07 Kasım 1999 22:00

Ankara müşerref oldu!

Çiceği burnunda cunta lideri, bugün Ankara'da Ecevit ve Demirel ile görüşecek. Pakistan'ın bir önceki darbe lideri Ziya Ül-Hak da, Evren'den büyük ilgi görmüştü.

Paylaş
Ankara müşerref oldu!
Her darbeden sonra gelenek olduğu üzere Pakistan'ın çiçeği burnunda cunta lideri Pervez Müşerref de, meşruluk kazanmak için "dost" bildiği ülkeleri geziyor. İlk olarak Suudi Arabistan'ı ziyaret eden Orgeneral Müşerref, bu sabah "Pakistan Başyöneticisi ve Genelkurmay Başkanı" sıfatıyla Türkiye'de olacak. Türkiye devleti ise, Müşerref'e aradığı desteği vermeye hazır. Müşerref, Başbakan Bülent Ecevit ve Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından kabul edilecek, onuruna verilen akşam yemeğine katılacak.Müşerref'in talebi ve Ankara'nın kabul etmesi üzerine gerçekleşen ziyaret 24 saat sürecek. İlk olarak Anıtkabir'e giderek saygı duruşunda bulunacak olan Müşerref, Başbakan Ecevit ve Cumhurbaşkanı Demirel ile göreşecek. Müşerref, öğleden sonra da Ankara'daki Pakistanlı vatandaşları kabul edecek ve Pakistan Büyükelçiliği konutunda bir basın toplantısı düzenleyecek. Müşerref, onuruna Çankaya Köşkü'nde düzenlenen yemeğe katılacak. Müşerref, yarın sabah Türkiye'den ayrılacak.
Türkiye tesadüf mü?
12 Ekim'de gerçekleştirdiği ve Başbakan Navaz Şerif'i devirdiği darbenin ardından Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni ziyaret eden Müşerref'in Ankara'ya gelme isteği, Türk yetkililerince kabul edildi. Ortadoğu'da ABD politikalarının uygulayıcısı olan ülkeleri ziyaret etmesi dikkat çeken Müşerref'in, ziyaret edeceği dördüncü ülke merakla bekleniyor. Diplomatik kaynaklar, "darbe yapanların önce kendilerine yakın ve darbeye destek veren ülkeleri ziyaret ettiği"ni hatırlatarak, Müşerref'in Türkiye ziyaretinin tesadüf olmadığını vurguluyorlar. Pakistan'da bir önceki darbeyi gerçekleştiren Ziya-Ül Hak ile 12 Eylül cuntası lideri Kenan Evren'in "iyi dost" olarak nitelendirilmesi ve sık sık birbirlerinin ülkelerine resmi ziyaretler yapmaları da aynı minvalde değerlendiriliyordu.
ABD'ye özel elçi
ABD ve Türkiye'nin darbe sonrası yaptığı "örtülü destek" açıklamalarıyla altyapısı hazırlanan Müşerref'i uluslararası alanda meşrulaştırma çabasının devamı olarak değerlendirilen Türkiye ziyareti öncesinde, Müşerref'in ABD'ye de özel elçi gönderdiği öğrenildi. Müşerref'in özel elçisi eski Dışişleri Bakanı Sahibzade Yakup Han, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Sandy Berger ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Thomas Pickering ile görüşmüştü.
Çocukluğunda bir arada yaşadığı Ankara'da Türkçeyi öğrenen Müşerref, darbeden sonra Türkçe açıklamalar yaparak, Türkiye'deki büyük gazetelerde manşet haber olmuş ve medya tarafından "sempatik" gösterilmeye çalışılmıştı. Orgeneral Müşerref, darbeden hemen sonra, kendisine 12 Eylül Cuntası'nın mimarı Kenan Evren'i örnek aldığını açıklamış, Atatürk'e övgü dolu açıklamalar yaparak sempati toplamaya çalışmıştı.
Teknokratlar hükümeti
Öte yandan, Pakistan'daki cunta yönetiminin lideri General Pervez Müşerref'in 10 bakandan oluşan "sivil" kabinesi, yemin ederek göreve başladı. Cunta bakanları, Pakistan Devlet Başkanlığı sarayında yapılan törende, Cumhurbaşkanı Muhammed Refik Tarar'ın önünde yemin ederek göreve başladılar. General Müşerref, yemin töreni sırasında, bakanlar kurulunun "mükemmel bir takım" olduğunu söyledi.
Göreve başlayan Bakanlar Kurulu şu isimlerden oluşuyor. Abdül Settar (Dışişleri Bakanı), Muhiddin Haydar (İçişleri ve Narkotik Kontrol Bakanı), Şakuat Aziz (Maliye Bakanı), Zübeyde Celal (Eğitim, Bilim ve Teknoloji Bakanı), Ömer Asker Han (Yerel Hükümet ve Kırsal Kalkınma Bakanı), Abdülrazik Davud (Ticaret, Endüstri ve Üretim Bakanı), Abdülmalik Kansi (Çalışma, İnsan Gücü ve Sağlık Bakanı), Şefkat Camote (Gıda ve Tarım Bakanı), Osman Eminuddin (Petrol ve Doğal Kaynaklar Bakanı), Abbas Sarfraz Han (Keşmir İşleri, Kuzey ve Sınır Bölgeleri Bakanı).
Bakanlar 'itina' ile seçildi
Orgeneral Müşerref'in bakanlarından Osman Emuniddin'in özel petrol şirketlerinde çalıştığı, İngiltere'de Cambridge Üniversitesi mezunu olduğu, Abbas Sarfraz Han'ın ise ABD'de Boston Üniversitesi'ni bitirdiği kaydedildi. Halka karşı değil uluslararası sermayeye karşı sorumluluk duyan teknokrat hükümetin, kısa bir süre içinde "istikrar" programlarını devreye sokması bekleniyor.
ÖNCEKİ HABER

Kontrgerilla soruşturmasını

SONRAKİ HABER

Bütçe, komisyonda görüşülecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...