08 Kasım 1999 22:00

Gürcistan hükümetinden

   Rusya'ya geçit yok

Paylaş
Gürcistan hükümetinden
    Rusya'ya geçit yok
Gürcistan Devlet Başkanı Eduard Şevardnadze, Çeçenya topraklarına güneyden girmek isteyen Rus birliklerine ülkeden geçiş izni verilmeyeceğini bildirdi.
Şevardnadze dün basına yaptığı açıklamada, böyle bir girişimin "bölgedeki çatışmaların bütün Kafkaslara yayılması" anlamına geleceğini söyledi.
Gürcistan Devlet Başkanı, "Rus birliklerinin topraklarımızdan geçiş yapması için Rusya'dan öneri geldi. Böyle bir durumun çatışmaların bütün Kafkaslara yayılması anlamına geleceği gerekçesiyle bu öneriyi reddettik. Kararımızın Rusya ve Gürcistan'ın çıkarına olduğundan eminim" diye konuştu.
Çeçenya'nın Gürcistan ile 80 kilometrelik güney sınırı Rus güçlerince denetim altına alınamayan tek bölge durumunda. Rusya yönetimi, Gürcistan topraklarından Çeçenya'ya silah ve milis geçişine izin verildiği gerekçesiyle Tiflis yönetimini suçluyor ve bu ülke ile Azerbaycan'a vize uygulaması başlatma tehdidinde bulunuyor. Gürcistan ise bu iddiaları reddediyor.
Türkiye'ye övgü
Bu arada, Şevardnadze, Türkiye'nin, Gürcü-Abhaz sorununun çözümünde önemli bir rol oynadığını söyledi. Şevardnadze, Ankara'nın, çözüm yolunda daha aktif bir rol almaya hazır olduğunu her zaman dile getirdiğini ve Abhazya ile yaşanan sorunun, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) İstanbul zirvesinde bir kez daha masaya yatırılacağını belirtti.
Türkiye'nin "bölgede çok önemli önemli bir role sahip olduğunu" ve Türkiye ile ilişkilerini geliştirmek istediklerini söyleyen Şevardnadze, Mavi Akım projesini "büyük ve önemli bir proje" olarak değerlendirdiğini ifade etti.
Çeçenya'dan AGİT'e çağrı
Öte yandan, Çeçenya liderliği, AGİT İstanbul zirvesinde Rus-Çeçen çatışmasının ele alınmasını talep etti. Çeçenya lideri Aslan Maşadov'un bu amaçla bazı AGİT liderlerine mektup gönderdiği bildirildi. Bu mektupların Çek Cumhuriyeti Devlet Başkanı Vaclav Havel, Litvanya Parlamento Başkanı Vitautas Landsbergis ve "diğer bazı Avrupa liderlerine" gönderildiği belirtildi.
Saldırılar sürüyor
Çeçenya'nın başkenti Grozni'ye yönelik Rus saldırıları ise aralıksız devam ediyor. Rus güçleri dün sabah Grozni'ye hava bombardımanı ve havan topu saldırıları düzenlediler.
İnterfaks'ın verdiği habere göre, Rus uçakları Grozni'ye havadan karaya füze saldırıları da düzenledi. Saldırıda, Çeçenya'daki yönetimin parlamento başkanı Ruslan Alihaciyev de yaralandı. Kentin değişik kesimlerinin isabet aldığı kaydedilen habere göre, havaalanı yolu ile Oktiabrski, Zavodskoy ve Staropromislovski semtleri vuruldu.
Rus saldırılarında hedef alınan noktalar arasında özellikle başkent Grozni'nin güneyindeki kışlalar bulunuyor. Çeçen yetkililer ise, 5 Eylül'de başlayan Rus saldırılarında şimdiye kadar aralarında sivillerin de bulunduğu 3 bin 200'den fazla kişi hayatını kaybettiğini açıkladılar.
ÖNCEKİ HABER

Atina'da provokasyon

SONRAKİ HABER

Filistin'den İran'a suçlama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...