06 Kasım 1999 22:00

Roman işçisinden kararlılık gösterisi

Romanya'nın en büyük sanayi kentlerinden Braşov'daki Roman isimli kamyon fabrikasında çalışan binlerce işçi, işten atma girişimine karşı yerel hükümet binasını bastı.

Paylaş
Roman işçisinden kararlılık gösterisi
Romanya'nın en büyük sanayi kentlerinden Braşov'daki Roman isimli kamyon fabrikasında çalışan binlerce işçi, işten atma girişimine karşı yerel hükümet binasını bastı. Hükümetin işçilerin büyük bir kısmını atarak işletmeyi özelleştirme yönündeki planlarına karşı çıkan 6000'i aşkın işçi, önceki gün düzenledikleri protesto gösterisinde hükümet binasını ablukaya alarak sopa ve taşlarla camları kırdı.
Polis saldırısından korunmak için ateşten barikat kuran işçilerle polis arasında yaşanan çatışmaların üç saat kadar sürdüğü bildirildi.
Maliye Bakanı'nı bekliyorlar
Polis gaz bombalı ve joplu saldırıya karşın eylemi dağıtmayı başaramazken, hükümetin salı günü Maliye Bakanı Decebal Traian Remes'i işçilerin sorunlarını dinlemek için Braşov'a göndermeyi söz vermesi üzerine eyleme son verildi.
Roman fabrikası işçilerinin örgütlü olduğu sendikanın başkanları ise 'işçileri kontrol edemediklerini' belirterek hükümetin temsilcilerinin bölgeye daha erken gelmesini istediler.
İşyerlerinin yabancı şirketlere peşkeş çekilmesine izin vermeyeceklerini ilan eden işçiler, geçtiğimiz perşembe günü de Braşov kentindeki ana yollardan birini trafiğe kapatarak gösteri yapmışlardı. Bu eylemin ardından hükümet tarafından yapılan açıklamada çalışma koşullarının iyileştirileceği ve bunun için işletmeye maddi destek gönderileceği vaat edildi.
Özelleştirmeci Başbakan Radu Vasile'nin planlarını hayata geçirmesine izin vermeyen Romanyalı işçiler, geçtiğimiz kış Braşov'daki madencilerin büyük direnişinden sonra daha kararlı mücadele etmeye başladılar.
ÖNCEKİ HABER

Tamil gerillaları bir kasabayı daha aldı

SONRAKİ HABER

Asgari ücreti de IMF belirleyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...