Hükümet içindeki partiler arasında birbirini "marke etme" yarışının yaşandığını kaydeden Yavuz, "Kendi içinde uyumlu olmayan hükümet, milletle nasıl uyum sağlayacak? Yüzde 15'lik zam uyumsuzluğu daha da artıracak. Hükümete sormak istiyorum, yüzde 15 içinize siniyor mu?" dedi. Yavuz, bütçeyi "sanal bütçe, hayal kırıklığı bütçesi" olarak nitelendirdiği konuşmasında, hükümeti IMF'nin bile kurtaramayacağını ifade etti. DYP'li Yavuz, konuşmasını, "Yol yakınken dönün, çalışanları daha fazla ezmeyin" diyerek tamamladı.
FP: Talihsiz bir bütçe
FP'li Ali Coşkun da, kendi içinde uyum sağlayamayan hükümetin kesimler arasında da büyük ayrım yaptığı ve bunun sosyal patlamaya neden olabileceği uyarısında bulundu. Memura yapılması planlanan zammın gülünç olduğunu kaydeden Coşkun, verilecek bir ek zammın enflasyonu artıracağı iddialarının gerçekle ilgisi bulunmadığını kaydetti. Bütçenin ekonomideki darboğazların aşılmasını sağlayamayacağını belirten Coşkun, "IMF'nin istediği doğrultuda hazırlanan bu bütçe, talihsiz bir bütçedir" diye konuştu.
ANAP: Bütçe gerçekçi
ANAP'lı Aydın Ayaydın da konuşmasında, memur maaşlarına yapılacak zammı eleştirdi. Memurların hakkının yüzde 15 zam olmadığını kaydeden Ayaydın, "Enflasyonun üzerinde refah getirecek bir rakam belirlenmeli" dedi. Ayaydın, bunun takipçisi olacaklarını da söyledi.
Bütçenin gerçekçi olarak hazırlanmasından dolayı Maliye Bakanı Sümer Oral'a teşekkür eden Ayaydın, faizlere neden olan borçlanmayı 57. hükümetin yapmadığını söyledi. Ayaydın'ın, Refahyol hükümetinin borçlanmasına yönelik sözlerine DYP'li Mehmet Ali Yavuz itiraz etti. Yavuz, Ayaydın'ın rakamları çarpıttığını öne sürdü.
Tunceli Bağımsız Milletvekili Bekir Gündoğan ise konuşmasında, ülkenin en büyük yükünün çalışanların üzerinde olduğunu, bu nedenle onlara yaşabilecekleri oranda ücretler verilmesi gerektiğini söyledi. Bölgeler arasında büyük ayrımlar yapıldığından yakınan Gündoğan,
Cavit Çağlar'a 1 milyar dolar kredi verilirken Doğu Anadolu'ya verilen kredinin 345 milyon dolarda kaldığını ifade etti. Gündoğan, "Bölgecilik yapıyorsam Allah canımı alsın. Bütün Doğu Anadolu bir Cavit Çağlar etmiyor" diye konuştu.
MHP: Özelleştirmeye hız
MHP'li Ali Gebeş de, KİT'lerin özelleştirilmesine hız verilmesini istediği konuşmasında, bu yapılırken özerklik adı altında "YÖK, RTÜK, SPK gibi yeni arpalıklar" yaratılmaması gerektiğini söyledi. Gebeş, bir düzenleme yapılarak, kamu çalışanları arasındaki ücret farklılıklarının da giderilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
ÖNCEKİ HABER

Her 4 liralık yatırıma 1 lira kaynak ayrıldıBütçenin hemen hemen yarısını iç ve dış borç faiz ödemelerine ayıran hükümetin yatırım için ayırdığı kaynak tam anlamıyla "içler acısı."

SONRAKİ HABER

Devletin çözümü: İnsansızlaştırma!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...