06 Kasım 1999 22:00

Pamuk üreticilerinden suç duyurusu

Urfalı üreticiler, ödenmesi gereken, destekleme primlerinin hâlâ tam olarak ödenmediğini belirterek, Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundular.

Paylaş
Pamuk üreticilerinden suç duyurusu
Arif Toprak
Urfalı üreticiler, 1999 Şubat ayında ödenmesi gereken, destekleme primlerinin hâlâ tam olarak ödenmediğini belirterek, fabrika sahipleri ve bu duruma göz yuman yetkililer hakkında Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu.
Üreticilerin avukatı Halil Aküz, yaptığı açıklamada pamuk üreticilerine 10 centlik destekleme yapılacağı, bunun Resmi Gazete'de yayınlanmasına rağmen, bugüne kadar ödeme yapılmadığını belirterek, fabrika sahiplerinin üreticilere olan borçlarını bir an önce ödemesini istedi. Desteklemeyi alamamalarının nedenini, "fabrika sahiplerinin sahtekârlığı ve devletin paranın üzerine yatması" olarak değrelendiren Av. Akyüz, çiftçinin hakkını sonuna kadar savunacaklarını söyledi. Devletin çiftçiyi dolandıranlara adeta sahip çıktığını ve fabrika sahiplerini uyarmadığını anlatan Akyüz, "Devlet çiftçisinin yanında olmalı ve çiftçiye sahtekârca yaklaşanları cezalandırmalıdır. Çiftçiyi kandırarak, yüzde 2, yüzde 3 gibi desteklemelerle avutanların işyeri belgesine el koymalıdır" diye konuştu.
Bu konua görüşlerini aldığımız çiftçilerden Ahmet Demirkol ise, "Destekleme priminden bu yıl bir şey anlamadık. Bizi çocuklar gibi kandırdılar. Birçoğumuz çok cüzi miktarda aldık, birçoğumuz onu bile alamadı" dedi. Urfa'da 12 binin üzerinde çiftçi olduğunu söyleyen Demirkol, bunun sadece 3000'ine ödeme yapıldığını, bunların da yüzde 2, yüzde 5 gibi az bir ücret aldıklarını söyledi.
Yasin Canlı da, tarlasını başkalarına icara verdiğini belirterek, "Tohuma, benzine yüzde 100 zam yapılırken, sulama birliklerine milyarlarca para akarken, bize gelince yok. İşçiye ödenecek param olmadığı için işçi tutamadım. Pamuğu çocuklarımla topladık, buna rağmen yine de zarar ettik" dedi.
Ömer Çiçek ise, "Bunlar yetmezmiş gibi pamuk fiyatları 205 bin lira olarak açıklandı. Ama biz şu an pamuğumuza 150 bine alıcı bulamıyoruz. Bankalardan faizle para çektik, devlet yakamıza yapışacak biliyoruz" diye konuştu
Aynı sorunları herkesin yaşadığını belirten Şahin Keser de şunları söyledi: "Ama devlet devletliğini yapsaydı bunlar başımıza gelmezdi. Birkaç yıl sonra, böyle devam ederse, Harran'da pamuk eken kimseye rastlayamayacağız." Abuzer Çelik adlı üretici de destekleme konusunda çiftçileri kandıranlara pamuklarını vermediklerini, şimdi kapılarını çalarak pamuğu kendi fabrikalarına vermelerinin istendiğini vurguladı.
ÖNCEKİ HABER

Asgari ücreti de IMF belirleyecek

SONRAKİ HABER

YÖK'e öfke

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...