05 Kasım 1999 22:00

Rusya kıskacı daralıyor

Rusya'nın Çeçenya'ya yönelik hava saldırıları aralıksız sürerken, Rus güçlerinin Grozni'nin güneybatısında yeni bölgeler ele geçirerek...

Paylaş
Rusya kıskacı daralıyor
Rusya'nın Çeçenya'ya yönelik hava saldırıları aralıksız sürerken, Rus güçlerinin Grozni'nin güneybatısında yeni bölgeler ele geçirerek, kenti kuşatma operasyonlarını sürdürdüğü belirtiliyor.
Başkentin çevresindeki bazı kentleri ve karayollarını bombalayan Rus birliklerinin komutanlarından General Gennady Troşkev, ülkenin ikinci büyük kenti olan Gudermes'i ele geçirmek gibi amaçlarının bulunmadığını söyledi.
Çeçenya sınırı yakınındaki Mozdok Rus askeri karargâhından yapılan açıklamada, Rus savaş uçaklarının son 24 saat içinde bölgede 100'den fazla sorti yaptıkları bildirildi. Interfaks haber ajansı, askeri yetkililerin açıklamalarına dayanarak, yüzlerce milisin öldürüldüğünü ve kamplarına zarar verildiğini ileri sürdü. Çeçenler ise Rus saldırılarında herhangi bir zarar görmediklerini savundular.
Siviller ölüyor
AFP'nin bölgedeki muhabiri, Grozni'nin güneyindeki Alkan-Kala ve Zakan-Yurt bölgelerine yönelik Rus topçu bombardımanında 3 kişinin öldürüldüğünü bildirdi. Rus top ve tanklarının Alkan-Kala'ya yönelik bombardımanında 10 kadar evin yıkıldığı, bir kişinin öldürüldüğü ve 5 kişinin de yaralandığı belirtilirken, Alkan-Kala ile komşu Zakan-Yurt kasabası arasındaki Rostov-Bakü karayolunda seyreden bir araca top mermisinin isabet etmesi sonucu 2 kişinin öldürüldüğü kaydedildi.
Sınırda 10 bin mülteci
Bu arada, Türkiye sınırına yönelen Çeçenlerden oluşan yaklaşık 10 bin kişilik bir mülteci grubunun, Gürcistan'ın Ahmedi bölgesinde tutulduğu bildirildi. Ardahan Vali Vekili Bekir Atmaca ve Posof Kaymakamı Recep Soytürk'ten alınan bilgiye göre, çoğunluğu çocuk, kadın ve yaşlılardan oluşan yaklaşık 10 bin kişilik Çeçen grubu, Gürcistan'a vardı. Gürcistan hükümet yetkililerinin, vize problemlerini gerekçe göstererek söz konusu grubun Türkiye sınırına yönelmesine izin vermedikleri belirtildi.
Mülteci sayısı artıyor
RIA haber ajansı, Çeçenya-İnguş Cumhuriyeti sınırına kaçan mültecilerin sayısında da büyük artış olduğunu bildirdi. Ajans, önceki gün Rus yetkililerin sınırı açmasından sonra dün özellikle özel araçların sınırı geçmesine ilk defa izin verildiğini kaydetti. Çeçenya'dan İnguş Cumhuriyeti'ne Kavkaz sınır noktasından sivillerin geçişine izin verilmişti.
ÖNCEKİ HABER

ABD'den Rusya'ya AKKA uyarısı

SONRAKİ HABER

AKTAŞ'ta yasadışılık devam ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...