06 Kasım 1999 22:00

Asgari ücreti de IMF belirleyecek

Memur maaşlarını, taban fiyatları, özelleştirilecek kuruluşları ve 2000 yılı bütçesini belirleyen IMF heyeti şimdi de asgari ücrete el attı.

Paylaş
Asgari ücreti de IMF belirleyecek
Memur maaş zamlarını, üreticiye verilecek taban fiyatları ve 2000 yılı bütçesini belirleyen IMF heyeti, asgari ücreti de belirleyecek. Bu çerçevede Asgari Ücret Tespit Komisyonu'ndan randevu talep eden IMF heyeti, asgari ücrette yüksek oranlı bir artışa karşı çıkıyor.
Stand-by anlaşmasına yönelik görüşmelerde bulunmak üzere Türkiye'ye gelen Carlo Cottarelli başkanlığındaki Uluslararası Para Fonu (IMF) heyetinin, asgari ücret konusunu ele almak için, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'ndan randevu talebinde bulanacağı öğrenildi.
Şimdiye kadar asgari ücretle ilgilenmeyen IMF, geniş kapsamlı ve sıkı bir stand-by programı hazırlamak amacıyla, asgari ücretin tespitinde de belirleyici olmak istiyor. Memur maaş zamlarını yüzde 15 seviyesinde tutan, taban fiyatları geçen yılkinden bile aşağı belirleyen IMF, asgari ücrette yapılacak artışın da en asgari düzeyde tutulmasını istiyor.
IMF'nin asgari ücret konusundaki en büyük kaygısı ise, asgari ücret yüksek belirlendiği taktirde toplusözleşmelerin de yüksek olması. Bu nedenle IMF heyeti, diğer çalışma grupları arasında ücret artışı talebini körükleyeceği gerekçesiyle asgari ücrete yüksek oranlı bir artışa sıcak bakmıyor Ayrıca IMF asgari ücrete uygulanan vergi, prim ve zorunlu tasarrufta indirim yapılmasını ise kamuda gelir kaybına yol açacağı gerekçesiyle sakıncalı buluyor.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Çalışma Genel Müdürü Ömer Benokan başkanlığında, Türk-İş Genel Sekreteri Salih Kılıç ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Bülent Pirler'in de yer aldığı 15 kişiden oluşuyor.
1 Ocak 2000'den geçerli olacak yeni asgari ücreti belirlemek üzere başlattığı çalışmalarına devam eden Komisyon, 22 Kasım Pazartesi günü 4. kez toplanacak.
ÖNCEKİ HABER

Roman işçisinden kararlılık gösterisi

SONRAKİ HABER

Pamuk üreticilerinden suç duyurusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...