07 Kasım 1999 22:00

Avustralya'da monarşi kıl payı

Avustralya'da geçtiğimiz hafta ülkenin siyasi geleceği hakkında yapılan referandumda "İngiltere Krallığı'na bağlılığa devam" kararı çıktı.

Paylaş
Avustralya'da monarşi kıl payı
Avustralya'da geçtiğimiz hafta ülkenin siyasi geleceği hakkında yapılan referandumda "İngiltere Krallığı'na bağlılığa devam" kararı çıktı.
12 milyon 500 bin kişinin oy kullandığı cumhuriyet referandumundan "cumhuriyet" kararı çıkması için "evet" oylarının ülke genelinde en az yüzde 51 olması, ayrıca 6 eyaletin 4'ünde "evet" oylarının fazla çıkması gerekiyordu.
Sayılan oyların yüzde 55'inin, İngiltere Kraliçesi'nin ülkenin resmi temsilcisi, onun adadaki temsilcisinin de Genel Vali olduğu monarşiyle yönetimine devam etmesi yönünde kullanıldığı belirlendi. Oyların yüzde 80'i sayılırken, kalan yüzde 20'lik bölümün sonuçları etkilemeyeceği açıklandı.
Referandumda, anayasaya, Aboricinlerin Avustralya'nın yerli halkı olarak kabul edildiği ve Tanrı adının geçtiği bir önsöz eklenmesi de reddedildi.
Tepkiler...
Kraliyeti savunan Avustralya Başbakanı John Howard, "Avustralya halkının cumhuriyet önerisini reddettiği açık bir şekilde görülmüştür. Şimdi hükümet, halkın yaşamını doğrudan etkileyen sorunlar üzerine dikkatini yönlendirecektir" yorumunu yaptı.
Öte yandan, İngiltere Kraliçesi Elizabeth, referandum sonuçlarına "saygılı" olduğunu ve sonuçları kabul ettiğini söyledi. Buckingham Sarayı'ndan yapılan açıklamada, Elizabeth, "Avustralya'da monarşinin geleceğinin Avustralya halkının bir konusu olduğunu, onların demokratik ve anayasal yöntemlerle karar vereceklerini her zaman açıkça söyledim" dedi.
Avustralya'da muhalefetteki İşçi Partisi lideri Kim Beazley ise, yenilgiyi kabul etmelerine rağmen, bir Avustralya cumhuriyeti oluşturmak için çabalarını sürdüreceklerini söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Rusya Gürcistan'ı da kullanmak istiyor

SONRAKİ HABER

Amerika'dan füze tehdidi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...