07 Kasım 1999 22:00

Misis Mozaik Müzesi ilgi bekliyor

6.3 şiddetindeki depremde hasar gören Misis Mozaik Müzesi ve buradaki eşi bulunmaz eserler ilgi bekliyor.

Paylaş
Misis Mozaik Müzesi ilgi bekliyor
Adana'nın Ceyhan ilçesine bağlı Misis beldesinde, 27 Haziran 1998 tarihinde meydana gelen 6.3 şiddetindeki depremde hasar gören Misis Mozaik Müzesi ve buradaki eşi bulunmaz eserler ilgi bekliyor.
Mozaik sanatının en gelişmiş dönemi M.Ö 4. yüzyılın sonlarına ait bazilika tipinde yapılan bir tapınağın düzenlenmesiyle oluşturulan Misis Müzesi, özellikle zemindeki, Nuh Peygamber'in "Tufan" öncesinde gemisine aldığı hayvanları simgeleyen 18 adet kuş ve kümes hayvanı figürleriyle tanınıyor. Mozaiklerin zarar görmemesi ve kapalı alanın izlenebilmesini sağlamak için belirli bölümleri 1959 yılında özel cam tuğlalarla örülerek hizmete açılan müze, geçen yıl meydana gelen depremde orta derecede hasar gördü. Bu arada, açık havada sergilenen çok sayıdaki mozaiğin de renklerinin solduğu ve kırılarak zarar gördüğü gözlendi.
Müzenin tek görevlisi Mehmet Yemişçi, 13 yıldır izin yapmaksızın hizmet verdiğini belirterek, depremde zarar gören binanın onarılması ve mozaiklerin bakımının yapılması için Adana Bölge Müzesi'ne yazdığı raporların sonuçsuz kaldığını söyledi.
Eserler tahrip oldu
Müze içerisinde ve açık alanda sergilenen tarihi eserlerin tahrip olmasına üzüldüğünü, ancak elinden birşey gelmediğini ifade eden Mehmet Yemişçi, şunları kaydetti:
"Depremden sonra müze müdürlüğünden bir arkeolog geldi ve inceleme yapıp gitti. Yetkili düzeyde kimse gelmedi. Yağmur yağdığında binanın çatısından su akıyor. Zemindeki mozaiklerde patlamalar meydana geldi. Arızalı olan elektrik tesisatı onarım bekliyor. Binanın ahşapları çürüdü, bazı camları kırıldı. Müzeyi ziyaret etmeye gelen turistlerin karşısında yüzüm kızarıyor."
ÖNCEKİ HABER

Amatör tiyatrocular tartışıyor

SONRAKİ HABER

Kontrgerilla soruşturmasını

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...