08 Kasım 1999 22:00

Atina'da provokasyon

ABD Başkanı Clinton'ın Yunan halkının büyük tepkisine yol açan Yunanistan ziyareti yaklaşırken, başkent Atina'da iki patlama gerçekleşti.

Paylaş
Atina'da provokasyon
ABD Başkanı Bill Clinton'un Yunanistan'a düzenleyeceği gezi öncesinde Atina'daki Amerikan Kültür Derneği Yunan-Amerikan Birliği'nin binasına silahlı saldırı düzenlendi. Yine Atina'da bulunan bir Levi's mağazasında da bir patlama gerçekleşti. Yunan polisi tarafından kentte alınan geniş önlemlere karşın gerçekleşen saldırılar, olayların bir provokasyon girişimi olabileceği sonurusunu gündeme getirdi.
Üstlenen olmadı
Polis, önceki akşam "dil eğitim kurumu" adı altında faaliyet gösteren derneğin binasının girişine altı kez ateş açan iki kişinin, olay yerinden motosikletle kaçtığını duyurdu. Yapılan açıklamada, mermilerin binanın zemin ve birinci katlarındaki pencere camlarına isabet ettiği bildirildi.
Yunan radyo ve televizyonları, saldırıların ABD Başkanı'nın gelecek hafta sonu yapacağı geziyi protesto amacıyla düzenmiş olabileceği yolunda haberler verdiler.
Hiçbir örgüt tarafından üstlernilmeyen eylemlerin "Kırmızı Hat" isimli bir örgüt tarafından yapılmış olabileceği spekülasyonları ise, saldırıları muğlaklaştırmaya yönelik çabalar olarak nitelendirildi. Bombalı saldırının, Yunanistan hükümetine, Clinton'ı kitlesel bir biçimde protestoya hazırlanan halk üzerinde baskı kurmasına gerekçe yaratmayı amaçlayan "karanlık" bir eylem olduğu şeklinde yorumlar yapılıyor.
Emekçiler kararlı
Günlerdir başkentte terör estiren Yunan hükümeti, Clinton'a karşı düzenlenecek protesto gösterilerinin önünü kesebilmek için her yola başvuruyor. Polis güçleri muhaliflerin ve mültecilerin evlerini basarak tehditler savururken, Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis de muhalefet partilerinin liderlerine düzenlenecek gösterilere katılmamaları çağrısında bulunmuştu. Ancak, hükümetin baskılarına karşın, Clinton'u "layık olduğu biçimde karşılamakta kararlı olduklarını" belirten sendikalar, kitle örgütleri ve siyasi partiler, çalışmalırını giderek yoğunlaştırıyorlar.
Geçtiğimiz cuma günü de Amerikan malları satan bir mağazada zaman ayarlı bir bomba bulunmuştu.
ÖNCEKİ HABER

Clinton için son hazırlıklar!

SONRAKİ HABER

Gürcistan hükümetinden

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...