07 Kasım 1999 22:00

Demiryol-İş delegeleri yönetime hak tanımadı

Demiryol-İş dün sona eren genel kuruluyla faaliyetlerine yeniden başlarken; delegeler daha önce yaşanan yolsuzlukların etkisiyle yönetime hiçbir yetki tanımadı.

Paylaş
Demiryol-İş delegeleri yönetime hak tanımadı
Demiryol-İş Sendikası'nın 6'ncı Genel Kurulu dün yapılan seçimlerle sona erdi. Başta eski Genel Başkan Enver Toçoğlu olmak üzere daha önceki yöneticilerin yolsuzlukları sonucu, sendikalarının faaliyetlerine altı ay yasak getirilmesi nedeniyle oldukça temkinli davranan delegeler, yönetim kuruluna hiçbir yetki tanımak istemediler. Tartışmalar saatler sürdü.
Yönetim kurulunun yetkileri tartışılırken, delegeler gayrimenkul satma yetkisinin sadece genel kurulda olmasında ısrar ettiler. Saatler süren tartışmalara rağmen delegeler ikna edilemedi. Benzer tartışma yönetimin, nakit mevcudunun yüzde 5'ini aşmayacak şekilde sosyal harcama yapabilmesi konusunda yaşandı. Delegeler "sosyal harcama"yı, doğal afet, evlenme, sünnet, ölümle sınırlandırdılar. Önceki yönetimin, sendika binalarını yok pahasına satmasına karşı çıkmalarına rağmen ellerinden birşey gelmediğini belirten delegeler, güvensizliklerini, yönetime istenilen yetkileri tanımamakla gösterdiler.
Delegeler ayrıca, Türk-İş'in özellikle Sosyal Güvenlik Yasası konusunda hükümetin ortağı gibi davrandığını, işçiye rağmen yasanın geçtiğini belirterek, bütün bu nedenlerle genel kurulun üç yılda bir yapılmasını istediler. Ancak önerge kabul edilmedi.
Yine işyerlerinde delege seçimlerinde yapılan adam kayırma, usulsüzlük ve haksızlıkların önüne geçmek için, delege seçimlerinin tek listede tüm adayların isimlerinin alfabetik sıraya göre yazılarak yapılması istendi. Ancak, Divan Başkanı Zeki Polat bunun için önergeye gerek olmadığı, delege seçimlerinden önce çarşaf liste yönteminin istendiği belirtilerek bu yönteme gidilebileceğini ifade ederek, önergeyi oylamadı.
Seçimlerde tek liste
Genel Kurul'un dünkü bölümünde yapılan seçimlere tek liste ile gidildi. Genel Başkan adayı Ergun Atalay'ın, listesini delegelerin büyük çoğunluğunun desteğini alabilecek şekilde hazırlaması üzerine, Nurettin Girginer başkan adaylığı ile listeden vazgeçti. Girginer genel sekreterlik için adaylığını koyarken, yine Girginer'in listesinde yer alacağı ifade edilen Afyon Şube Başkanı Muharrem Uslu mevzuat sekreterliğine aday oldu.
Adayların konuşmaları sırasında gerek Uslu, gerekse Girginer çıkarılan listeye tepkilerini dile getirerek, Sivas Şube'den iki adayın listede yer almasını eleştirdiler. Uslu'nun gazetemizin ismini de kullanarak, "Demiryol-İş'te taşlar yerinden oynadı. Bir daha yerine oturtulamayacağını yazmışlar. Ismarlama anlayışlarla yönetimlerin oluşturulmaması gerekir" dedi.
'Birlik' çağrısı
Aynı listede yer alan adaylar konuşmalarında, Demiryol-İş'in prestijini düzeltecekleri, üyeler arasında birlik ve beraberliği bozacak hareketlerden uzak duracakları, tarafsız kalacakları ve şubelere karşı yaptırımcı olmayacakları sözlerini verdiler.
Başkan adayı Ergun Atalay, haksızlık, ikiyüzlülük yapmadığını belirterek, "Gün birlik günü. Kolkola girme günü. Sıkıntıları, zahmetleri birlikte çektik. Birlikte el ele vererek aşalım" çağrısı yaptı.
Ergun Atalay (Sakarya) başkanlığındaki listede, Genel Sekreterlik için Hüseyin Demir (Sivas), Genel Mali Sekreterlik için Recep Fil (Sivas), Genel Mevzuat Sekreterliği için Edip Gülnar (Adana) ve Genel Teşkilat Sekreterliği için Taki Ulusoy yer aldılar. Liste çıkaramayan Nurettin Girginer Genel Sekreterliğe, Muharrem Uslu da Genel Mevzuat Sekreterliğine aday oldular.
ÖNCEKİ HABER

Bütçe, komisyonda görüşülecek

SONRAKİ HABER

İşsizlik kadınları ağır işkollarına itiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...