06 Kasım 1999 22:00

Elazığ Gübre Fabrikası kapatılıyor

KİT Komisyonu, Kürt illerinde kurulu tek gübre fabrikası olan Elazığ Gübre Sanayii İşletmesi'ni kapatma kararı aldı.

Paylaş
Elazığ Gübre Fabrikası kapatılıyor
Bülent Bozkurt
Özelleştirme uygulamalarına hız verilerek üretim kapasiteleri yüzde 50'ye düşürülen Ergani Bakır İşletmesi, Simli Kurşun İşletmesi, Bikromat Fabrikası ve Ferro Krom Fabrikası'ndan sonra şimdi de Elazığ Gübre Sanayii kapatılmak isteniyor. Kamu İktisadi Teşekkülleri (KİT) Komisyonu, gübre fabrikasını tasfiye etme kararı aldı. Karara tepki gösteren Petrol-İş Elazığ Şube Başkanı Atalay Marmara, "1990 yılında Alman firmasından devri alınan ve çağdaş teknolojiye sahip, en kaliteli üretimi yapan fabrikamızın kapıtılmasını anlamak mümkün değildir" dedi.
Üretim esnasında en fazla üç dört saat zarfında ürün farklılaştırabilecek başka bir kuruluşun bulunmadığını ifade eden Marmara, fabrikanın kapatılması halinde işçilerle birlikte, kamyoncular, nakliyecilerin, esnafın ve birçok köylünün mağdur olacağını kaydetti. Fabrikanın aynı zamanda GAP'a açılan bir pencere olduğunu söyleyen Marmara, "GAP mutlaka bir gübre fabrikası kaçınılmaz olacağına göre hazır olan fabrikamızın kapatılmasını manidar bulmuyoruz" diye konuştu.
Petrol-İş Elazığ Şubesi İdari Sekreteri Abudullah Uçar ise fabrikanın 1994 yılından beri üretim yaptırılmayarak, bilinçli olarak, kâr etmesinin engellendiğini belirtti. "1994 yılından beri Rusya ve Tunus'tan hammadde gelmiyor. Suni gübreyi GAP'a toplayıp sevkiyatını yapıyoruz. Amaç zarar gösterip fabrikamızı özelleştirmek" dedi. Yeni bir fabrikanın 700 milyon dolara mal olacağını kaydeden Uçar, sendika olarak, valiliği, bazı ilçe belediyelerini, ticaret ve sanayi odalarını bilgilendirdiklerini ve ayrıca, fabrikanın tasfiye kararının kaldırılması için imza kampanyası başlattıklarını vurguladı.
Zarar gerekçe
Gübre fabrikasından emekli olan işçi Fethi Ahmet Öztek ise, "Fabrika zarar ediyormuş, sen iş verdin de işçi yapmadı mı?, Sen hammadde getirdin de işçi işlemedi mi? Meclistekiler bizim sesimiz olmuyor, yapmak için değil yıkmak için uğraşıyorlar. Bu fabrika hepimizin, sahip çıkmak gerekiyor" sözleriyle tepkisini dile getirdi.
ÖNCEKİ HABER

Mavi Akım ertelendi

SONRAKİ HABER

Sağlık çalışanlarının sağlığı tartışılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa