06 Kasım 1999 22:00

YÖK'e öfke

12 Eylül cuntasının üniversitelerin başına bela ettiği YÖK, kuruluşunun 18. yılında birçok ilde protesto edildi. Ankara'da 2000'e yakın öğrenci ve eğitimci, "Bilim ve Demokrasi Mitingi" için Tandoğan Meydanı'nı doldururken, İstanbul'da da öğrenciler ve eğitim emekçileri polis terörü ile karşılaştı.

Paylaş
YÖK'e öfke
İstanbul Valiliği'nin Şişli Abide-i Hürriyet Meydanı'nda yapılacak olan "Parasız Demokratik Eğitim Demokratik Türkiye" mitingine izin vermemesi dolayısıyla İstanbul TÜYAP önünde yapılmak istenen basın açıklaması da polisin saldırısına uğradı. Polis parasız-bilimsel-demokratik üniversite isteyen öğrenci, eğitimci ve velileri yerlerde sürükleyerek gözaltına aldı.
TÜYAP önünde dayak
Polisler sabahın erken saatlerinden itibaren Şişli Abide-i Hürriyet Meydanı'nda ve TÜYAP önünde olağanüstü önlem aldılar. Saat 12.00'den itibaren TÜYAP önüne gelerek dağınık bir şekilde oturan öğrencilere dağılmaları yönünde baskı uygulayan polis, "YÖK'e hayır" diye slogan atıp, toplanmaya çalışan öğrencilere saldırdı. Öğrencileri çembere alıp, duvar dibine sıkıştıran çevik kuvvet polisleri, "YÖK kalkacak, polis gidecek, üniversiteler bizimle özgürleşecek" sloganı atan öğrencileri, eğitimcileri ve aileleri karga tulumba gözaltına aldı. Ara sokaklara giren öğrencilerin peşinden koşan polisler, TÜYAP çevresinde terör estirerek çok sayıda kişiyi döve döve gözaltına aldı.
Gözaltına alınanlar otobüslerle götürüldükten sonra TÜYAP kapısında olan Eğitim-Sen 2 No'lu Şube Başkanı Alaattin Dinçer'in yaka paça gözaltına alınması TÜYAP'a girmek için bekleyenlerce ve eyleme katılmak için yeni gelen yüzlerce kişi tarafından tepkiyle karşılandı. Kapı önünde bekleyenler polisi uzun bir süre alkış ve ıslıklarla yuhladılar ve "YÖK'e hayır" sloganını attılar. Polis tekrar saldırdı ve çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. Polis otobüsüne bindirilen Dinçer, otobüsün penceresinden zafer işareti yaparak, "En ufak bir eyleme bile tahammül edemiyorlar. Bu, demokratik hak ve özgürlüklerimize yapılmış bir saldırıdır. Ama biz yılmayacağız. Eylemlerimize demokratik ve parasız bir eğitim için devam edeceğiz" dedi. Otobüs gittikten sonra otobüsün içine gözyaşartıcı bomba atıldığı yönünde duyumlar geldi.
Ankara'da YÖK öfkesi
Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK), 18'nci kuruluş yıldönümü olan dün Ankara Tandoğan Meydanı'nda 2000'e yakın öğrenci ve emekçinin katılımıyla düzenlenen "Bilim ve Demokrasi Mitingi'nde protesto edildi. Mitingde, "eşit, parasız, bilimsel, demokratik eğitim" talebi bir kez daha dile getirilerek, YÖK'ün kaldırılması ve üniversitelerin sermayenin tahakkümünden kurtarılması istendi.
"Bilim ve Demokrasi Mitingi"ne katılanlar öğle saatlerinde Sıhhıye Köprüsü üzerinde bir araya geldi. Topluluk daha sonra "YÖK'e hayır/Ankara Üniversiteleri Öğrencileri", "Ülkemizi ve geleceğimizi YÖK, MGK ve sermayeye teslim etmeyeceğiz", "Üniversite hakkımız engellenemez/Ankara Lise ve Dershane Öğrencileri", "Öğrenci Dernekleri", "Yaşasın demokratik, laik, bilimsel eğitim mücadelemiz/Kamu Emekçileri Sendikaları", "ODTÜ Dernek Oluşumları", "ALÖB", "DLÖP", "Liseli Öğrenciler", "Öğrenci Velileri Derneği", "Sendikal mücadelenin önündeki engeller kaldırılsın/Gürsan İşçileri", "Herkese parasız, bilimsel demokratik eğitim/Emeğin Partisi", "Kaldıraç" yazılı pankartların arkasında kortejler oluşturarak miting alanına doğru yürüyüşe geçti.
Yürüyüş sürerken, "Ankaragücü Spor"un çalışmalarına katılan ortaokul öğrencilerinin önce alkış tutup sonra da "YÖK'e hayır" diye slogan atması mitinge coşku kattı.
Tandoğan Meydanı'nda yapılan mitingde öğrenciler adına konuşan Koray Demir, insanlığa, bilime, üniversitelere özgürlük isteğinin mücadelenin daha da yükseltilmesi ile olanaklı olacağını söyledi. "Bilimi sermayenin çıkarına halkın zararına kullanan YÖK zihniyetine karşı; işçiler, kamu emekçileri, halkımız burada öğrencilerle kol kola" diyen Demir, eğitimde fırsat eşitliği, AOBP, ÖSYM ve YÖK'ün kaldırılmasını istedi.
YÖK'ün yeri çöplük
Üniversitelerin yönetiminin öğrencilere, öğretim üyelerine ve çalışanlara bırakılması gerektiğini ifade eden Demir, "YÖK'e karşı geleceğimize sahip çıkıyoruz. YÖK'ün yeri tarihin çöplüğüdür. YÖK hak ettiği yere gidene dek, demokrasi, özgürlük, aydınlık ve eşitlikçi bir gelecek için mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.
Kamu emekçileri adına bir açıklama yapan Eğitim-Sen Ankara 5 No'lu Şube yöneticisi Hüsnü Güner de demokratik eğitim mücadelesinin birliktelikten geçtiğini ifade etti. Öğrenci Velileri Derneği Genel Başkanı Enver Önder ise, gençliğe cop kaldıran eller ile velilerin cebine el atan elleri birlikte verilen mücadele ile kıracaklarını söyledi. Önder, öğrencilerin parasız, bilimsel, demokratik eğitim mücadelesini sonuna kadar destekleyeceklerini kaydetti. Peyzaj Mimarları Odası Başkanı Betül Uyar da öğrencilerin haklı mücadelesine destek sunmaya devam edeceklerini kaydetti. Gürsan Cam Sanayii'nde çalışan işçiler adına yapılan açıklamada da öğrencilerin demokratik eğitim mücadelesine destek verildiği vurgulanarak, sendikal mücadelenin gerekliliğinden bahsedildi. Yaklaşık 3 saat süren miting topluca çekilen halaylarla son buldu.
ÖNCEKİ HABER

Pamuk üreticilerinden suç duyurusu

SONRAKİ HABER

Depremzedeler kalıcı konut istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...