08 Kasım 1999 22:00

Tarımda üretim düşüyor

Ekonomik kriz sanayide kapasite kullanımını düşürürken, hükümetin uyguladığı tarım politikalarının etkisiyle tarımsal üretimde de ciddi bir azalma yaşanıyor.

Paylaş
Tarımda üretim düşüyor
Ekonomik kriz sanayide kapasite kullanımını düşürürken, hükümetin uyguladığı tarım politikalarının etkisiyle tarımsal üretimde de ciddi bir azalma yaşanıyor.
Maliye Bakanlığı tarafından TBMM'ye sunulan 1999'a ilişkin yıllık ekonomik rapora göre bu yılın tümü itibariyle baklagillerde yüzde 13.6, hububatta yüzde 12.7, sanayi bitkilerinde yüzde 10.8, meyvede yüzde 9.3 oranında üretim düşüşü bekleniyor. Hububat grubunda yer alan ürünlerden buğdayda yüzde 14.3, arpada yüzde 14.4, mısırda yüzde 0.1 üretim gerilemesi, pirinçte ise yüzde 7.9'luk üretim artışı olacağı tahmin ediliyor. Baklagillerden mercimekte yüzde 29.6, nohutta yüzde 6.7 üretim düşüşüne karşılık, kuru fasulyede yüzde 3.8'lik bir üretim artışı bekleniyor.
Tahminlere göre sanayi bitkileri içinde en fazla üretim düşüşü yüzde 16 ile tütünde yaşanacak. Şekerpancarı üretiminde yüzde 12 düşüş, pamukta ise yüzde 1.5'lik bir artış olacağı tahmin ediliyor. Meyve üretiminde beklenen düşüş ise zeytincilikten kaynaklanıyor. Bu yılın tümünde zeytin üretimindeki gerilemenin yüzde 63.6 olması bekleniyor. Fındıkta yüzde 6, turunçgillerde yüzde 0.5 oranında bir üretim düşüşü, elmada yüzde 2'lik üretim artışı olacağı, diğer ürünlerde üretimin geçen yılki düzeylerde gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Sebze üretiminde de yüzde 0.4 oranında bir gerileme bekleniyor.
1999'a ilişkin projeksiyonlara göre yağlı tohumlardan ayçiçeği üretimi bu yıl yüzde 10.5 artarken, yer fıstığında yüzde 31.1, soyada yüzde 8.3 üretim düşüşü olacak, bu grupta toplam yüzde 7.8'lik bir üretim artışı kaydedilecek. Bu yıl çay üretiminin yüzde 7.3, patates, soğan gibi yumru bitkilerin üretiminin yüzde 5 artması bekleniyor. 1998 yılında çay üretimi yüzde 30.2, sanayi bitkileri üretimi yüzde 25, meyve üretimi yüzde 16.3, sebze üretimi yüzde 12.6, hububat üretimi yüzde 11.5 artarken, yağlı tohumlarda yüzde 53.7, baklagillerde yüzde 5.9 üretim düşüşü yaşanmıştı.
ÖNCEKİ HABER

IMF üç yıl sıkacak

SONRAKİ HABER

Her 4 liralık yatırıma 1 lira kaynak ayrıldıBütçenin hemen hemen yarısını iç ve dış borç faiz ödemelerine ayıran hükümetin yatırım için ayırdığı kaynak tam anlamıyla "içler acısı."

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...