07 Kasım 1999 22:00

Amerika'dan füze tehdidi

ABD, uzlaşmaya varılamaması halinde Rusya ile 1972 yılında imzaladığı Anti Balistik Füze Antlaşması (ABM)'ndan çekilebileceğini açıkladı.

Paylaş
Amerika'dan füze tehdidi
ABD ile Rusya arasında geçen haftalarda patlak veren füze savunma sistemi anlaşmazlığı sürerken, Washington, uzlaşmaya varılamaması halinde Moskova ile 1972 yılında imzaladığı Anti Balistik Füze Antlaşması (ABM)'ndan çekilebileceğini açıkladı.
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Müsteşarı Walter Slocomb, ABD'nin hava savunma sistemlerini geliştirmek için devreye sokmayı planladığı füze kalkanı projesini, ABM antlaşmasının değiştirilmesiyle gerçekleştirmek istediklerini bildirdi.
Slocomb, "ABM antlaşmasını iptal etmeden, ufak bir değişiklikle projemizi gerçekleştirebiliriz. Rusya'yı da bunu kabule davet ediyoruz. Aksi takdirde, ülkemizin savunması için yaşamsal önem taşıyan bu projemizi hiçbir başka ülkenin ve antlaşmanın engellemesine izin vermeyiz" dedi.
Slocomb, ABD'nin "İran ve Kuzey Kore gibi ülkelerin geliştirmekte olduğu kıtalararası balistik füzelerin tehdidi altında olduğunu" iddia ederek, bu tehlikenin bertaraf edilmesi için füze kalkanı projesini gerçekleştirmeleri gerektiğini söyledi.
1972 tarihli ABM antlaşmasının mevcut hali uyarınca, ABD'nin, ulusal bir füze savunma kalkanı projesini uygulamasına izin verilmiyor. Amerika, ABM antlaşmasının bu projenin gerçekleştirilmesine izin verecek şekilde değiştirilmesini istiyor. Rusya ise şimdiye kadar bu talebi reddetti.
Rusya Savunma Bakanlığı yetkilileri geçen haftalarda yaptıkları açıklamalarda, ABD'nin Moskova'nın itirazına karşın füze kalkanı projesini gerçekleştirmesi halinde kendilerinin de nükleer başlık taşıyabilen füzelerinin sayısını artırabileceklerini duyurmuşlardı.
ÖNCEKİ HABER

Avustralya'da monarşi kıl payı

SONRAKİ HABER

Yardımlar bilerek denetlenmiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...