05 Kasım 1999 22:00

'YÖK düzeni değişmeli'

"Prof. Kadir Erdin: YÖK baskıcı özünü koruyor. YÖK, yükseköğretimin sorunlarını çözemez."; "Prof Toktamış Ateş: YÖK, ast-üst ilişkisini getirdi."...

Paylaş
'YÖK düzeni değişmeli'
Ünivesite Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Kadir Erdin, merkeziyetçi ve hiyerarşik yapısıyla YÖK'ün üniversiteleri 2000'li yıllara taşıyamayacağını söyledi. Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği'nce, Galatasaray Üniversitesi'nde düzenlenen, "YÖK Neden Değişmeli" başlıklı panelin açılışını yapan Prof. Erdin, 18 yaşına giren YÖK'ün baskıcı özünü koruduğunu kaydetti. YÖK'ün bu yapısıyla yükseköğretimin sorunlarını çözemeyeceğini kaydeden Prof. Erdin, "YÖK düzeninin değişmesini ve yeniden yapılanmasını istiyoruz" dedi.
'YÖK'ün yapısı antidemokratik'
İstanbul Üniversitesi (İÜ) İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Toktamış Ateş de, YÖK'ün kuruluş ve oluşumunun antidemokratik olduğunu ifade etti. YÖK'ün meslektaşlık ilişkisini rencide eden ast-üst ilişkisi getirdiğini belirten Prof. Dr. Ateş, bu mantığın öğretim elemanları arasındaki akademik hevesleri kırdığını söyledi. Prof. Dr. Ateş, YÖK'le birlikte, öğretim kurumlarındaki öğrenci kontenjanlarının şişirildiğini ve bu ihtiyaca cevap verecek öğretim elemanlarının karşılanamadığını, bunun da eğitimin kalitesini düşürdüğünü kaydetti. Prof. Ateş, "YÖK'le birlikte yükseköğretim çok ciddi yara almıştır. Bu yasa demokratik bir ülke ile bağdaşmıyor" dedi.
'Bilimin kalitesi yükselmedi'
İÜ Hukuk Fakültesi eski Dekanı Prof. Dr. Aysel Çelikel de, üniversitelerin ülkenin siyasal, ekonomik ve hukuksal sorunlarında bilimsel sorumluluğun bulunması nedeniyle siyasal otoritelerin denetimine bağlı kaldığını söyledi. Bu nedenle üniversitelerin aşırı merkeziyetçi hiyerarşik bir yönetimin içinde kendini bulduğunu ifade eden Prof. Çelikel, "Üniversiteler geçen 18 yıl içinde isteneni verememiştir, çünkü YÖK bekleneni verememiştir" dedi. Üniversitelere dar gelen bir elbise verildiğini kaydeden Prof. Dr. Çelikel, bu nedenle bilimin kalitesinin yükselmediğini ifade etti. Prof. Çelikel ayrıca baskıcı bir sistemle öğretim elemanlarının ve öğrencilerin kontrol altında tutulmak istendiğini belirterek, bu sistem içinde rektörlere aşırı yetkiler verilirken, fakülte dekanları ve kurullarının göz ardı edildiğini söyledi. YÖK yasasıyla üniversitelerin bilim ve öğretim kalitesinin yükseltilemeyeceğini kaydeden Prof. Çelikel, "2000 yılına girerken bu ülke çağdaş ve demokratik yasalar istiyorsa, evvela üniversitelerini demokratikleştirmelidir" dedi.
'Bilim özgürlüğü yok'
Mersin Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Onur Belge Kula da, denetleyici yasalar olduğu sürece üniversitelerde bilim özgürlüğünden söz edilemeyeceğini belirterek, öğrenci ve öğretim elemanları disiplin yönetmeliği gibi yönetmeliklerin çağdaş konumlarda olamayacağını kaydetti.
ÖNCEKİ HABER

YÖK kaldırılsın!

SONRAKİ HABER

İstanbul'da vahşi saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...