07 Kasım 1999 22:00

Kontrgerilla soruşturmasını

   Doğan Güreş engelledi

Paylaş
Kontrgerilla soruşturmasını
   Doğan Güreş engelledi
Barış Erbektaş
TBMM Faili Meçhul Cinayetleri Araştırma Komisyonu Üyesi ve Malatya eski Milletvekili Mustafa Yılmaz, Susurluk'un dördüncü yıldönümünde "faili meçhul" siyasal cinayetlerin neden çözülmediğini değerlendirdi. Yılmaz, siyasi suikastleri düzenleyenlerin tek başına hareket etmediklerine ve desteği hem dışarıdan hem de devletin içinden bulabileceklerine dikkat çekerek, komisyonun araştırmaları sırasında dönemin Genelkurmay Başkanı Doğan Güreş'in TBMM Başkanı'nı arayarak, soruşturmayı engellediğini söyledi.
Abdi İpekçi'nin katilinin askeri cezaevinden kaçırılması olayını hatırlatan Yılmaz, "Bu katillerin karmaşık ilişkileri var. Devlet içinde ve dışında güçlü olanaklarla destekleniyorlar" dedi. Yılmaz, Ahmet Taner Kışlalı'nın tehditler almasına rağmen Ankara Emniyet Müdürlüğü tarafından korunmadığını, Ankara Emniyet Müdürlüğü ile Ankara Valiliği'nin "faili meçhul" cinayetleri çözme konusunda başarısız olduğunu söyledi.
Sırların kapsamı daraltılmalı
Yılmaz, 1993 yılında halkın tepkisi göz önüne alınarak Faili Meçhul Cinayetleri Araştırma Komisyonu'nun kurulduğunu, sadece 1990'dan sonraki "faili meçhul" cinayetleri çözmek için geçmişe gitmek ve ilk "faili meçhul" cinayetten başlanması gerektiğini dile getirerek, "Gerçekleri oradan başlayarak ele alıp incelemezsek bugünü doğru değerlendirmek mümkün değil" dedi. Komisyonların hiçbir yetkisinin olmadığını, 'araştırma yapar, bilgi alır' denilmesine rağmen, ifade vermek üzere çağrılan bir yetkili gelmediği zaman, yaptırım yetkisinin bulunmadığını dile getiren Yılmaz, "Ayrıca 'devlet sırrı', 'ticari sır' kavramı var. Adam banka soymuş, cinayet işlemiş, bankadan bilgi istiyorsun 'ticari sır' diyor. Devlet yetkilisini çağırıyoruz, 'devlet sırrı' diyor. Bu sırların kapsamı daraltılmalıdır. Bu tip komisyonlar, gerçeği ortaya çıkarma gibi bir işleve sahip değiller" dedi.
'Açığa çıkması istenmiyor'
"Faili meçhul" cinayetlerin açığa çıkmasının bizzat devlet içinden engellendiğine değinen Yılmaz, "O zaman DGM Başsavcısı Nusret Demiral, Ankara'daki siyasal cinayetlerin hiçbirini aydınlığa kavuşturamayacak kadar becereriksizdi. Demiral, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bir yazı göndererek, 'Meclis'te "faili meçhul" Cinayetleri Araştırma Komisyonu'na belge, bilgi vermeyin' demiştir" diye konuştu. Mustafa Yılmaz, DGM'den rafta bekletilen dosyaları defalarca istemelerine rağmen alamadıklarına da dikkat çekti.
Güreş, müdahale etti
Türkiye'de o dönemde Özel Harp Dairesi'nin (Özel Kuvvetler Komutanlığı) kontrgerillayı besleyip, yetiştirdiği iddialarının olduğunu hatırlatan Yılmaz şöyle konuştu: "Yaşananlar karşısında 'Kontrgerilla cinayet işliyor, suç olaylarının içinde' dedik. Genelkurmay Başkanlığı'na yazı yazdık, araştırılmasını istedik. Uzun bir süre cevap gelmedi. En sonunda Milli Savunma Bakanlığı, 'böyle bir örgüt yok' diye yazı gönderdi. Hatta Genelkurmay Başkanı Doğan Güreş, Meclis Başkanı Hüsamettin Cindoruk'u arıyor ve 'Komisyon üyeleri ne yapmak istiyor. Ben elemanlarımı deşifre ettirmem. Taleplerinden vazgeçsinler' diyor. Cindoruk bize söyleyince biz de 'O zaman niye komisyon kurdurdunuz?' diyerek komisyonun lağv edilmesini önerdik. Komisyon önemli çalışmalar yaptı, ama çok eksiğimiz de oldu."
Susurluk raporundan örnek
Yılmaz, bu tip engellemeler nedeniyle gerçeklere ulaşmakta zorluk çektiklerini, ancak genel kanıya vardıklarını belirtti. "Faili meçhul" siyasal cinayetlerin çözülememesinin nedenlerinden birisini, cinayeti işleyenler ile güvenlik birimleri arasındaki ilişkiyi gösteren Yılmaz, bu nedenle cinayetlerin aydınlığa kavuşmasının zor olduğunu söyledi. Kutlu Savaş tarafından hazırlanan Susurluk raporunun ilk etapta ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'a verildiğini ve Mesut Yılmaz'ın 11 sayfalık bölümünü çıkardığını hatırlatan Mustafa Yılmaz, "Mafya bağlantıları olan bir hükümet "faili meçhul" cinayetleri çözemez" diye konuştu. Yılmaz, cinayetlerin çözülebilmesi için gücünü hukuktan ve halktan alan iradeli bir hükümetin gerektiğini dile getirdi.
ÖNCEKİ HABER

Misis Mozaik Müzesi ilgi bekliyor

SONRAKİ HABER

Ankara müşerref oldu!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...