05 Kasım 1999 22:00

ABD'den Rusya'ya AKKA uyarısı

ABD, Rusya'nın Çeçenya'da yürüttüğü harekâtın; Azerbaycan, Gürcistan ve Ermenistan'ı tehdit ettiğini belirterek...

Paylaş
ABD'den Rusya'ya AKKA uyarısı
ABD, Rusya'nın Çeçenya'da yürüttüğü harekâtın; Azerbaycan, Gürcistan ve Ermenistan'ı tehdit ettiğini belirterek, Moskova'nın Kuzey Kafkasya'daki silah tavanlarına uymama tutumu yüzünden 18-19 Kasım tarihlerinde İstanbul'daki Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Zirvesi sırasında imzalanması beklenen güncelleştirilmiş Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Anlaşması (AKKA)'nın tehlikeye girebileceğini bildirdi.
ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright'ın Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ile ilişkiler konusundaki özel temsilcisi Stephen Sestanovich'in, Senato Silahlı Hizmetler Komitesi'nde yaptığı bu açıklama, Washington'ın, Çeçenya harekâtının başlangıcından bu yana Rusya'ya yönelttiği en sert suçlama oldu. Büyükelçi Sestanovich, Rusya'nın kendisini terörizme karşı korumaya hakkı olduğunu, ancak Çeçenya'da sivillere karşı ayrım gözetilmeden sürdürülen saldırıların, bölgenin istikrarı için tehlike oluşturduğunu söyledi.
Sestanovich, "ABD, Çeçenya'da uygulanan şiddetin Rusya'nın sınırlarını aşarak Azerbaycan, Gürcistan ve Ermenistan'ın bağımsızlık ve güvenliğine tehdit oluşturmasından kaygı duyuyor" diye konuştu.
'Sözünüzü tutun'
Stephen Sestanovich, Rusya'nın, Çeçenya harekâtı gerekçesiyle, mevcut Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Anlaşması (AKKA)'nın öngördüğü rakamların çok üzerindeki miktarda silahı, Kuzey Kafkasya bölgesine yerleştirdiğini hatırlatarak, "Rusya Başbakanı Vladimir Putin, bu durumun geçici olduğuna ve bu silahların geri çekileceğine söz verdi. Bu söz, özellikle şu an için büyük önem taşıyor. Çünkü Rusya, ABD ve AKKA anlaşmasına taraf diğer ülkeler, iki hafta içinde İstanbul'da güncelleştirilmiş AKKA anlaşmasını imzalamayı umuyorlar" diye konuştu.
1990 yılında imzalanan AKKA metni, SSCB'nin Kuzey Kafkasya'da 1345 zırhlı araç konuşlandırma hakkı tanımıştı. Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin, daha sonra, anlaşmanın eski SSCB döneminde imzalandığı ve Moskova'nın güvenlik ihtiyaçlarını karşılamadığı gerekçesiyle bu sınıra uyulmasının mümkün olmadığını açıklamıştı. 1993 yılından beri süren müzakereler sonucu nisan ayında AKKA'nın güncelleştirilmiş metni üzerinde ilke anlaşmasına varılmış ve bu metin uyarınca Rusya'nın Kuzey Kafkasya'daki kontenjanı yaklaşık yüzde 50 artırılmıştı.
Rusya halen bölgede Çeçenya harekâtı gerekçesiyle güncelleştirilmiş AKKA metninde izin verilen rakamların bile yaklaşık iki katı kadar zırhlı araç bulunduruyor.
ÖNCEKİ HABER

Aceh halkından Vahid'e ültimatom

SONRAKİ HABER

Rusya kıskacı daralıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...